Τυφλόμυγα

Προσωπική άποψη: Αγάπη Ντόκα

Το βιβλίο, ”Τυφλόμυγα” το πήρα μαζί με κάμποσα άλλα (το μάθατε τώρα πια πως, όταν δω βιβλία, δεν αντιστέκομαι και δη στις προσφορές!) που είτε διάβασα ήδη, είτε περιμένουν στην στοίβα, υπομονετικά

Η Τυφλόμυγα έχει γυριστεί σε σίριαλ, που προβλήθηκε αρκετά χρόνια πριν, με πρωταγωνιστές τους: Αντώνη Φραγκάκη, Νατάσα Καλογρίδη, Θεοδώρα Τζήμου, Κώστα Βουτσά, Μαρία Καβογιάννη και Τζίνα Αλοιμόνου.

Δυνατό ψυχογράφημα των σχέσεων εξάρτησης. Τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα προσκολλάται πάνω στον άντρα της, σε σημείο να κάνει τα στραβά μάτια στις ερωτικές του, κατ’ εξακολούθησιν, παρασπονδίες και τι συμβαίνει όταν το ίδιο συμβαίνει σε έναν άντρα που αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση με την γυναίκα του;

Η Τυφλόμυγα έχει εναλλασσόμενη γραφή στους χρόνους, που όμως δεν σε αφήνει ξεκρέμαστο ν’ αναρωτιέσαι τι έγινε και πότε, καθώς είναι τόσο καλά δοσμένη που κατανοείς αμέσως. Αναρωτιέσαι πού θα καταλήξουν οι τάσεις φυγής της Αντρέα και οι ερωτικές ανησυχίες του Σίμου. Το τέλος μοιάζει διφορούμενο κι ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, ανάλογα με το τι έχει εκλάβει από τις κουβέντες μεταξύ γυναικών.

Γιατί η Λύση είναι

στα χέρια της γυναίκας

Οι ήρωες ζωντανοί, οι πράξεις τους και οι αντιδράσεις τους ανθρώπων συνηθισμένων που γίνονται απρόβλεπτοι. Γλώσσα απλή, χωρίς περιττές περιγραφές, στέκεται στην ουσία των καταστάσεων.

Αξίζει να το διαβάσετε!

Υπόθεση: Τυφλόμυγα.  Η Αντρέα ζει με τον ζωγράφο άντρα της, Σίμο και την παιδική της φίλη, Άννα, που έχει έρθει από μικρή στο σπίτι τους για παρέα της, καθώς η ίδια της είχε τάσεις φυγής. Ο γιατρός την πρώτη φορά συνέστησε φακές και παιδική παρέα, κάτι που έγινε μόνο κατά το πρώτο μέρος, αφού η γερμανίδα μητέρα της ήταν πολύ αυστηρή και δεν επέτρεπε στην κόρη της φιλίες. Την δεύτερη φορά, μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, έφερε την Άννα, που αποδείχθηκε ο φύλακας-άγγελος της Αντρέα.

Η Αντρέα τον Σίμο τον γνώρισε σε ένα πάρτι, που είχε πάει μαζί με τον, επί έναν χρόνο, αρραβωνιαστικό της. Εκείνο το βράδυ εγκατέλειψε τον Κωνσταντίνο και το ξημέρωμα την βρήκε με τον Σίμο.Ο Σίμος ήταν για την Αντρέα ο τέλειος άντρας και για την Άννα ο κρυφός της έρωτας, σε σημείο να χωρίσει τον άντρα της, για να μπορεί να είναι μαζί τους στο ίδιο σπίτι, ως οικιακή βοηθός.

Ο Σίμος υπέφερε από το Σύνδρομο του Δρομέα, που κάνει τα πόδια, το βράδυ, στο κρεβάτι αεικίνητα, φέρνει πόνους στα χέρια και κραυγές απελπισίας. Στην αρχή έπαιρνε παυσίπονα, μετά ουίσκι και παραισθησιογόνα, που έφερναν σκηνές βίας και αυτοκαταστροφής. Επέβαλε στις δύο γυναίκες το πρόγραμμά του και τα απαραβίαστα όριά του που αφορούσαν την δουλειά του.

Όταν στέρευε από έμπνευση, διάβαζε ποίηση ή χανόταν σε ταξίδια. Η Αντρέα βρίσκει το μπλοκάκι των τηλεφώνων του ανοιγμένο στο όνομα Απρίλια, μιας μαθήτριάς του από τη Σχολή. Καταλαβαίνει ότι κάτι τρέχει μεταξύ τους. Την καλεί σε δείπνο, όπως έκανε και τις προηγούμενες δύο φορές, σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η Νέλη ήταν η μία από τις δύο αυτές περιπτώσεις. Τον επισκέφθηκε στο ατελιέ του με πρόφαση την ζωγραφική. Η Αντρέα και η Άννα παρακολούθησαν το ερωτικό τους σμίξιμο. 

Μην αντέχοντας αυτό που συνέβη, οι τάσεις φυγής που είχε από μικρή, κάνουν την Αντρέα να φύγει απ’ το σπίτι και να πάει στο Πήλιο, στο σπίτι της Θωμαΐτσας, μιας γυναίκας που είχε μια κόρη και ανακάλυψε ότι ο άντρας της άφησε έγκυο και την αδελφή της που ζούσε μαζί τους.

Για να την εκδικηθεί, παρουσιάζει το εξώγαμο ως δικό της, χωρίς ο άντρας της να γνωρίζει ότι αυτό το παιδί δεν ήταν δικό του και κρατάει την αδελφή της στο σπίτι, να λιώνει που το ακούει, αντί για μαμά να την φωνάζει θεία. Ο Σίμος της ζητάει συγγνώμη και γυρνάνε στο σπίτι.

Η Αντρέα τηλεφωνεί στην Απρίλια και την καλεί στο σπίτι. Είναι ο μόνος τρόπος να ξαναγυρίσει πάλι κοντά της ο Σίμος, αφού θα εκπληρώσει το απωθημένο του με εκείνην. Όμως, ο Σίμος αναγνωρίζει τον λόγο αυτής της πρόσκλησης και υπόσχεται στον εαυτό του να κρατηθεί μακριά από την Απρίλια, πράγμα το οποίο και κάνει. Μετά το δείπνο, ο Σίμος προτείνει στην Αντρέα ένα ταξίδι.

Μια πρόσκληση από τον φίλο του Ιάσονα να τον επισκεφθούν στο νησί που μένει, τους γεμίζει χαρά και αποφασίζουν να είναι εκεί το ταξίδι τους. Εκεί, συναντούν ακόμη ένα ζευγάρι, τον 48χρονο Αλέξη και την 30χρονη Ελένη, που κι αυτοί δεν έχουν παιδιά, παρά τα 12 χρόνια γάμου τους, γιατί εκείνη, ακόμη, δεν θέλει.

Ανάμεσα στον Σίμο και στην Ελένη δημιουργείται μια ισχυρή ερωτική έλξη, που δεν αργεί μερικές νύχτες μετά να ολοκληρωθεί. Η Αντρέα, ο Ιάσονας και ο Αλέξης είναι αόρατοι μάρτυρες αυτού του σμιξίματος. Η Αντρέα εξαφανίζεται για ακόμη μια φορά, αφού έχει κόψει σύρριζα τις μακριές της μπούκλες και τις έχει πετάξει στη θάλασσα.

Θέλει να φύγει απ’ το νησί, αλλά ανακαλύπτει ότι δεν έχει πάρει μαζί της χρήματα. Συναντά μια περίεργη γυναίκα-γάτα, που της έχουν δώσει αυτό το παρατσούκλι, γιατί φροντίζει να ταΐζει όλες τις γάτες του νησιού. Πηγαίνουν στο σπίτι της κι εκεί γνωρίζει την συγκάτοικό της, Σαμάνθα, μια γυναίκα αμφιβόλου ηθικής, που όμως με τις κουβέντες τους την κάνει ν’ αναρωτιέται αν φταίνε οι άλλοι για ό,τι κάνει στη ζωή της ή η ίδια.

Στο πλοίο που την γυρνάει στην Αθήνα -αφού η γυναίκα-γάτα της εξασφάλισε μια θέση-, συμπεραίνει ότι φταίει η ίδια που υποχωρεί και ανέχεται, χωρίς να βάζει όρια. Η Άννα, κατ’ εντολήν της Αντρέα, λέει στο Σίμο -που την ψάχνει στο σπίτι τους-, πως είναι στο Πήλιο. Ξεκινάει να την βρει.

Η Αντρέα γυρίζει σπίτι, λέει ότι θέλει να μείνει για να του κάνει κάτι κακό και μηχανεύονται τρόπους για να κάνουν τον Σίμο να πληρώσει. Ανακαλύπτουν, όμως, μέσα τους, ότι δεν θα υπήρχε ζωή χωρίς τον Σίμο. Η απόφαση βαραίνει την Αντρέα για το αν θα τον κρατήσει ή όχι, αν θα κάνει πως δεν συμβαίνει τίποτα ή θα τα τινάξει όλα στον αέρα.

Τι γίνεται όταν ο Σίμος επιστρέφει στο σπίτι; Ποια αντιμετώπιση έχει από την Αντρέα και την Άννα; Τι αποφάσεις έχει πάρει η Αντρέα;

Στοιχεία βιβλίου:                      

Τίτλος: Τυφλόμυγα

Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου

Εκδοτικός Οίκος: Εκδόσεις Καστανιώτη

Έκδοση: Αθήνα 1999 – 21η έκδοση

Έτος 1ης: έκδοσης 2000

Σελίδες: 292

Επεξεργασία εικόνας: Γιώργος Μουζάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here