Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Τύχη ουρανοκατέβατη - Δέσποινα Κανλή

  Τύχη ουρανοκατέβατη – Δέσποινα Κανλή

  -

  «Τύχη ουρανοκατέβατη» είναι ο τίτλος του δεύτερου παραμυθιού της συγγραφέως Δέσποινας Κανλή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος με μια υπέροχη εικονογράφηση από τη Βιβή Μαρκάτου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τα παραμύθια της κυρίας Κανλή είναι «παλιάς κοπής» με μερικές σύγχρονες πινελιές. Είναι παραμύθια σαν και αυτά που διάβαζα στην παιδική μου ηλικία. Παραμύθια που προωθούν αξίες ζωής σε όσους τα διαβάζουν. Αξίες που δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τείνουν να εξαφανιστούν σήμερα.

  Μια φορά κι έναν καιρό σ΄ ένα μικρό και όμορφο χωριό, ζούσαν δυο οικογένειες σε διπλανά σπίτια με αυλές και περιβόλια που τα χώριζε ένα στενό δρομάκι. Ζούσαν τόσο κοντινά, αλλά και τόσο διαφορετικά.

  Δυο οικογένειες μας παρουσιάζει η συγγραφέας στο παραμύθι της, χωρίς να διαθέτουν κανένα κοινό στοιχείο. Η μια οικογένεια εργατική και οργανωτική, ενώ η άλλη οκνηρή και ακατάστατη. Μέσα από αυτές τις δυο οικογένειες, οι μικροί αναγνώστες αντιλαμβάνονται τη σημασία της εργατικότητας. Κανένα αγαθό δεν έρχεται ουρανοκατέβατο. Όλα χρειάζονται κόπο και πολλή δουλειά.

  Στο παραμύθι συνδυάζονται με άριστο τρόπο το χιούμορ, η απόλαυση της ανάγνωσης και τα μηνύματα που θέλει να περάσει η συγγραφέας στους αναγνώστες της.

  Έτσι σε λίγες μέρες ο πρώην τεμπέλης με τη βοήθεια της οικογένειας φρόντισε όλα τα κτήματά του. Και σιγά-σιγά του έγινε ανάγκη και συνήθεια η διαρκής κίνηση και η δουλειά άρχισε και πάλι να τον ευχαριστεί.

  Η εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου δένει απόλυτα με το κείμενο και παρασύρει τους αναγνώστες στην ιστορία του βιβλίου. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, ο αναγνώστης έχει κυριευτεί από αισιοδοξία και από μια επιθυμία να αγωνιστεί για την αγάπη, τη γαλήνη και τη χαρά. Είναι άλλωστε ό,τι αξίζει στη ζωή μας.

  Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφορεί και σε θεατρικό έργο από τις εκδόσεις Φυλάτος.

  Περίληψη: Είναι η τύχη ουρανοκατέβατη;

  Ο ήρωάς μας πιστεύει πως είναι… και γι’ αυτό τα περιμένει όλα από την τύχη για να βελτιωθεί η ζωή του. Και πράγματι, κάποια μέρα η τύχη πέφτει στα πόδια του ουρανοκατέβατη και αστραφτερή. Αλλά δεν είναι μόνη· έχει μεγάλη παρέα και επικίνδυνη και τον προσκαλεί σε έναν ξέφρενο χορό, που τελικά όμως τον οδηγεί σε άλλο και πιο ωραίο ταξίδι της ζωής.

  Ένα παραμύθι με πολύ γέλιο για παιδιά από 3 έως 103 ετών, που μας μιλάει για έναν θησαυρό που βρέθηκε μέσα στο χώμα και αφού έγινε επανειλημμένα «ιπτάμενος» και απέκτησε πολλούς διεκδικητές, προσγειώθηκε τελικά μπροστά στον Δικαστή για να βρει, επιτέλους, την… τύχη του.
  Και …«τέλος καλό όλα καλά»…

  Τύχη ουρανοκατέβατη - Δέσποινα ΚανλήΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Τύχη ουρανοκατέβατη

  Συγγραφέας: Δέσποινα Κανλή

  Εικονογράφος: Βιβή Μαρκάτου

  Εκδόσεις: Φυλάτος 

  ISBN: 978-960-658-016-1

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here