Μετατρέψτε μια ιστορία σε τέλεια

Εφτά τρόποι για να κάνετε μια καλή ιστορία

Γράφει η  Νεκταρία Μαρκάκη

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς αν αυτό που γράφουμε με τόσο πάθος κι αγάπη, είναι εντέλει και καλό. Γιατί δεν γράφουμε μόνο για εμάς, αλλά και για να αγγίξουμε τις καρδιές των αναγνωστών. Τελικά, υπάρχει συνταγή για ένα καλό βιβλίο; Εκτός από το ταλέντο τι άλλο χρειάζεται για να γράψει κανείς μία τέλεια ιστορία; Λίγα πράγματα, τα οποία παραθέτουμε πιο κάτω.

Εφτά τρόποι που θα μετατρέψουν την ιστορία σας από καλή…. σε τέλεια!

1. Αισθήσεις: χρησιμοποιήστε τες!

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι συγγραφείς είναι να αντιμετωπίζουν τους χαρακτήρες που δημιουργούν ως κάτι άψυχο. Δεν είναι. Το λέω κατηγορηματικά αυτό. Αντιμετωπίστε τους ως ανθρώπους και δώστε τους χώρο να χρησιμοποιήσουν το μεγαλύτερο δώρο που δόθηκε στον άνθρωπο. Τις αισθήσεις τους.

Όταν περιγράφετε μία σκηνή εξηγήστε στον αναγνώστη πως αισθάνεται το αντικείμενο που αγγίζει (ή ακόμα και το σώμα του αντικείμενου του πόθου του), τι γεύση έχει αυτό που τρώει ή το φιλί, πως ακούγεται στα αυτιά ο ήχος είτε είναι μία ανάσα ή το θρόισμα των φύλλων αλλά ακόμα και ο ήχος του παπουτσιού πάνω στο ξύλο. Περιγράψτε τι βλέπει. Πείτε στον αναγνώστη τι μυρίζει και τι του προκαλεί η μυρωδιά. Ζωντανέψτε τον χαρακτήρα σας στην ιστορία και να δείτε τεράστια διαφορά.

2. Αγκαλιάστε την ανθρώπινη φύση.

Αρκετά με τον τέλειο επιχειρηματία που είναι καλός στο κρεββάτι και δεν έχει κανένα μειονέκτημα. Αρκετά και με το κακό παιδί που δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να είναι κακό παιδί. Μην μένετε στα τετριμμένα. Σκεφτείτε τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε. Πόσοι διαφορετικοί χαρακτήρες υπάρχουν εκεί έξω, με διαφορετικά πάθη, με διαφορετικές αγάπες και συμπεριφορές; Πολλοί.

Δημιουργήστε έναν χαρακτήρα στην ιστορία σας με τον οποίο μπορεί να ταυτιστεί ο αναγνώστης και να τον κάνει να ξεχάσει όσα ήξερε ως τώρα. Έναν χαρακτήρα που να μη φοβάται να δείξει συναίσθημα, που να κάνει λάθη, να κλαίει και να γελάει, έναν άνθρωπο που άνετα θα συναντούσες στο δρόμο και θα αναγνώριζες και τον εαυτό σου μέσα του. Η ανθρώπινη φύση δεν είναι τέλεια. Μην το ξεχνάτε!

3. Βγάλτε από μυαλό σας το πρότυπο της ομορφιάς.

…κι όταν λέμε το πρότυπο της ομορφιάς, δεν εννοούμε μόνο της εξωτερικής ομορφιάς ενός ανθρώπου. Αν κι αυτό είναι πολύ βασικό, γιατί προωθείται η τελειότητα στα βιβλία, με αψεγάδιαστους εξωτερικά χαρακτήρες, εγώ θα μείνω στου άλλου είδους την ομορφιά- αυτή τη συγγραφής. Πολλές φορές βλέπουμε πως αποφεύγονται θέματα ταμπού από συγγραφείς από φόβο μην τυχόν και η δουλειά τους απορριφθεί από εκδοτικούς ή αναγνώστες. Μη φοβηθείτε να γράψετε για άσχημα θέματα που πονούν και να χρησιμοποιήσετε άσχημη ή σκληρή γλώσσα. Είναι καταστάσεις που πολλοί ζουν (βία, ρατσισμός, κακοποίηση, bullying) και ίσως με την ιστορία σας να τους βοηθήσετε. Κι επιπλέον, θα έχετε γράψει κάτι διαφορετικό που θα ξεχωρίζει.

Μετατρέψτε μια ιστορία σε τέλεια

4. Μην προσπαθείτε πολύ.

Τι εννοώ με αυτό; Απλό… πολλοί συγγραφείς πλατειάζουν αρκετές φορές γράφοντας ατέλειωτες παραγράφους με λυρικές περιγραφές γεμάτες παρομοιώσεις μόνο και μόνο για να γεμίσουν κενά ή να ομορφύνουν την ιστορία. Εγώ προσωπικά, σαν αναγνώστρια, κουράζομαι πολύ με αυτό. Αυτό που έμαθα ως συγγραφέας διαβάζοντας πολύ, όχι μόνο λογοτεχνία αλλά και βιβλία βοήθειας για συγγραφείς, είναι πως όσο πιο απλά το γράψεις, τόσο περισσότερο θα αγγίξεις τον αναγνώστη. Μιλάμε σε απλούς ανθρώπους κι όχι σε ακαδημαϊκούς ή ποιητές.

5. Μην υπερβάλλετε!

Είναι ωραίο όταν ένας συγγραφέας βάζει στην ιστορία του προσωπικές εμπειρίες γιατί έτσι μοιράζετε και με τον κόσμο κάτι δικό του. Υπάρχει όμως η τάση να υπερβάλλουμε λιγάκι και να ωραιοποιούμε καταστάσεις που έχουμε ζήσει, ιδίως αν τις προσθέσουμε  σε άσχετα σημεία της ιστορίας, γιατί δεν έχουμε εκείνη τη στιγμή, να πούμε κάτι άλλο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μπερδέψει τον αναγνώστη , γιατί τον πηγαίνει κάπου αλλού που δεν έχει σχέση με αυτό που διαβάζει. Χρησιμοποιήστε εμπειρίες στην ιστορία σας αλλά με μέτρο, χωρίς υπερβολή, και σε σημεία που κολλάνε με τη ροή και το θέμα για το οποίο γράφετε.

6. Κάντε τους να γελάσουν!

Το γέλιο δίνει ζωή και φυσικά αλαφραίνει βαριές καταστάσεις που μπορεί να φέρνουν ψυχοπλάκωμα στην ψυχή. Μη φοβηθείτε να αστειευτείτε, να κάνετε το χαρακτήρα σας να πει κάποια χαζομάρα που θα βάλει ένα χαμόγελο στα χείλη του αναγνώστη. Μη φοβηθείτε να κάνει κάτι σωματικά αστείο, όπως να πέσει πάνω σε μία πόρτα- πάντα βέβαια μένοντας στη ροή της ιστορίας, κι όχι σε άσχετο σημείο- και μην σας τρομάζει να τον κάνετε αδύναμο και αστείο σε κάποιο σημείο που μπορεί να είναι μία τρομαχτική κατάσταση κάθε είδους. Αφήστε τον να αυτοσαρκαστεί, δώστε του μικρές στιγμές που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μικρά πράγματα. Πάντα, όμως, κάντε τα να είναι αληθοφανή. Είπαμε… όχι υπερβολές.

Μετατρέψτε μια ιστορία σε τέλεια

7. Κάντε τους να κλάψουν!

Μη φοβάστε τα δάκρυα. Μη φοβάστε να κάνετε τον χαρακτήρα σας ανθρώπινο με αδυναμίες και στιγμές που λυγίζει. Ο αναγνώστης ταυτίζεται ευκολότερα με ανθρώπους που αγανακτούν και που κλαίνε, που δεν τους τρομάζουν να δείξουν συναίσθημα και αν καταφέρετε να τους κάνετε να κλάψουν όταν κλαίει ο χαρακτήρας στην ιστορία σας, τότε θα έχετε κερδίσει μία τεράστια και δύσκολη μάχη. Προσοχή όμως μην πέσετε στην παγίδα του “προσπαθώ να προκαλέσω με το ζόρι κλάμα” γιατί εκεί έχετε χάσει το παιχνίδι.

Τελικά, υπάρχει συνταγή για να γραφτεί ένα καλό βιβλίο;

Σίγουρα αυτό που μπορεί να βοηθήσει ένα συγγραφέα, ειδικά εκείνους που ξεκινούν τώρα την πορεία τους είναι το πολύ διάβασμα, η έρευνα και η ακολουθία μερικών απλών τρόπων όπως αναλύσαμε παραπάνω.

Επιμέλεια/Επεξεργασία Φωτογραφίας: Μαργαρίτα Κατσίπη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΑΓΑΠΗΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ :ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΑΣ…ΠΧ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ . ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ..ΠΧ ΑΠΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΚΔΟΤΕΣ Ή ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ…
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ…

    ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here