Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το Χέρι του Θεού - Ελευθερία Μεταξά

  Το Χέρι του Θεού – Ελευθερία Μεταξά

  -

  Στο νέο αστυνομικό θρίλερ Το Χέρι του Θεού, οι ήρωες της Ελευθερίας Μεταξά καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο που μυρίζει έντονα λιβάνι και καπνό.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Γνωστοί μας από τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέα, ο αστυνόμος Μάνος Βαρσάμης και η ψυχολόγος Έλσα Γληνού έχουν αυτή τη φορά μία πολύ παράξενη υπόθεση στα χέρια τους. Ένας νεαρός ισχυρίζεται ότι είδε σε όραμα τη δολοφονία του. Το μεταφυσικό στοιχείο του θέματος ‒αν θα μπορούσε αυτό να είναι αλήθεια ή αν πρόκειται για κάποιου είδους απάτη‒ λίγη σημασία έχει, καθώς πολύ σύντομα ο νεαρός βρίσκεται νεκρός ακριβώς με τον τρόπο που προέβλεψε. Το έγκλημα φέρει τα χαρακτηριστικά μίας τελετουργίας τιμωρίας και εξαγνισμού, με τη Βίβλο, τη φωτιά και τον ορθόδοξο σταυρό να πρωταγωνιστούν. Καθώς τα θύματα αυξάνονται, οι δύο ήρωες μπλέκονται σε ένα μυστήριο με ιερωμένους, μοναστήρια, έντονα θρησκευόμενους ανθρώπους και ύποπτες οικονομικές συναλλαγές. Πρέπει να βάλουν τέλος στη δράση του αρρωστημένου κατά συρροή δολοφόνου πριν κινδυνέψουν και άλλες ανθρώπινες ζωές, συμπεριλαμβανομένων των δικών τους.

  Η σκέψη αυτή την καθησύχασε, υποχρεώνοντας τη φωνή που ξεσήκωνε το μυαλό της να χαμηλώσει και να καταλήξει ένας ανεπαίσθητος ψίθυρος, που σχεδόν δεν ακουγόταν πια. Αν κατάφερνε, όμως, να διακρίνει τι πάσχιζε να της πει, θα συνειδητοποιούσε ότι δεν ήταν η Λένα εκείνη για την οποία έπρεπε να ανησυχεί, μια και ο κίνδυνος πλησίαζε σιγά σιγά την ίδια, την περικύκλωνε, έστηνε γύρω της μια παγίδα θανάτου, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να την κλείσει μέσα στην ασφυκτική του μέγγενη.

  Με γρήγορη ροή και συνεχείς αποκαλύψεις, η συγγραφέας μάς παρασύρει στην περιπέτεια μιας αστυνομικής υπόθεσης η οποία κινείται γύρω από τον θρησκευτικό φανατισμό. Με ικανοποίησε απόλυτα ο τρόπος που προσέγγισε το θέμα. Στην Ελλάδα, αντίθετα από το εξωτερικό, η ‒με τα ιδιαίτερα εγχώρια χαρακτηριστικά της‒ θρησκεία είναι συγγραφικά ένα «ιερό τέρας» υπεράνω μομφής, σχολιασμού και κριτικής, κάτι που αποφεύγεται το κέντρισμά του. Στο Χέρι του Θεού, η συγγραφέας κατάφερε να αναδείξει κάποιες προβληματικές πλευρές και αμφιλεγόμενα στοιχεία με σεβασμό και νηφαλιότητα, δημιουργώντας μια υπόθεση που, πέραν από το ότι κρατά αναγνωστικά το σασπένς μέχρι το τέλος, εγείρει και διαφόρων ειδών προβληματισμούς.

  Εκτός από τον φανατισμό και την υποκρισία, βασική θεματική είναι για άλλη μια φορά οι σχέσεις γονιού-παιδιού, και πιο συγκεκριμένα μητέρας-παιδιού. Βλέπουμε σε αντιπαραβολή την υγιή σχέση της Έλσας με την υιοθετημένη κόρη της, τη Λένα (την είχα αφήσει στο Μαύρα σαν τον Έβενο Μαλλιά μικρό κοριτσάκι και τώρα τη συνάντησα δεκαεφτά χρονών, συγκινητικό), με μία σχέση δηλητηριασμένη και δυσλειτουργική. Η Έλσα σε αυτό το βιβλίο λειτουργεί με ψυχραιμία και διαύγεια, σχηματίζοντας ένα ταιριαστό δίδυμο με τον πιο τρικυμιώδη αστυνόμο Βαρσάμη, ο οποίος προσθέτει και τις απαραίτητες κωμικές στιγμές στην ιστορία, αλαφραίνοντας σποραδικά το βαρύ κλίμα που δημιουργείται από τα σκοτεινά και στενάχωρα θέματα που αγγίζονται.

  Συνολικά, το Χέρι του Θεού, με την έντονη υπόθεσή του, είναι μία πολύ ωραία προσθήκη στη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων της Ελευθερίας Μεταξά με πρωταγωνιστές τους Βαρσάμη και Γληνού.

  Περίληψη: «Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Γρηγόρης Σταθόπουλος και ήρθα να καταγγείλω τη δολοφονία μου. Είδα σε όραμα ότι κάποιος με έκαψε ζωντανό, αφήνοντας πλάι μου έναν πύρινο σταυρό».

  Τα λόγια αυτά, βγαλμένα από το στόμα του νεαρού άντρα με την ασκητική μορφή, θα προκαλέσουν ένα συγκαταβατικό χαμόγελο στον αστυνόμο Βαρσάμη, ο οποίος, θεωρώντας τον τρελό, θα τον αποπέμψει ευγενικά από το τμήμα. Το χαμόγελό του, όμως, θα σβήσει και οι τύψεις θα τον κατακλύσουν, όταν λίγο αργότερα η προφητεία του Σταθόπουλου θα επαληθευτεί και δύο ακόμα θύματα θα προστεθούν στον μακάβριο κατάλογο του παρανοϊκού δολοφόνου.

  Τι είναι αυτό που συνδέει τους τρεις νεκρούς; Ποιος είναι εκείνος που καίει ανθρώπους ζωντανούς, αφήνοντας πλάι τους έναν πύρινο σταυρό, φωτογραφίες και υπογραμμισμένα αποσπάσματα από την Αγία Γραφή; Ποια σχέση έχουν με τα αποτρόπαια εγκλήματα η άρρωστα θρησκευόμενη μητέρα του Σταθόπουλου, η φρικτά παραμορφωμένη αδελφή του, ο εμβληματικός πατήρ Χρυσόστομος και η αινιγματική γερόντισσα Φεβρωνία;

  Καθώς ο Μάνος Βαρσάμης και η συνεργάτιδά του, Έλσα Γληνού, θα προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον θανάσιμο κίνδυνο που κρύβουν η θρησκοληψία, το πάθος για εκδίκηση και οι προσωπικοί δαίμονες των ηρώων.

  Κλήρωση βιβλίου Το χέρι του ΘεούΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το Χέρι του Θεού

  Συγγραφέας: Ελευθερία Μεταξά

  Εκδόσεις: Μίνωας 

  Ημερομηνία έκδοσης: 01/01/2021

  Σελίδες: 392

  ISBN: 978-618-02-1722-3

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here