Σάββατο, 21 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΜουσείαΑχίλλειον – Το ανάκτορο της Αυτοκράτειρας Σίσσι στην Κέρκυρα

  Αχίλλειον – Το ανάκτορο της Αυτοκράτειρας Σίσσι στην Κέρκυρα

  -

  Το Ανάκτορο Αχίλλειον βρίσκεται στο ορεινό χωριό Γαστούρι, δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας. Η Εθνική Οδός Κέρκυρας-Αχίλλειου, ακολουθώντας ευθεία διαδρομή μέχρι την περιοχή Ποντή, στρίβει αριστερά σ’ εκείνο το σημείο και μετατρέπεται σε έναν φιδίσιο δρόμο που ανηφορίζει ανάμεσα στους ελαιώνες, ξετυλίγοντας μπροστά στα μάτια του επισκέπτη την πλούσια βλάστηση της όμορφης αυτής περιοχής του νησιού.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Αντικρίζοντας σήμερα ο επισκέπτης την επιβλητική μορφή του Ανακτόρου, δεν μπορεί παρά να παρασυρθεί σε μια άλλη εποχή, τότε που το ανάκτορο αποτελούσε το θέρετρο δυο μορφών της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που το μόνο κοινό που είχαν μεταξύ τους ήταν η λατρεία τους προς την Κέρκυρα, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η γνωστή Σίσσι, και ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’.

  Εκείνη το έκτισε για να έρχεται και να ξεχνάει τον πόνο της, εκείνος το αγόρασε μετά τον θάνατό της, αλλά ο πόλεμος που ο ίδιος κήρυξε δεν τον άφησε να το χαρεί.

  Κατά τον Α’ αλλά και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ανάκτορο καταλήφθηκε, χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς και, δυστυχώς, λεηλατήθηκε. Μετά από πολυετείς εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης, το Ανάκτορο έχει ανακτήσει την παλιά του αίγλη.

  Πριν ακόμη ο επισκέπτης εισέλθει στο Αχίλλειο, μπορεί να νιώσει το μεγαλείο του αντικρίζοντας τα πρώτα αγάλματα και γλυπτά που κοσμούν τον περίβολο και το εξωτερικό του ανακτόρου –όλα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία–, τους μεγάλους κλιμακωτούς κήπους και την εκπληκτική θέα.

  Αχίλλειον – Το ανάκτορο της Αυτοκράτειρας Σίσσι στην Κέρκυρα

  Καθώς εισέρχεται στο ανάκτορο, ο επισκέπτης αντικρίζει το κλιμακοστάσιο, ανεκτίμητο έργο τέχνης, το οποίο υμνεί την ελληνική μυθολογία με αγάλματα του Δία και της Ήρας, μικρότερα αγαλματίδια και γύψινα γλυπτά. Δεξιά θα δει το πορτρέτο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ, ενώ αριστερά θα θαυμάσει το μαρμάρινο τζάκι και τα αγαλματίδια που το κοσμούν. Η οροφή διακοσμείται με ένα τεράστιο φρέσκο, έργο απαράμιλλης τέχνης, που απεικονίζει αλληγορικά τις “Τέσσερις Εποχές” του χρόνου. Στο τέλος της σκάλας υπάρχει μια μεγαλειώδης ελαιογραφία που απεικονίζει τον Θρίαμβο του Αχιλλέα στη μάχη με τον Έκτορα.

  Το καθολικό παρεκκλήσι της Ελισάβετ αποτελεί ολόκληρο ένα έργο τέχνης, με εντυπωσιακότερο σημείο την τοιχογραφία στο θολωτό, που απεικονίζει τη δίκη του Χριστού. Στην Αίθουσα της Ελισάβετ υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα που προέρχονται από το υπνοδωμάτιό της, όπως επίσης και ένας μεγάλος πίνακας που απεικονίζει τον Οδυσσέα και τη Ναυσικά στο νησί των Φαιάκων, ενώ στην Αίθουσα του Κάιζερ εκθέτονται προσωπικά αντικείμενα του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου του Β’, μια προσωπογραφία του ιδίου και άλλοι πίνακες με ναυτικά θέματα.

  Το εξωτερικό του ανακτόρου Αχίλλειον κοσμείται επίσης από απαράμιλλα έργα τέχνης. Στο περιστύλιο του Αχίλλειου δεσπόζουν τα εννέα μαρμάρινα αγάλματα των Μουσών, τα οποία συνοδεύονται από το άγαλμα του Απόλλωνα, οι Τρεις Χάριτες και το άγαλμα του φτερωτού Ερμή. Μέσα στη στοά του περιστυλίου, τη Στοά των Σοφών, σώζονται 13 προτομές αρχαίων φιλοσόφων και η προτομή του Σαίξπηρ. Το μεγαλύτερο ίσως σε αξία άγαλμα στο Αχίλλειο είναι ο “Αχιλλεύς Θνήσκων” που παρουσιάζει τον Αχιλλέα που πεθαίνει προσπαθώντας να βγάλει το ακόντιο από τη φτέρνα του. Το άγαλμα ο “Αχιλλεύς Νικών” είναι το μεγαλύτερο άγαλμα του Αχίλλειου, με διαστάσεις εξωπραγματικές, όπου ο Αχιλλέας παρουσιάζεται στη στιγμή της νίκης του.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://museumfinder.gr

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here