Το τέταρτο αλογάκι 

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Το βιβλίο του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή «Το τέταρτο αλογάκι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και ανήκει στη συλλογή Περιστέρια για παιδιά ηλικίας 9+. Είναι όμως ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί τόσο από μικρούς, όσο κι από ενήλικες αναγνώστες.

Η παρέα των Κυθήρων που συναντήσαμε στο προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» συνεχίζει τις αναζητήσεις. Αυτή τη φορά, προσπαθεί να βρει τι έγινε το τέταρτο αλογάκι  που έμεινε στο βυθό των Αντικυθήρων μετά το ναυάγιο. Έτσι η παρέα ξεκινά  την έρευνα, χωρίς να βρίσκεται  στον χώρο του ναυαγίου.
Τα παιδιά αναζητούν πληροφορίες για το ναυάγιο των Αντικυθήρων  στο διαδίκτυο, όπως κάνουν όλα τα παιδιά της σημερινής εποχής, όταν θέλουν να πληροφορηθούν για κάποιο θέμα. Επισκέπτονται, επίσης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να δουν από κοντά τα ευρήματα του ναυαγίου, συνομιλούν με αρχαιολόγους και προσπαθούν να μαντέψουν για ποιο λόγο δεν υπάρχει το τέταρτο αλογάκι στα ευρήματα και πού μπορεί να βρίσκεται.
Η αποκάλυψη της αλήθειας, μοιάζει με παραμύθι για μικρούς και μεγάλους κι αποτελεί ένα διαδραστικό παιχνίδι, καθώς οι αναγνώστες μπορούν να δώσουν τη δική τους εκδοχή, το δικό τους τέλος στην ιστορία.

Ήταν Μεγάλη Τρίτη για τους Χριστιανούς του 1900, όταν δυο σφουγγαράδικα της Σύμης, που γύρναγαν από την Αφρική, έπεσαν σε μεγάλη τρικυμία που κόντεψε να τα βυθίσει στην περιοχή των Αντικυθήρων. Ένας νοτιοδυτικός άνεμος φύσαγε με μανία σαν να ‘χε θυμώσει και δεν έλεγε να κοπάσει με τίποτα. Σφύριζε και λυσσομανούσε, κόπηκαν τα πόδια ναυτών και καπετάνιων.

Εξαιρετικό, κατά την άποψη μου, είναι το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, όπου μέσα από το όνειρο της Φανούλας (ένα κορίτσι από την παρέα των παιδιών) δίνεται το τέλος της ιστορίας, που μοιάζει με παραμύθι και είναι τόσο τρυφερό.
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους. Μας οδηγεί στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, στο Τιτανικό της Αρχαιότητας, προσφέροντάς μας γνώση και περιπέτεια. Ένα βιβλίο που θα θέλουμε να το διαβάσουμε ξανά και ξανά. Και ελπίζουμε στο μέλλον, να δούμε την παρέα των παιδιών  και σε άλλες περιπέτειες. Είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά θα το λατρέψουν, όπως αγάπησαν και το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα.
Η εικονογράφηση του εξωφύλλου έγινε από τον Λευτέρη Κιουρτσόγλου.
Καλή ανάγνωση!
Περίληψη: Ένα αλογάκι, το τέταρτο αλογάκι που απόμεινε στο βυθό των Αντικυθήρων από ένα τέθριππο της αρχαιότητας, θέλει να βρει η παρέα των παιδιών που το προηγούμενο καλοκαίρι αναζητούσαν, μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, το δέκατο έβδομο κιβώτιο από το ναυάγιο του Έλγιν. Έτσι ξεκινάει ένα παιχνίδι σκέψης και γνώσης για ένα δεύτερο ναυάγιο, αυτό που έχει χαρακτηριστεί «Τιτανικός της Αρχαιότητας». Βοηθοί και συνεργάτες τους, ο κύριος Δημήτρης, ο επιστήμονας και μια γυναίκα αρχαιολόγος, η κυρία Αγγελική.
Γιατί άραγε το τέταρτο αλογάκι δεν ανέβηκε ακόμα στην επιφάνεια για να πάρει τη θέση του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, δίπλα στο Έφηβο, τον «φιλόσοφο» και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων;

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Το τέταρτο αλογάκι

Συγγραφέας: Λεϊμονής Διονύσης

ISBN: 9789601672298

Ημερ/νία έκδοσης: 20/04/2017

Εκδότης: Πατάκη

Σελίδες: 104

ISBN 10: 960167229Χ

 Επεξεργασία εικόνας: Γιώργος Μουζάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here