Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων και άλλα διηγήματα - Ευαγγέλου - Κίσσα...

  Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων και άλλα διηγήματα – Ευαγγέλου – Κίσσα Κατερίνα

  -

  Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων και άλλα διηγήματα

  Προσωπική άποψη: Αγγελική Δαφτσίδου

  Η ελληνική λαογραφία είναι γεμάτη μυστικισμό και κάθε λογής έθιμο και μαγγανεία. Κάθε τόπος, κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της άγραφους κώδικες να ακολουθήσει. Σκληρούς, απάνθρωπους, κενούς από αγάπη και κατανόηση. Έτσι και η νεοελληνική λογοτεχνία επηρεάστηκε από αυτή την πλούσια παράδοση, της ζωής στην ύπαιθρο, μέχρι που χάθηκε και ξεχάστηκε στα τσιμέντα των πόλεων.

  Η συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου καταφέρνει με μαεστρία να μας μεταφέρει σε μια άλλη πραγματικότητα, πιο απλή αλλά και δυσκολότερη συνάμα. Οι κλειστές πόρτες κρύβουν τις ιστορίες των ανθρώπων που ξετυλίγονται μπροστά μας. Μήπως μοιάζουν με κάτι που έχουμε ακούσει;

  Με κάτι που θυμόμαστε και κουβαλάμε από τη ζωή στο χωρίο. Προσωπικά ένιωθα διαβάζοντας το βιβλίο πως κάπου τα έχω ξανακούσει όλα αυτά, κάπου τα έχω ξαναδεί. Το συναίσθημα αυτό με συγκλόνισε.

   

  Πόσα μυστικά, πόσα εγκλήματα κουκουλωμένα, πόσος πόνος… Στις ιστορίες αυτές, όπως πολύ εύστοχα γράφει στο οπισθόφυλλο, οι άνθρωποι είναι φτωχοί στην τσέπη, στο μυαλό και στην καρδιά.

  Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες συνάντησα το λιπόσαρκο πρόσωπο της Βαγγελίτσας, στο πέτρινο σπίτι του Γώγου.

  Αυτή ήταν λοιπόν η Βαγγελίτσα; Μα αυτή ήταν…μεγάλη! Πολύ μεγάλη, θα έλεγα μάλιστα! Είχε τα λιγοστά γκρίζα μαλλιά της πιασμένα σφιχτά σ΄έναν πολύ αυστηρό σινιόν κότσο. Η μπαμπακερή της νυχτικιά ήταν κουμπωμένη ως πάνω, στα δυο στρογγυλά δαντελένια γιακαδάκια

  Αγάπησα και πόνεσα τους ήρωες του βιβλίου. Τους αντιήρωες που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από το πεπρωμένο τους, από τη φυλακή του τόπου τους. Ο μπαρμπά- Τέλης με το μουστάκι και τα λίγα πρόβατα που ήταν και κατά κάποιον τρόπο η οικογένεια που του απέμεινε.

  Την κυρά Περσεφόνη με τα πυκνά φρύδια, που όμως φωτίζονταν τα μάτια της από τα δυο της τ΄αγόρια. Τη Νίκη με το πτυχίο από την Καλών Τεχνών του Παρισιού που της μαύρισε το κορμί και την ψυχή ο Ανέστης, αλλά και τη χαϊδεμένη από τη μάνα της Μαριγώ που όμως ο πατέρας της δεν τη λογάριαζε για παιδί του εξαιτίας του παρουσιαστικού της. Και τόσοι άλλοι που θα διαβάσετε στις δέκα απλοϊκές ιστορίες του βιβλίου αλλά και στα μικρά διηγήματα.

  Ήταν περήφανη η Βαγγελίτσα. Ποτέ δεν παραπονέθηκε, ποτέ δεν κουτσομπόλεψε, ποτέ δεν ζήτησε. Πάντα χαμογελαστή και διακριτική, λιγομίλητη, με μια καλή κουβέντα για όλους.

  Ο άμεσος λόγος, η ντοπιολαλιά, η σκληρή ζωή της υπαίθρου, η άδικη μοίρα των γυναικών και τόσες άλλες ιστορίες μπήκαν στην καρδιά μου. Ομολογώ πως είναι από τα ωραιότερα βιβλία που διάβασα φέτος. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Περίληψη: Μια ταμπακιέρα, μια αλήθεια που δεν ειπώθηκε ποτέ, πόνος καλά κρυμμένος πίσω από χαμηλωμένα βλέμματα και αυστηρά ήθη, κοινωνίες που μυρίζουν βασιλικό, θυμίαμα και αίμα. Γυναίκες πίσω από το παράθυρο, άνδρες μεθυσμένοι από κρασί και ηδονή. Τρύπια παπούτσια και λιγοστό ψωμί.

  Δύσκολη γέννα και φόνος ξημερώματα δίπλα σε σκυλιά που αλυχτούν – δικαιοσύνη, μια ατομική υπόθεση. Αγάπη δίχως όρια – θυσία, αναπόσπαστο κομμάτι σε παζλ με πολλά μεθυσμένα κομμάτια. Ανάβαση με δανεικά παπούτσια, χιόνι που δυσκολεύεται να καθαρίσει βρόμικες συνειδήσεις, δάκρυα που δεν κύλησαν και άλλα που καθάρισαν τα μάτια. Πιεσμένες ψυχές, φυλακισμένες σε στενά κλουβιά με σκουριασμένες κλειδαριές και θαμμένα κλειδιά. Απόπειρα να πετάξουν πουλιά με ραγισμένα φτερά και γκρεμισμένες φωλιές, κάπου όπου ο αέρας είναι πιο καθαρός.

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων και άλλα διηγήματα

  Συγγραφέας: Ευαγγέλου – Κίσσα Κατερίνα

  Εκδότης: Πνοή

  ISBN: 9786185307547

  Αριθμός Σελίδων: 222

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Δαφτσίδου

  Επεξεργασία εικόνας: Πουλτσίδη Νεκταρία

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here