Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2019
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Ωραίες Κοιμωμένες - Stephen King

  Ωραίες Κοιμωμένες – Stephen King

  -

  Ωραίες Κοιμωμένες

  Προσωπική άποψη: Σπύρος Τάσιος

  Οι “Ωραίες Κοιμωμένες” είναι ένα σκοτεινό παραμύθι για μεγάλα παιδιά. Αν μη τι άλλο, τη σύμπραξη του κορυφαίου συγγραφέα ιστοριών τρόμου Stephen King με τον μικρότερο γιο του, δεν μπορείς παρά να τη δεις με συμπάθεια.

  Το να τρέμεις το αναπόφευκτο είναι χειρότερο από το αναπόφευκτο το ίδιο.

  Ο Stephen King είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας, αναγνωρισμένος κυρίως για τα μυθιστορήματα τρόμου τα οποία μέχρι στιγμής ξεπερνάνε τα 50 (Το Αυτό, Πράσινο Μίλι, Μυστικό Παράθυρο, Νεκροταφείο Ζώων κ.α.). Αν σε κάποιο βιβλίο του στο τέλος ο κόσμος καταστρέφεται, θα το κάνει με τόση πειστικότητα που, αφού κλείσεις το βιβλίο, θα απορείς γιατί υπάρχει ακόμα ο κόσμος γύρω σου.

  Ο Owen King είναι ο μικρότερος γιος του Stephen King. Στο ενεργητικό του με το μυθιστόρημα “Double Feature” και τη συλλογή διηγημάτων “We are all in this together” έχει επιδείξει ένα ιδιαίτερο ταλέντο στο να συνταιριάζει πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες.

  Στις “Ωραίες Κοιμωμένες” πατέρας και γιος King έρχονται με ένα πρωτότυπο σενάριο αποκάλυψης (όχι κομήτες, ζόμπι ή εξωγήινοι). Σε αυτό το σενάριο χάνονται οι γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, συμβαίνει κάτι πολύ πιο παράξενο. Όποια γυναίκα κοιμάται, τυλίγεται με ένα αραχνοΰφαντο κουκούλι και δε μέλλει να ξαναξυπνήσει.

  Η Ρι ρώτησε την Τζάνετ αν παρακολουθούσε ποτέ το τετράγωνο φωτός από το παράθυρο. Η Τζάνετ είπε όχι. Η Ρι ήταν στην πάνω κουκέτα. Η Τζάνετ ήταν στην κάτω. Περίμεναν και οι δύο να ξεκλειδώσουν τα κελιά για το πρόγευμα. Ήταν άλλο ένα πρωί.

  Αν κάποιος βέβαια θέλει σώνει και καλά να τις ξυπνήσει, εκείνες αντιδρούν με απίστευτη βιαιότητα, σαν κάτι άλλο να έχει καταλάβει το σώμα τους, και ύστερα συνεχίζουν τον ύπνο του δικαίου. Ονομάζουν το φαινόμενο Ορόρα από το παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης και, παρ’ όλο που το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, τόπος εξέλιξης των γεγονότων είναι η μικρή πόλη του Ντούλινγκ που βρίσκεται κάπου στα Απαλάχια.

  Ωραίες ΚοιμωμένεςΟ λόγος που αυτή η μικρή πόλη ξεχωρίζει είναι ότι μία από τις γυναίκες, η Ίβι Μπλακ, τρόφιμος των γυναικείων φυλακών, δείχνει να μην προσβάλλεται. Κάποιοι πιστεύουν πως πρόκειται για ιατρική ανωμαλία και πρέπει να μελετηθεί. Κάποιοι άλλοι, όμως, πιστεύουν πως η Ίβι Μπλακ είναι ένα υπερφυσικό ον, ένας δαίμονας, μια μάγισσα και πρέπει να θανατωθεί. 

  Αυτά τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, κατευθυνόμενα από τα πιο αρχέγονα ένστικτα, δε θα αργήσουν να έρθουν σε σύγκρουση. Αυτό, όμως, που δε γνωρίζουν οι άντρες είναι πως οι γυναίκες που κοιμούνται έχουν μεταφερθεί σε έναν ολότελα διαφορετικό κόσμο.

  Εξ αρχής το βιβλίο σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς τι θα γινόταν ο κόσμος χωρίς το γυναικείο φύλο. Φυσικά και θα εξέλειπε το ανθρώπινο είδος. Μα μέσα από αυτήν την υπόθεση προκύπτει και προβληματισμός για τις σχέσεις των δύο φύλων, που είναι και το ζουμί του βιβλίου. Καταπιάνεται με τα σεξιστικά στερεότυπα, την ανδρική βιαιότητα και τη γυναικεία καταπίεση και κακοποίηση, κρίνει τη στάση των ανδρών απέναντι στις γυναίκες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

  Αυτό είναι άλλη μια όψη του βασικού προβλήματος, της εξίσωσης άντρα-γυναίκας, που ποτέ δεν ισοσκελίζεται. Υπάρχει φυσικά και μια γενικότερη αναφορά σε θέματα ρατσισμού και αστυνομικής βίας (το βιβλίο άλλωστε είναι αφιερωμένο στη Σάντρα Μπλαντ, μια μαύρη εικοσιοχτάχρονη γυναίκα που συνελήφθη για αντίσταση κατά της αρχής και βρέθηκε κρεμασμένη στο κελί της). Σε αυτές τις σελίδες αναγνωρίζεται για ακόμη μια φορά το ταλέντο του Stephen King να εξερευνά τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.

  Το έργο αποτελείται από μια πληθώρα χαρακτήρων οι οποίοι είναι τόσο ζωντανοί, λες και αναπνέουν δίπλα σου. Κάποιοι θα σου φέρουν στο μυαλό κάποιον γνωστό σου, σε κάποιους θα αναγνωρίσεις τον εαυτό σου. Δεν πρόκειται για υπερήρωες, αλλά για ανθρώπους της διπλανής πόρτας με καθημερινά προβλήματα, γεγονός που σου επιτρέπει να ταυτιστείς μαζί τους, μέχρι κάποιο βαθμό.

  Το πλήθος των χαρακτήρων δεν είναι κάτι που πρέπει να σε τρομάζει, μιας και οι περισσότεροι απομπλέκονται από την ιστορία αρκετά γρήγορα. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι τέσσερις: Ο ψυχίατρος των φυλακών Κλιντ Νόρκρος με το σκοτεινό παρελθόν, η γυναίκα του η σερίφης Λάιλα Νόρκρος που προσπαθεί να επιβληθεί σε έναν κόσμο ανδρών, το αντίπαλον δέος ο οξύθυμος Φρανκ Γκίαρι και φυσικά η Ίβι Μπλακ, -α ναι, και μια αλεπού!- όπου ο καθένας κουβαλάει τη δική του ιστορία στις πλάτες του. Μέσω αυτών των ιστοριών προωθείται, αλλά και δικαιολογείται, η δράση.

  Η συγκρατούμενη της Τζάνετ έμοιαζε να ’χει μελετήσει το τετράγωνο. Η Ρι εξήγησε πως το τετράγωνο ξεκινούσε από τον τοίχο αντίκρυ στο παράθυρο, γλιστρούσε ολοένα προς τα κάτω, έπειτα σκαρφάλωνε στο γραφείο τους και τέλος έπεφτε στο δάπεδο. Όπως μπορούσε τώρα να δει η Τζάνετ, το τετράγωνο βρισκόταν καταμεσής του δαπέδου, ολοφώτεινο.

  Αξιόλογη είναι η κλιμάκωση αυτής της δράσης. Όλα ξεκινούν ένα καθημερινό πρωινό όπου όλα φαντάζουν κανονικά. Οι άνθρωποι ξυπνούν, πάνε στις δουλειές τους, στο σχολείο τους, αναρωτιούνται που κοιμήθηκε χθες το έτερον ήμισυ, χωρίς να έχουν ιδέα τι τους περιμένει. Μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας η κλιμάκωση των γεγονότων έχει φέρει τα πάνω κάτω και ο αναγνώστης ούτε που καταλαβαίνει πως από ένα ήσυχο πρωινό βρέθηκε σε μια εμπόλεμη ζώνη. Η ιστορία δεν κάνει πουθενά κοιλιά, σε κρατάει σε εγρήγορση και δε θες να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια!

  Ωραίες ΚοιμωμένεςΞεχωριστές είναι οι σκηνές με τους σκόρους οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή του βιβλίου. Μοιάζουν απειλητικοί, είναι σκοτεινοί, δυσοίωνοι και δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα τρόμου. Μετά από αυτό το μυθιστόρημα ίσως να μην τους ξαναδείς ποτέ πια με το ίδιο μάτι.

  Άλλα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το φανταστικό δημιούργημα είναι η περιγραφι-κότητα που σε ανατριχιάζει με τη ρεαλιστικότητά της, το σασπένς που δε σ’ αφήνει να βάλεις για λίγο το βιβλίο στην άκρη και έχεις αγωνία για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Υπάρχουν αρκετές δόσεις τρόμου –αλίμονο- και, ειδικά αν είσαι γυναίκα, θα μπεις σίγουρα στη διαδικασία να σκεφτείς πως θα είναι να φοβάσαι να κοιμηθείς.

  Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, αλλά ανάλογα με το ποιος χαρακτήρας είναι στο επίκεντρο τροποποιείται με τον τρόπο σκέψης του και χρησιμοποιεί εκφράσεις που θα χρησιμοποιούσε εκείνος. Η γλώσσα παραμένει απλή σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς πομπώδες ύφος που θα μπορούσε να ξενίσει. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, όπου το τρίτο λειτουργεί σαν επίλογος, και στο δεύτερο έχουμε την κορύφωση της κλιμάκωσης.

  Εν κατακλείδι το δημιούργημα των Stephen και Owen King είναι ένα μυθιστόρημα με πλούσια περιγραφικότητα, δυνατό σασπένς, αρκετές δόσεις τρόμου, που θέλει να σε κάνει να σκεφτείς περί ισότητας των δύο φύλων και ίσως να αναθεωρήσεις κάποιες απόψεις σου περί αυτού. Όλα αυτά τυλιγμένα σε ένα αραχνοΰφαντο κουκούλι ρεαλιστικής φαντασίας.

  Περίληψη Βιβλίου. Ωραίες Κοιμωμένες. Τι θα συνέβαινε αν οι γυναίκες εξαφανίζονταν;

  Σε ένα μέλλον τόσο αληθινό και κοντινό που θα μπορούσε να είναι το παρόν, αρχίζει να συμβαίνει το εξής παράδοξο: Όταν οι γυναίκες κοιμούνται, τυλίγονται σε κάτι που μοιάζει με κουκούλι και… δεν ξυπνούν ξανά. Αν κάποιος προσπαθήσει να σκίσει τον ιστό, αντιδρούν με αφάνταστη βιαιότητα.

  Στη μικρή πόλη του Ντούλινγκ, ο ιός εξαπλώνεται σε μια γυναικεία φυλακή προσβάλλοντας όλες τις τροφίμους εκτός από μία, την Ιβ Μπλακ. Είναι, άραγε, η Ιβ μια ιατρική ανωμαλία που πρέπει να μελετηθεί ή ένας δαίμονας που πρέπει να θανατωθεί;

  Έρμαια των αρχέγονων παρορμήσεών τους, οι άντρες χωρίζονται σε αντιμαχόμενες φατρίες. Κάποιοι θέλουν να σκοτώσουν την Ιβ, άλλοι να τη σώσουν.

  Ωραίες Κοιμωμένες. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι πως οι γυναίκες, αφού αποκοιμηθούν, ανοίγουν τα μάτια τους σ’ έναν ολότελα νέο κόσμο… Μην τις ξυπνήσεις!

  Ωραίες ΚοιμωμένεςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ωραίες Κοιμωμένες

  Συγγραφείς: Stephen King – Owen King

  Eκδόσεις: Κλειδάριθμος

  Σελίδες: 944

  Έτος έκδοσης: 2018

  ISBN:  978-960-461-882-8

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου 

  Απάντηση