Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Σειρές: Ελληνική Λογοτεχνία Θεοί από στάχτη - Πασχαλία Τραυλού

  Θεοί από στάχτη – Πασχαλία Τραυλού

  -

  Θεοί από στάχτη 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Θεωρώ την Πασχαλία Τραυλού μια από τις πιο αξιόλογες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Προσφέρει πάντα εξαιρετικά βιβλία στο αναγνωστικό κοινό, κι όχι βιβλία απλά για να περάσουν την ώρα τους.

  Έχοντας διαβάσει τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά της, αποφάσισα να διαβάσω τα πιο πρόσφατα βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ξεκίνησα λοιπόν το «Θεοί από στάχτη», το πρώτο βιβλίο μιας συγκλονιστικής ιστορίας που αναφέρεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Ροζαλία, μια κοπέλα με σύγχρονες ιδέες αταίριαστες με την εποχή που ζει. Προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα όλα όσα έχει ονειρευτεί. Μοναχοκόρη του Αρίστου και της Ελπινίκης Σεφεριάδη, προσφύγων από τη Φώκαια, οι οποίοι με τα γεγονότα του 1914, βρέθηκαν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.

  Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα

  Η συγγραφέας, με μοναδικό τρόπο, μας περιγράφει τις σφαγές, τις λεηλασίες, τους βιασμούς και τον αγώνα για να επιζήσουν από το μένος των Τούρκων. Οι περιγραφές τόσο ζωντανές, σε μεταφέρουν στο μαρτυρικό σκηνικό της Φώκαιας. Το ταξίδι της συγγραφέως συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι πρόσφυγες, ελπίζοντας σε μια γρήγορη επιστροφή στον τόπο τους, που δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ.

  Απογοητεύτηκαν στην αρχή όταν τους τσουβάλιασαν μαζί με ένα λεφούσι νεόφερτων προσφύγων στη δυτική πλευρά της πόλης, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, για την ακρίβεια στο Λεμπέτ, όπου η Ελληνική Κυβέρνηση έστησε πρόχειρα έναν οικισμό με εκατό παραπήγματα, άφθονους χωροφύλακες για να περιφρουρούν την τάξη – λες και οι πρόσφυγες ήταν εγκληματίες και όχι άνθρωποι συνετοί και νοικοκύρηδες – ένα ιατρείο με ελάχιστους γιατρούς, φαρμακείο με ανύπαρκτα ή υποτυπώδη φάρμακα, απολυμαντήριο και κλιβάνους για τον ελάχιστο ρουχισμό τους, δημόσια λουτρά που δεν έφταναν για την καθημερινή τους υγιεινή, και λιγοστά αποχωρητήρια που έζεχναν απ’ την πολυκοσμία.

  Πασχαλία Τραυλού

  Κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, ο Αρίστος Σεφεριάδης καταφέρνει να βρει δουλειά στο κατάστημα του Εβραίου Σαούλ Μοδένο. Μα τα βάσανα δεν έχουν σταματημό για τον Αρίστο και τη γυναίκα του. Την ημέρα που γεννιέται η θυγατέρα του, ξεσπά η μεγάλη φωτιά της Θεσσαλονίκης και εκείνος προσπαθεί να σώσει από τις φλόγες το αφεντικό του.

  Η κόρη του Ροζαλία θα μεγαλώσει σαν πριγκίπισσα. Δε θα της λείψει τίποτα. Ο Αρίστος αγωνίζεται να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στην οικογένειά του, δουλεύοντας νυχθημερόν. Η Ροζαλία θα σπουδάσει μουσική. Δεν ονειρεύεται γάμους και ένα σπιτικό γεμάτο παιδιά. Εκείνη θα γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του διάσημου μουσικού Κοβάλσκι, βλέποντάς τον σε μια φωτογραφία στην εφημερίδα που διαβάζει ο πατέρας της. Βάζει σκοπό της ζωής της να πάει στο Παρίσι να τον συναντήσει και να συνεχίσει κοντά του τις μουσικές της σπουδές.

  Θα τα καταφέρει; Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ευρώπη, με τον Χίτλερ να απειλεί τη μια χώρα μετά την άλλη, η Ροζαλία φεύγει για το Παρίσι.

  Και βρίσκομαι εδώ στο όνομα της μουσικής, της ελευθερίας και του Κοβάλσκι. «Ροζαλία, είσαι τρελή!» Ίσως, θα μου πεις. «Ναι. Αλλά οι τρελοί και οι παράτολμοι είναι που αλλάζουν τον κόσμο».

  Ένα βιβλίο όπου μυθοπλασία και ιστορικά γεγονότα μπλέκονται με τρόπο αριστοτεχνικό, δημιουργώντας ένα μυθιστόρημα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η συγγραφέας σκάβει βαθιά στην ψυχή των ηρώων της, αποκαλύπτοντας όλες τους τις πλευρές, θετικές και αρνητικές.

  Θεοί από στάχτη - Πασχαλία Τραυλού

  Ανατροπές, παράτολμα σχέδια, ηθικοί κανόνες που παραβιάζονται, είναι μερικά από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η συγγραφέας προσφέροντας στους αναγνώστες της ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα για τον ρατσισμό, την αγάπη, την τέχνη, τη ζωή.

  Ανυπομονώ να ξεκινήσω το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Άνθρωποι από στάχτη».

  Περίληψη: Η Ροζαλία Σεφεριάδη, κόρη του Αρίστου και της Ελπινίκης, που κατέφυγαν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη το 1914, είναι μια κοπέλα διαφορετική από εκείνες της γενιάς της. Aδιαφορεί για τα τετριμμένα κοριτσίστικα όνειρα και οραματίζεται μουσικές σπουδές στο Παρίσι, παρόλο που τα σύννεφα του ναζισμού σκιάζουν ήδη την Ευρώπη.

  Κρύβοντας χρόνια ολόκληρα ένα εφημεριδόφυλλο με τη φωτογραφία του νεαρού μαέστρου Ανατόλ Κοβάλσκι, παίρνει την τύχη στα χέρια της όταν λαμβάνει ένα γράμμα από τη Γαλλία. Παιδική φίλη με τον Αλμπέρτο Μαλάχ, γιο του εύπορου βιβλιοπώλη της εβραϊκής κοινότητας, ο οποίος βιώνει την προσωπική του τραγωδία, θα καταστρώσει ένα ραδιούργο σχέδιο για να περιφρουρήσει τα μυστικά και των δυο τους. Χάρη σε αυτό το σχέδιο η Ροζαλία και ο Ανατόλ θα ανταμωθούν…

  Τι θα προκύψει από τη μοιραία γνωριμία τους; Ποιο ρόλο θα παίξει στη σχέση τους ο Γαλλοεβραίος ζωγράφος Ζαν Πιερ Λαρούζ και ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Κοβάλσκι;
  Το πρώτο βιβλίο μιας συγκλονιστικής ιστορίας για τον ρατσισμό και τον έρωτα, την τέχνη και την τόλμη της ζωής, την προκατάληψη και την ελευθερία μέσα στις στάχτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Θεοί από στάχτη

  Συγγραφέας: Πασχαλία Τραυλού

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Σελίδες: 440

  ISBN: 978-960-605-506-5

  Ημ. Έκδοσης: Μάρτιος 2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here