Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Η κυρία Μαριώ. Μια ξεχωριστή αλεπού - Ιωάννα Πίττα

  Η κυρία Μαριώ. Μια ξεχωριστή αλεπού – Ιωάννα Πίττα

  -

  Το βιβλίο της συγγραφέως Ιωάννας Πίττα «Η κυρία Μαριώ. Μια ξεχωριστή αλεπού» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μ. Σιδέρη. Ανήκει στη σειρά Οι πρώτες μου ιστορίες. Απευθύνεται σε ηλικίες 4+. Η εικονογράφηση του βιβλίου από τον Γιώργο Πετρίδη είναι μοναδική.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η ηρωίδα της συγγραφέως είναι μια αλεπού. Η κυρά-Μαριώ ζει στο δάσος σε μια σπηλιά με την κόρη της. Για να εξασφαλίσει το καθημερινό τους φαγητό, όλο και κάποιο κοτέτσι επισκέπτεται καθημερινά για να αρπάξει καμιά κότα.

  Αυτό που κάνει καθημερινά, δεν την κάνει περήφανη. Θέλει άλλωστε να δώσει και μια καλή ανατροφή στην κόρη της.

  Η κυρά-Μαριώ λοιπόν κάθε μέρα σκεφτόταν το ίδιο πράγμα: Πώς να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην κλέβει το φαγητό της. Ώσπου ένα πρωί παίρνει την απόφαση.

  Συνήθως στα περισσότερα παραμύθια, η αλεπού εμφανίζεται πάντα πονηρή, που σκοπό έχει να εξαπατήσει τα θύματά της και να εξασφαλίσει καθημερινά την τροφή της. Εδώ, η συγγραφέας δημιουργεί μια ηρωίδα έξω από τα συνηθισμένα πρότυπα, θέλοντας να μας θυμίσει ότι όλα εξαρτώνται από μας. Από τις επιλογές που θα κάνουμε στη ζωή μας.

  Πρόκειται για ένα ευχάριστο αλλά και διδακτικό παραμύθι για τα παιδιά, με σκοπό να τους περάσει κάποιες αξίες σημαντικές της ζωής.

  Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται». Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να περάσει η συγγραφέας στους μικρούς της αναγνώστες. Με τη βοήθεια της κυρά-Μαριώς, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να κοπιάσουν, να κουραστούν για να κερδίσουν αυτό που επιθυμούν. Η κούραση θα ξεχαστεί και αυτά που θα νιώσουν όταν καταφέρουν τον στόχο τους θα τους γεμίσουν χαρά και ικανοποίηση.

  Υπέροχη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου, που κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών. Η Κυρία Μαριώ είναι μια τόσο γλυκιά αλεπού, που είναι αδύνατον να μην αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Σίγουρα θα απολαύσετε μια όμορφη ιστορία όσοι διαβάσετε το παραμύθι της Ιωάννας Πίττα.

  Περίληψη: Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στο βουνό, σε μια σπηλιά, η κυρά-Μαριώ με τη μικρή της αλεπουδίτσα. Δεν έμοιαζε με τις άλλες αλεπούδες. Κάθε φορά που πήγαινε σε κοτέτσι να αρπάξει καμιά κοτούλα δεν ένιωθε καλά. Ήθελε το φαγητό που έτρωγε με την κόρη της να είναι τίμιο κι όχι κλεμμένο. Πολλές νύχτες έμεινε ξάγρυπνη, ώσπου πήρε την μεγάλη απόφαση. Θα καταφέρει άραγε να αλλάξει τη ζωή της; Να γίνει μια ξεχωριστή αλεπού κι από κυρά-Μαριώ να τη φωνάζουν κυρία;
  Αξίζει λίγη κούραση παραπάνω, παιδιά. Ας ζωγραφίσουμε τη ζωή μας με πινελιές αξιοπρέπειας, τιμιότητας, αλήθειας. Κι ας κρεμάσουμε κι εμείς μια πινακίδα στην πόρτα μας, που θα γράφει ΚΥΡΙΑ ή ΚΥΡΙΟΣ.

  Στοιχεία βιβλίου

  Η κυρία ΜαριώΤίτλος: Η Κυρία Μαριώ. Μια ξεχωριστή αλεπού.

  Συγγραφέας: Ιωάννα Πίττα

  Εικονογράφος: Γιώργος Πετρίδης

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρη

  Σελίδες: 64

  ISBN: 978-960-468-268-3

  Ημ. Έκδοσης: 07/2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here