Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Το στοιχειωμένο σπίτι - Αργυρώ Μουντάκη

  Το στοιχειωμένο σπίτι – Αργυρώ Μουντάκη

  -

  Το στοιχειωμένο σπίτι

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Αργυρούς Μουντάκη «Το στοιχειωμένο σπίτι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και απευθύνεται  σε παιδιά ηλικίας 9+. Ανήκει στη σειρά Λογοτεχνικές Εξερευνήσεις.

  Το βιβλίο μας μεταφέρει στη πανέμορφη πόλη της Θεσσαλίας, το Βόλο. Μια πόλη στην οποία η συγγραφέας έζησε και εργάστηκε για λίγο αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τη πόλη και τους κατοίκους της.

  Ο Παναγιώτης, ένα αγόρι που θέλει να γίνει αρχαιολόγος, μετακομίζει με τους γονείς του στο Βόλο. Στο σχολείο θα γνωρίσει νέα παιδιά και όλοι μαζί θα γίνουν μια παρέα.

  Με αφορμή ένα πρότζεκτ στο σχολείο για τα κτίρια του Βόλου, τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία της πόλης αλλά έχουν την ευκαιρία να μπουν και σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που πολλοί λένε ότι είναι στοιχειωμένο. Και εκεί θα ανακαλύψουν πολλά……

  Μάλιστα παιδιά, όταν το 1884 έγιναν τα εγκαίνια  του πρώτου τμήματος των Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας, έγινε μεγάλη γιορτή. Η παρουσία του βασιλιά Γεωργίου, της βασιλικής οικογένειας, καθώς κι άλλων επισήμων, έδωσε στα εγκαίνια εξαιρετική λαμπρότητα. Ο βασιλιάς με την ακολουθία του έφτασε στο λιμάνι του Βόλου με το πολεμικό πλοίο « Αμφιτρίτη», συνοδεία και άλλων πολεμικών πλοίων.

  Μια όμορφη ιστορία που συνδυάζει μυστήριο και γνώση για την όμορφη Θεσσαλική πόλη. Οι αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι, διαβάζοντας το βιβλίο, ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες του στο Βόλο. Θα γνωρίσουν τη πόλη πολλά χρόνια πριν.  Τότε που υποδέχτηκε τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη, ύστερα στη περίοδο της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου  μέχρι και το σήμερα.

  Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, συνδυάζοντας γνώση και περιπέτεια.

  Περίληψη: Ο Παναγιώτης, ένας πολυμαθής νεαρός και εκκολαπτόμενος αρχαιολόγος, μετακομίζει με τους γονείς του στον Βόλο και εγγράφεται στην πρώτη γυμνασίου.
  Στο σχολείο θα γνωρίσει δύο κολλητές φίλες, τη Μελίσσα και την Έρση.
  Σιγά σιγά ο Παναγιώτης θα ενσωματωθεί στην παρέα των συμμαθητών του και έξω από το σχολείο.
  Στη συντροφιά τους, εκτός από τα δύο κορίτσια, είναι και η Αλκμήνη, ο Ηλίας, ο Χρήστος, ο Νίκος και ο μικρός Παύλος.

  Η παρέα μπλέκεται σε μία ιστορία μυστηρίου με αφορμή το «στοιχειωμένο» –κατά τα λεγόμενα– σπίτι της γειτονιάς, όπου τα παιδιά συχνάζουν καθημερινά, παίζοντας στην αυλή του.
  Σε ποιους ανήκε αυτό το σπίτι και για πόσα χρόνια παραμένει κλειστό;
  Τι συμβολίζουν οι κωδικοί στο άλμπουμ και τι ξεκλειδώνει το μεγάλο σκουριασμένο κλειδί;
  Είναι στ’ αλήθεια στοιχειωμένο το σπίτι;

  Μια περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, με αναφορές στα σημαντικότερα ιστορικά σημεία και στους χώρους πολιτισμού της πόλης του Βόλου.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το στοιχειωμένο σπίτι

  Συγγραφέας: Αργυρώ Μουντάκη

  Eκδόσεις: Μίνωας

  Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 01/2017

  Σελίδες: 144

  ISBN: 978-618-02-0828-3

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here