Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΑναζητώντας από το Α έως το Ω - Μίνα Γκουβάτσου-Καρέκου

  Αναζητώντας από το Α έως το Ω – Μίνα Γκουβάτσου-Καρέκου

  -

  Το βιβλίο της συγγραφέως Μίνας Γκουβάτσου-Καρέκου «Αναζητώντας από το Α έως το Ω» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μέγας Σείριος.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας προσπαθεί μέσα από έναν συνδυασμό επιστήμης και φιλοσοφίας να γράψει τις απόψεις της σε ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τον άνθρωπο. Διαβάζοντας τις λέξεις «επιστήμη» και «φιλοσοφία», ίσως μερικοί από σας τρομάξουν και θεωρήσουν το βιβλίο δυσνόητο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο όμως.

  Θα σας καθησυχάσω λέγοντας ότι η συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί όρους δυσνόητους, ούτε κάνει επίδειξη των γνώσεών της. Με απλό αλλά όχι απλοϊκό τρόπο, καταθέτει την άποψή της στα ερωτήματα που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τον άνθρωπο, χωρίς να επιδιώκει να επιβάλλει τις απόψεις της. Τα θέματα που έχει επιλέξει να αναλύσει είναι καταχωρημένα με αλφαβητική σειρά στο βιβλίο.

  Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι γράφει την άποψή της για το τι είναι άνθρωπος και ανθρωπότητα, έρωτας, θέληση, ισότητα, σώμα, χρόνος κ.ά. Τα κεφάλαια που αφιερώνει σε κάθε θέμα είναι μικρής έκτασης, χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη.

  Ο καθένας από μας είναι μοναδικός. Τα τελευταία νέα από τη μελέτη του  ανθρώπινου DNA, λένε ότι η γονιδιακή ταυτότητα κάθε ανθρώπου είναι μοναδική. Μοναδικός είναι και ο τρόπος που εκφράζεται ο καθένας από μας, όπως μοναδικός είναι και ο τρόπος που σκέφτεται. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μαζί μέσα από την διαφορετικότητα μας δομούμε ένα σύνολο που τα περιέχει όλα.

  Φτάνοντας στο τέλος κάθε κεφαλαίου, ο αναγνώστης αποκτά γνώση για θέματα επιστημονικά με τρόπο κατανοητό, αλλά το κυριότερο, οδηγείται σε πολυδιάστατους τρόπους σκέψης.

  Δεν έχει νόημα να ασχολούμαι με το παρελθόν γιατί ό,τι έγινε δεν αλλάζει. Δεν έχει νόημα να ασχολούμαι με το μέλλον, γιατί δεν έχει υπάρξει για την περιορισμένη αντίληψή μου. Ας ζήσω λοιπόν το παρόν ολοκληρωτικά και ας χρησιμοποιήσω τις εμπειρίες του παρελθόντος μόνο για να ζω πιο σωστά το παρόν.

  Αν επιθυμείτε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό από όσα έχετε μέχρι στιγμής διαβάσει, τότε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιδανικό. Θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες μπροστά σας και ίσως σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.

  Περίληψη: «Δεν μπορεί κανείς να διασχίσει το χωρόχρονο που μεταβάλλεται χωρίς να μεταβληθεί και ο ίδιος.»

  Με κείμενα μικρά, γραμμένα με τρόπο λιτό, απολύτως κατανοητό χωρίς να απαιτείται καμιά ιδιαίτερη επιστημονική κατάρτιση, η συγγραφέας επιτυγχάνει μια υπέροχη σύνθεση επιστημονικής και φιλοσοφικής προσέγγισης σε κάθε έννοια που αλφαβητικά έχει επιλέξει. Αποδεικνύει με τρόπο μοναδικό πως η Επιστήμη επικυρώνει την Φιλοσοφία και αντιστρόφως, αφού και οι δύο είναι ταγμένες στην αναζήτηση της αλήθειας.

  Αναζητώντας από το Α έως το Ω - Μίνα Γκουβάτσου – Καρέκου

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Αναζητώντας από το Α έως το Ω

  Συγγραφέας: Μίνα Γκουβάτσου-Καρέκου

  Εκδόσεις: Μέγας Σείριος 

  ΙSBN: 978-960-7350-24-4

  Σελίδες: 120

  Έτος έκδοσης: 2007

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here