Σάββατο, 21 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΑυτοί που επέζησαν - Jane Harper

  Αυτοί που επέζησαν – Jane Harper

  -

  Αυτοί που επέζησαν. Η ιστορία εξελίσσεται στο Έβελιν Μπέι, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στην Τασμανία, γενέθλιο τόπο του Κίρεν και τόπο κατοικίας των γονιών του.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Ο Κίρεν μαζί με την κοπέλα του και τη μόλις λίγων μηνών κόρη τους επισκέπτονται το χωριό προκειμένου να επισκεφτούν τους γονείς του. Προλαβαίνουν να βγουν ένα βράδυ με την παιδική/εφηβική παρέα του Κίρεν και το επόμενο πρωί γίνονται μάρτυρες στον εντοπισμό του πτώματος μιας νεαρής κοπέλας, επισκέπτριας στο χωριό. Αυτό δυστυχώς δεν είναι το πρώτο φριχτό γεγονός που βιώνει ο Κίρεν, αφού πριν από περίπου 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας υπερ-καταιγίδας, ο αδερφός του σκοτώθηκε μαζί με έναν φίλο του. Ταυτόχρονα εξαφανίστηκε και μια έφηβη κοπέλα, τα ίχνη της οποίας δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

  Επειδή απλώς το ήξεραν. Το ήξερε για τους ίδιους λόγους που το ήξερε και η Μία. Επειδή έτσι είναι η ζωή. […] Δεν είχε πρόβλημα να τριγυρίζει στο Έβελιν Μπέι τώρα, για τον ίδιο λόγο που δεν το σκεφτόταν όταν έκοβε δρόμο μέσα από σκοτεινά πάρκα, ούτε ένιωθε την ανάγκη να επιταχύνει όταν άκουγε βήματα πίσω του στο πεζοδρόμιο τη νύχτα. Για τον ίδιο λόγο που θα είχε γυρίσει στο σπίτι από την σκοτεινή παραλία το προηγούμενο βράδυ, ενώ η Μία είχε ρίξει μια ματιά και είχε διστάσει.

  Παρότι υπάρχει ένας φόνος και όλη η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τις έρευνες για την εύρεση του δολοφόνου, υπάρχει πολύ έντονο και το κοινωνικό υπόβαθρο του βιβλίου, αφού όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές πρέπει να διαχειριστούν το πένθος και τις ενοχές τους για ό,τι έκαναν στο παρελθόν που μπορεί να συνετέλεσε στον θάνατο του αγαπημένου τους ανθρώπου.

  Για άλλη μια φορά, ο τρόπος που γράφει η Harper με ικανοποίησε πλήρως. Μου άρεσε πολύ το ότι σταδιακά και μέχρι τις τελευταίες σελίδες οι χαρακτήρες της εξελίσσονται, σε βαθμό που πια στο τέλος του βιβλίου ένιωθα σαν να ξέρω τους βασικούς πρωταγωνιστές προσωπικά, σαν να είναι πραγματικά άτομα. Επίσης, ευχαριστήθηκα πολύ και με τις περιγραφές των τοπίων. Βασικό ρόλο στην ιστορία παίζει μια παραλία και κάποιες παραθαλάσσιες σπηλιές, και η συγγραφέας κατάφερε να με μεταφέρει μέσα στον χώρο, ήταν σαν να βλέπω το σκοτάδι των σπηλιών και να νιώθω την παλίρροια που πλησιάζει και να καλύπτει σιγά σιγά τον χώρο.

  Το πρόσωπο της Τρις έλαμπε από τον πρωινό αέρα, αλλά ήταν κάπως τραβηγμένο και ο Κίρεν αναρωτήθηκε αν έκλαιγε. Ο ωκεανός είχε ρουφήξει την κοκκινωπή απόχρωση του πρωινού ουρανού και τα μάτια της ακολουθούσαν την κίνηση της παλίρροιας όταν κοίταξε πέρα, τη θάλασσα. Όχι, συνειδητοποίησε ο Κίρεν. Δεν κοίταζε απλώς. Όργωνε τη θάλασσα με τα μάτια.

  Όσον αφορά την ίδια την ιστορία, μου άρεσε επίσης πολύ. Δεν ξέρω αν θα το σύστηνα για καθαρόαιμο αστυνομικό, νομίζω ότι θα ικανοποιήσει μεγαλύτερο ποσοστό αναγνωστών από αυτούς που διαβάζουν μόνο αστυνομική λογοτεχνία. Κάποιες στιγμές η αστυνομική πλοκή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα ή απλά εξελίσσεται στο παρασκήνιο, ενώ στο προσκήνιο έρχονται τα συναισθήματα και οι σκέψεις των ηρώων. Παρ’ όλα αυτά, εμένα μου άρεσε και το αστυνομικό κομμάτι του βιβλίου, η αιτιολόγηση της δολοφονίας με έπεισε και μου άρεσε.

  Ίσως θα μπορούσε να φύγει από το Έβελιν Μπέι. Η σκέψη ξετυλίχτηκε μπροστά του σαν σκοινί διάσωσης. Ίσως μπορούσε να μετακομίσει σε άλλη πολιτεία. Ένιωσε μια απειροελάχιστη ελπίδα να ανάβει μέσα του. Ίσως μπορούσε να το κάνει αυτό. Μπορούσε; Προσπάθησε να σκεφτεί.

  Γενικά να πω ότι θα συστήσω το συγκεκριμένο βιβλίο σε όσους αγαπούν να διαβάζουν όμορφες και σωστά δομημένες ιστορίες και δεν ζητούν απαραίτητα ένταση και ταχύτητα στην πλοκή, μια και στο «Αυτοί που επέζησαν», όπως και στα υπόλοιπα βιβλία της συγκεκριμένης συγγραφέως, η πλοκή εξελίσσεται αργά. Είναι όμως σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που διάβασα και νομίζω θα βρει και αυτό μια θέση στην καρδιά πολλών αναγνωστών.

  Περίληψη:
  Μερικοί τύποι δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο ένα δυνατό, σταθερό «ΟΧΙ».

  Η ζωή του Κίρεν Έλιοτ μέσα σε μια μέρα άλλαξε για πάντα, από μια απερισκεψία με ολέθριες συνέπειες. Η ενοχή που ακόμα τον κατατρύχει αναδύεται στη διάρκεια μιας οικογενειακής επίσκεψης στη μικρή παραθαλάσσια κοινότητα που κάποτε αποκαλούσε σπίτι του.

  ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΥΤΟ.

  Οι γονείς του Κίρεν παλεύουν να επιβιώσουν σε μια πόλη όπου η θάλασσα ορίζει τις μοίρες των ανθρώπων. Ανάμεσά τους στέκει πάντα η ανάμνηση του αδερφού του, του Φιν, που χάθηκε πριν δώδεκα χρόνια κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης καταιγίδας των τελευταίων ογδόντα χρόνων.

  Όταν το πτώμα μιας γυναίκας βρεθεί στην παραλία, βαθιά θαμμένα μυστικά απειλούν να έρθουν στο φως. Ένα ναυάγιο, ένα αγνοούμενο κορίτσι και ερωτήματα που δεν τα πήρε ποτέ το κύμα…

  Στοιχεία βιβλίου

  Αυτοί που επέζησανΤίτλος: Αυτοί που επέζησαν

  Συγγραφέας: Jane Harper

  Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου

  Εκδοτικός: Μεταίχμιο

  Σελίδες: 448

  Έκδοση: 2021

  ISBN: 978-618-03-2589-8

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here