Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More
    ΑρχικήΒιογραφίεςToμ Χανκς - Ο σταρ του Χόλιγουντ με ελληνική υπηκοότητα

    Toμ Χανκς – Ο σταρ του Χόλιγουντ με ελληνική υπηκοότητα

    -

    Ο Toμ Χανκς γεννήθηκε στο Κόνκορντ της Καλιφόρνια. Ο πατέρας του, Έιμος Μέφορντ Χανκς, ήταν μακρινός απόγονος του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν. Η μητέρα του, Τζάνετ Μέριλιν, εργαζόταν σε νοσοκομείο.

    Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Οι γονείς του χώρισαν το 1960 και τα τρία μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, Σάντρα, Λάρι και Τομ, έμειναν με τον πατέρα τους, ενώ ο μικρότερος, Τζιμ, με τη μητέρα τους. Ο Χανκς σπούδασε θέατρο στο Κολέγιο Chabot στην Καλιφόρνια και δύο χρόνια μετά φοίτησε στο California State University του Σακραμέντο.

    Το 1979, ο Χανκς πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο χαμηλού προϋπολογισμού φιλμ Ο Δολοφόνος με το Στιλέτο (He Knows You’re Alone, 1980). Την ίδια χρονιά κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική κωμική σειρά Bosom Buddies, η οποία προβαλλόταν για δύο χρόνια. Το 1982, έκανε γκεστ εμφάνιση στην επιτυχημένη σειρά Happy Days. Η συμμετοχή του αυτή τράβηξε την προσοχή του σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ, ο οποίος εκείνη την περίοδο δούλευε πάνω στο φιλμ Η Γοργόνα (Splash, 1984), μια ρομαντική κωμωδία με θέμα μια γοργόνα που ερωτεύεται έναν άνθρωπο. Ο Χάουαρντ ήθελε τον Χανκς για τον ρόλο του αδερφού του πρωταγωνιστή, αλλά τελικά κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία έδωσε στον Χανκς την κατάλληλη ώθηση ώστε να έρθει στο προσκήνιο, αφού αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, με 69 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office. Το 1983-1984, ο Χανκς έκανε τρεις γκεστ εμφανίσεις σε μια ακόμα πετυχημένη αμερικανική σειρά, το Family Ties.

    Toμ Χανκς
    Toμ Χανκς

    Μετά από κάποιες εισπρακτικές αποτυχίες και δύο μέτριες επιτυχίες, ο Χανκς πρωταγωνίστησε στη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία Μπιγκ (Big) το 1988. Η ταινία ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έδωσε στον Χανκς την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ακολούθησαν αρκετές ταινίες που δεν γνώρισαν την ίδια επιτυχία. Ο Χανκς κατάφερε να ανέβει ξανά στην κορυφή με την ταινία Το Δικό Τους Παιχνίδι (A League of Their Own, 1992), με 132 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η επιτυχημένη εισπρακτική του πορεία συνεχίστηκε το 1993 με το Άγρυπνος στο Σιάτλ (Sleepless in Seattle) και την επόμενη χρονιά με το Φιλαδέλφεια (Philadelphia). Στο Φιλαδέλφεια υποδύθηκε έναν ομοφυλόφιλο δικηγόρο που έχει προσβληθεί από AIDS. Για τον ρόλο έχασε 15 κιλά, ώστε να φαίνεται άρρωστος. Η ερμηνεία τού χάρισε το πρώτο του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

    Ακολούθησε ο εισπρακτικός και καλλιτεχνικός θρίαμβος του Φόρεστ Γκαμπ (Forrest Gump) το 1994. Ο Χανκς κέρδισε για δεύτερη φορά το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και παραμένει μέχρι σήμερα ο δεύτερος και τελευταίος ηθοποιός που καταφέρνει να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο για συνεχόμενη φορά, μετά τον Σπένσερ Τρέισι τις χρονιές 1937-1938.

    To 2000, κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία Ο Ναυαγός (Cast Away) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στη σκηνοθεσία και στην παραγωγή της βραβευμένης με Χρυσή Σφαίρα μίνι σειράς Στην Πρώτη Γραμμή. Το 2002, πρωταγωνίστησε στην ταινία Ο Δρόμος της Απώλειας (Road to Perdition) του Σαμ Μέντες και ξανασυνεργάστηκε με τον Σπίλμπεργκ στο Πιάσε Με Αν Μπορείς (Catch Me if You Can). Την ίδια χρονιά, μαζί με τη σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον, ανέλαβαν την παραγωγή της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας Γάμος… αλά Ελληνικά (My Big Fat Greek Wedding). Στην ηλικία των 45 ετών, ο Χανκς έγινε ο νεότερος κάτοχος του βραβείου για τη Συνολική Προσφορά του στον Κινηματογράφο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

    Ο Χανκς κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως ο ηθοποιός με τις περισσότερες εισπράξεις στο box office με 4 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έχει συμμετάσχει σε 17 ταινίες που ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και η μεγαλύτερη εισπρακτική του επιτυχία είναι μέχρι σήμερα το Toy Story 3.

    Το 1988, ο Toμ Χανκς βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος πριν από τον γάμο του με την Ελληνοαμερικανίδα ομότεχνό του Ρίτα Γουίλσον.

    Τον Δεκέμβριο του 2019, του αποδόθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα. 

    Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ