Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Αυτοί που έμειναν πίσω - Anna Hope

  Αυτοί που έμειναν πίσω – Anna Hope

  -

  Αυτοί που έμειναν πίσω

  Προσωπική άποψη: Μαρία Γραμμένου

  Οι ζωές των ανθρώπων προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους, στη Γαλλία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα τραύματα του πολέμου πολλαπλά και τα βιώματά τους  σκληρά. Ο θάνατος των αγαπημένων στρατιωτών τους τους έχει στοιχειώσει.

  Η Έιντα έχει χάσει το γιο της στον πόλεμο, χωρίς όμως κάποιος να της το έχει επιβεβαιώσει με σιγουριά. Νιώθει την παρουσία του παντού και τη δυσκολεύει αφάνταστα να προχωρήσει παρακάτω και να συνειδητοποιήσει την απώλειά του.

  Η Έβελιν, φανερά δυστυχισμένη από το θάνατο του συντρόφου της, κάνει μικρά βήματα προς την επιβίωσή της και την επιστροφή της στην ζωή.

  Η νεαρή και γλυκιά Χέρι ζει με τον ψυχολογικά άρρωστο αδερφό της, κάνοντας μια δουλειά που δεν την ευχαριστεί καθόλου. Μπλέκει σε μια περιπέτεια που δε γνωρίζει πού θα τη βγάλει.

  Η έντονη θλίψη, η ντροπή και η απεγνωσμένη αναζήτηση αγάπης σε νέα πρόσωπα είναι από τα  συναισθήματα που μας καταγράφει έντονα η συγγραφέας.Η ανάγκη της επαφής, το κενό στην ψυχή τους και η αναζήτηση νέων τροπών επιβίωσης κάνουν το μυθιστόρημα γρήγορο, ευαίσθητο και τολμηρό με έντονα συναισθήματα.

  Στηρίζεται στον πάγκο και ξεφυσάει. Της λείπει, Φρέιζερ. Αυτές τις μικρές ώρες της νύχτας. Της λείπει ακόμα τόσο πολύ. Με ποιον να μοιραστεί τις σκέψεις της;

  Αυτές οι γυναίκες θα συναντηθούν το 1920 την Ημέρα Ανακωχής και μνήμης των θυμάτων τους, προσπαθώντας να αλλάξουν ρότα στη ζωή, να συνεχίσουν να αναπνέουν περισσότερο καθαρό αέρα, μακριά από τον καταστροφικό πόλεμο. Η συγγραφέας με αποζημίωσε καθώς ολοκλήρωνα το βιβλίο, αφήνοντάς μου ανάμεικτα συναισθήματα μίσους, συμπόνοιας, κατανόησης και μεγάλης λύπης για τις ζωές ανθρώπων που θυσιάστηκαν αλλά και όσων επέζησαν και αξίζει να… αναστηθούν.

  Μαραίνονται μέσα της. Δεν μπορεί ούτε καν να του γράψει γι’ αυτές, όπως έκανε κάποτε, δεν μπορεί να πάρει ένα φλιτζάνι τσάι στο κρεβάτι και να καθίσει στο φως του κεριού την ώρα της συσκότισης με την σκέψη κοντά του, προσπαθώντας να φανταστεί που βρίσκεται εκείνος και τι βλέπει. Δεν μπορεί  να φανταστεί που είναι εκείνος, γιατί δεν είναι πουθενά, δεν υπάρχει. Όλα έχουν χαθεί. Όλα έχουν πεθάνει. Όλη η ζωή που είχε μέσα του, όλη η ζωή που θα μπορούσαν να μοιραστούν. Χάθηκε.

  Με γραφή που έρεε και σε πολύ καλής μετάφρασης απόδοση, σας το προτείνω να το απολαύσετε.

  Περίληψη: Κάποια πράγματα μας στοιχειώνουν για πάντα…

  1920, επέτειος της Ημέρας Ανακωχής.

  Η μοίρα ενώνει τρεις γυναίκες που ανήκουν στα «σιωπηρά» θύματα του πολέμου –σε αυτούς που έμειναν πίσω. Η Χέτι ζει με τον λιγομίλητο, ψυχικά τραυματισμένο αδελφό της, η Έβελιν δεν μπορεί να ξεπεράσει τον θάνατο του αγαπημένου της και η Έιντα ελπίζει ακόμα στην επιστροφή του γιου της. Καθώς το νήμα που τις συνδέει αρχίζει να ξετυλίγεται, κάπου μακριά, στους αγρούς της Γαλλίας, ο Άγνωστος Πολεμιστής ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής.

  Τα βλέμματα των Βρετανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων μπορούν πλέον να στραφούν στο μέλλον. Αυτές οι τρεις γυναίκες, όμως, πρέπει πρώτα να βρουν τη δύναμη να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν…

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Αυτοί που έμειναν πίσω

  Συγγραφέας: Hope Anna

  Εκδότης: Κλειδάριθμος

  ISBN: 9789604618293

  Αριθμός Σελίδων: 368

  Έτος Έκδοσης: 2017

  Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here