Παρασκευή, 27 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Ελληνική ΛογοτεχνίαΤυφλά Ψάρια - Δημήτρης Σίμος

  Τυφλά Ψάρια – Δημήτρης Σίμος

  -

  Τυφλά Ψάρια

  Προσωπική άποψη: Βαγγέλης Μαργιωρής

  Το ψάρι στο φυσικό του χώρο, είναι δύσκολος αντίπαλος. Μπορεί να κρυφτεί εύκολα, να δει καλύτερα, να ξεφύγει κολυμπώντας σε πιο ασφαλή νερά.

  Αν όμως ανέβει προς την επιφάνεια του νερού, εκεί ο ψαράς έχει το πλεονέκτημα. Δεν υπάρχουν στην επιφάνεια βράχια για να κρυφτεί και το φως του ήλιου το τυφλώνει. Έτσι, τυφλό και εκτεθειμένο, εύκολα μπορεί να πιαστεί από τον ψαρά. Το πρόβλημα είναι ότι στο ψάρι δεν αρέσει να είναι τυφλό και εκτεθειμένο. Προτιμά την ασφάλεια του βυθού.

  Τυφλά ΨάριαΑυτός είναι και ο στόχος του αστυνόμου Καπετάνου στο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου “Τυφλά ψάρια“. Να αναγκάσει τον ή τους δολοφόνους της κοπέλας που έχει βρεθεί μαχαιρωμένη, να αφήσουν την ασφάλεια της φωλιάς τους. Η εξιχνίαση της δολοφονίας από τον αστυνόμο μπλέκει στα λιγοστά στοιχεία που ο δράστης έχει αφήσει.

  Τα ευρήματα των τοξικολογικών φέρνουν στα πόδια του παλιούς συναδέλφους, που ο αστυνόμος Καπετάνος, καμία διάθεση δεν είχε να δει. Πόσο μάλλον να υποχρεωθεί από τον προϊστάμενό του να συνεργαστεί μαζί τους. Η καθώς πρέπει κοινωνία της περιοχής μοιάζει περισσότερο με εμπόδιο στις έρευνες, ενώ οι λίγοι άνθρωποι που μπορεί να εμπιστευτεί, δείχνουν να παλεύουν με τους δικούς τους δαίμονες.

  Το παιχνίδι τελειώνει. Η τελική επιλογή δεν σου ανήκει. Το μόνο που σου απομένει είναι η ισχνή ελπίδα, όταν οι μοίρες αποφασίσουν να διανύσεις τα τελευταία μέτρα, όλα να συμβούν γρήγορα, ακαριαία. Δεν πρέπει να προλάβεις να πάρεις ανάσα. Το τέλος έρχεται καταπάνω σου με το αιμοβόρο βλέμμα πεινασμένου ζώου. Κι εσύ είσαι το μοναδικό θήραμα για να θρέψει την αγέλη του. Και πίστεψέ με, δεν είναι τα γυαλιστερά μάτια που σε τρομάζουν. Δεν είναι τα δόντια που θα τρυπήσουν τη σάρκα σου. Είναι οι εικόνες που θα ξετυλιχτούν μπροστά στα μάτια σου.

  Τυφλά ΨάριαΒρήκα το δεύτερο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου, εξίσου υπέροχο με το πρώτο. Ένταση στην πλοκή της ιστορίας, η οποία ακολουθεί μία καθ’όλα φυσιολογική κλιμάκωση. Όμορφες και ρεαλιστικές εικόνες της περιοχής -δρόμοι, πόλεις, σπίτια και περιβάλλον- ξεδιπλώνονται με τρόπο που βάζουν τον αναγνώστη μέσα στον καμβά όπου η ιστορία εκτυλίσσεται. Φυσικούς χαρακτήρες, με ελαττώματα, πάθη και προτερήματα. Άνθρωποι που υπάρχουν με τα λάθη τους και τα σωστά τους, με τις επιλογές τους και τις ατυχίες τους.

  Το καλύτερο όμως στοιχείο του βιβλίου, είναι οι διάλογοι! Ειδικά εδώ, ο συγγραφέας δείχνει την ικανότητα που έχει στην απόδοσή τους! Έχει κατορθώσει να τους κρατήσει ολοζώντανους, σχεδόν σα να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη! Μικρές παρεμβολές περιγραφής, καθώς οι ήρωες συνομιλούν, χαρίζουν ζωντάνια στις σκηνές και την τόσο απαραίτητη αληθοφάνεια.

  Το βιβλίο μέχρι τις τελευταίες του σελίδες, αφήνει την αίσθηση ότι τελικά η Εύβοια, είναι ένα μέρος με πολλές εκπλήξεις. Ένα μέρος που αλλάζει συνεχώς πρόσωπο, όπως ακριβώς και τα νερά του Ευρίπου αλλάζουν κατεύθυνση.

  Περίληψη: Το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός φόνου που θα εμφανίσει μπροστά του ένα στοιχειωμένο παρελθόν. 

  Ο υπόκοσμος βγαίνει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα. Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Αδελφικοί δεσμοί που καμουφλάρονται. Το φως μπορεί να δώσει τη λύση. Τα ψάρια πρέπει να τυφλωθούν, να χάσουν το πλεονέκτημα του καμουφλάζ.  

  Μια παράνομη ερωτική σχέση οδηγεί στην καταστροφή. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα  ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.

  Μετά το βραβευμένο μυθιστόρημα Τα Βατράχια, ο Δημήτρης Σίμος επιστρέφει σε ακόμη πιο Σκοτεινά Νερά… Το Τυφλά Ψάρια είναι η πολυαναμενόμενη δεύτερη υπόθεση του αστυνόμου Καπετάνου.

  Τυφλά ΨάριαΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Τυφλά Ψάρια

  Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος

  Σελίδες: 328

  Εκδόσεις: Βell

  ISBN:  978 960 507 116 5 

  Ημερομηνία έκδοσης:  5/2018   

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here