Αγώνες κυριών – Λία Ζώτου & Θοδωρής Καραγεωργίου

Αγώνες κυριών

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Η γνωριμία μου με το συγγραφικό δίδυμο  Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου έγινε μέσω του βιβλίου τους «Αγώνες Κυριών», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Οι συγγραφείς κατάφεραν να με ταξιδέψουν στη Κρήτη του 1896, την περίοδο που εξελίσσεται ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας. Κεντρική ηρωίδα η Μυρτώ Θεοτοκά, η οποία μετά από ένα σωρό ατυχίες που συνέβησαν στην οικογένειά της, βρίσκεται ορφανή και υιοθετημένη από τον τοκογλύφο Ξενοφώντα Παπαστρατόπουλο. Με απώτερο σκοπό να υπηρετεί εκείνον και την οικογένεια του αμισθί.  Όλη η περιουσία της οικογένειας Θεοτοκά είχε έρθει στα χέρια του τοκογλύφου μετά το θάνατο του πατέρα της Μυρτούς.

Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι δύσκολα και σκληρά για τη Μυρτώ. Μέχρι που στη ζωή της εμφανίζεται ο Γάλλος ιατρός Αύγουστος Μπαλσάν. Φτάνει στο νησί με μια ομάδα γιατρών για να μελετήσουν τη λέπρα και τους ασθενείς που βρίσκονταν στη Σπιναλόγκα.

Η Μυρτώ κι ο Αύγουστος θα ερωτευτούν και θα δώσουν υπόσχεση ότι η αγάπη τους θα τους οδηγήσει σε γάμο. Τα σχέδια τους αλλάζουν όμως εξαιτίας του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου που ξεσπά. Ο Αύγουστος θα επιστρέψει στη πατρίδα για να συνδράμει στο μέτωπο ως γιατρός. Η Μυρτώ μετά από λίγο καιρό ανακαλύπτει ότι περιμένει το παιδί του αγαπημένου της……

«Καταραμένες κυβερνήσεις» μούγκρισε ο άντρας σφίγγοντας τα δόντια. «Κανένας από εμάς δεν είχε τίποτα να χωρίσει  με τους απέναντι. Μας έστειλαν για σφαγή δίχως να γνωρίζουμε καν το λόγο.»

Σε κάθε του φράση κατέβαζε με όλο και μεγαλύτερη δύναμη τη γροθιά του στο τραπέζι.

«Πήγαμε και δώσαμε τις ζωές μας για τα συμφέροντα και τις πολιτικές! Μια χούφτα άνθρωποι κατάφεραν να στείλουν εκατομμύρια άντρες στον αλληλοσπαραγμό. Δεν μπορώ να το πιστέψω, δεν μπορώ να το χωνέψω. Δεν θέλαμε να πολεμήσουμε, δε μισούσαμε τους Γάλλους, ούτε αυτοί εμάς!»

τα αγαθα ἀγῶσιν κτωνται…

Μέσα από τις τετρακόσιες και κάτι σελίδες του βιβλίου, οι αναγνώστες ζουν την ταραγμένη περίοδο του Μεγάλου Πολέμου, τον αγώνα των γυναικών για την διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων με τους άντρες, αλλά και έναν μεγάλο έρωτα ανάμεσα στη Μυρτώ και τον Αύγουστο. Τα δικαιώματα των γυναικών, η ισότητα σε επαγγελματικό και διαπροσωπικό επίπεδο κι ένας έρωτας σε δεύτερο ρόλο. Ένα βιβλίο με ιστορικές αναφορές και έντονα συναισθήματα, μια ροή δεμένη που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Που ξεχειλίζει θαλπωρή, αγάπη, μίσος, φιλία, μητρότητα, πόνο, απώλεια κι ελπίδα…

δικαιωνεται τελικα το πεισμα των Κρητικων;

Αν και είναι από τα μυθιστορήματα που λίγο ή πολύ ο αναγνώστης προβλέπει το τέλος της ιστορίας, δεν παύει να είναι ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα που κρατά καλή συντροφιά σε όποιον επιλέξει να το διαβάσει.

Book trailer

Περίληψη: Κρήτη 1896

Σε ένα νησί που αποζητά την ελευθερία του, η Μυρτώ Θεοτοκά, η αρχοντοπούλα που το χαμόγελό της είναι πιο λαμπερό κι από τον ήλιο, θα χάσει τα πάντα. Ο πόλεμος θα της στερήσει τον έρωτα και οι άνθρωποι θα της αρπάξουν μέσα από την αγκαλιά ό,τι αγάπησε περισσότερο κι από τον ίδιο της τον εαυτό. Η αγαπημένη της φίλη, η Καλλιόπη, θα αρνηθεί την οικογένειά της και τη θέση που οι άλλοι της έχουν δώσει στην κοινωνία, θα πληγωθεί βαριά και θα προσπαθήσει να αναδυθεί μέσα από τις στάχτες της. 

Αθήνα 1919

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, σε μια εποχή όπου το γυναικείο φύλο δοκιμάζεται σκληρά, οι δύο αδελφικές φίλες, έχοντας για στήριγμα η μία την άλλη, θα αγωνιστούν μέχρι το τέλος για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα κυνηγήσουν οράματα ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα αναζητήσουν την ευτυχία, θα παλέψουν με πάθος για τα ιδανικά τους, θα αναμετρηθούν με την ίδια τη ζωή! 

Γιατί όσο συνεχίζεις να αγωνίζεσαι, η ελπίδα θα παραμένει ζωντανή.

Στοιχεία βιβλίου:

Αγώνες κυριώνΤίτλος: Αγώνες κυριών

Συγγραφείς: Ζώτου Λία, Καραγεωργίου Θοδωρής

Εκδότης: Ψυχογιός

ISBN: 9786180119183

Αριθμός Σελίδων: 480

Έτος Έκδοσης: 2017 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here