Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Το υποσυνείδητο ως πηγή έμπνευσης

  Το υποσυνείδητο ως πηγή έμπνευσης

  -

  Το υποσυνείδητο ως πηγή έμπνευσης

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Η λέξη «υποσυνείδητο» παραπέμπει συνήθως σε κάτι αρνητικό, αφού εκεί περιλαμβάνονται μόνο δυσάρεστες αναμνήσεις και καταστάσεις. Είναι γνωστό ότι όλες τις φορές που δεν αντιδράσαμε σε κάτι που μας ενόχλησε, όσο ασήμαντο κι αν ήταν αυτό, η σκέψη αυτή αποθηκεύτηκε και πιθανότατα μεγεθύνθηκε στο υποσυνείδητο, προκαλώντας έντονα και αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό, θλίψη, φόβο. Όταν ο αριθμός τους γίνει πολύ μεγάλος, ίσως οδηγήσουν σε βίαια ξεσπάσματα. Τέτοιου είδους σκέψεις αξιοποίησε το κίνημα του υπερρεαλισμού.

  Οι συγγραφείς οι οποίοι ασχολήθηκαν με τον υπερρεαλισμό, ήταν μάρτυρες μίας ταραγμένης εποχής, αφού μόλις είχε τελειώσει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και πολλοί άλλοι σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είχαν αντικρίσει δηλαδή πολλές φρικιαστικές εικόνες και είχαν συγκεντρώσει δυσάρεστες εμπειρίες και σκέψεις. Επομένως είχαν πλούσιο υλικό, το οποίο οδήγησε στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κινήματος.


  Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο υπερρεαλισμός είναι ο εξής: ο συγγραφέας καλείται να ξεχάσει τους λογικούς κανόνες της γραφής και της συνοχής των κειμένων και να αναζητήσει στο υποσυνείδητό του όλα εκείνα που τον απασχολούν και τον προβληματίζουν. Το αποτέλεσμα είναι δυνατό να προκύψει πολύ γρήγορα, αφού ο λόγος πρέπει να βγαίνει αβίαστα, χωρίς επεξεργασία των σκέψεων.

  Αυτό εξηγεί και γιατί τις περισσότερες φορές τέτοια κείμενα δεν γίνονται κατανοητά με την πρώτη ανάγνωση. Κάθε συγγραφέας μπορεί να χρησιμοποιεί άλλες λέξεις για να αποδώσει την ίδια έννοια και η σύνδεση μεταξύ των λέξεων να μην είναι λογική.

  Ακριβώς επειδή αποτυπώνονται οι βαθύτερες σκέψεις του, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον άλλο να συμπεράνει πιο είναι το πραγματικό νόημα του κειμένου. Το κίνημα δεν περιορίζεται μόνο την πεζογραφία, αλλά επεκτείνεται και στην ποίηση και τη ζωγραφική με τον ίδιο τρόπο.

  Αυτό που κάνει τον υπερρεαλισμό να έχει ενδιαφέρον είναι ότι δίνει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να εκφραστεί, χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη τεχνική στη χρήση της γλώσσας ή στη διατύπωση του θέματος που θα επιλέξει.

  Έτσι μετατρέπεται σε πεδίο έκφρασης και δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν, να γράψουν κάτι αξιόλογο, βασισμένο στην προσωπική αντίληψη των πραγμάτων, ακόμη και να φανερώσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα πιο κρυφά συναισθήματά τους.  

  Το υποσυνείδητο ως πηγή έμπνευσης

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here