Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Αυτά που κρύβουν οι Σκιές - Κωνσταντίνος Ανυφαντής

  Αυτά που κρύβουν οι Σκιές – Κωνσταντίνος Ανυφαντής

  -

  Ο Κωνσταντίνος Ανυφαντής, μετά τις Σκιές της Αντίπερα Όχθης, επιστρέφει με μία δεύτερη συλλογή διηγημάτων τρόμου, για να μας ψιθυρίσει Αυτά που κρύβουν οι Σκιές

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Όλοι μας, ακόμα και οι πιο ορθολογιστές εξ ημών πιστεύω, αγαπάμε να ακούμε τρομακτικές ιστορίες. Άλλοι τις πιστεύουν λέξη προς λέξη (κι όμως, ναι), άλλοι τρομάζουν πραγματικά (σκιάζονται, pun intended), άλλοι γελούν και τις απορρίπτουν, αλλά στα σκοτάδια και τις ερημιές έχουν και λίγο τον νου τους, για παν ενδεχόμενο (δηλώνω ένοχη ως προς αυτό το τελευταίο). Οι ιστορίες –παντός είδους– ασκούν μεγάλη και συχνά ασυνείδητη επιρροή στη ζωή μας. Οι ιστορίες αυτού του είδους συγκεκριμένα όμως, είτε τις ακούσαμε από τη γιαγιά μας δίπλα στο τζάκι, είτε από μια μαυροφορεμένη θειά στο χωριό, είτε από μεγαλύτερα παιδιά που ήθελαν να τρομάξουν τα μικρότερα, μας ασκούν μία ξεχωριστή, διαχρονική γοητεία. Ίσως να κουβαλούν μία ιδιαίτερη, προσωπική μαγεία: αυτήν του εαυτού μας όταν ήταν ακόμη αθώος, όταν ο κόσμος ήταν ένα μεγάλο ανεξήγητο, γεμάτος από πιθανότητες, ένα πάλκο όπου –γιατί όχι– μπορούσε πραγματικά να πρωταγωνιστεί το μεταφυσικό. Ας το παραδεχτούμε: ανεξαρτήτως ηλικίας, μας αρέσει να τρομάζουμε.

  Αυτόν τον σκοπό λοιπόν έχει και αυτή η συλλογή: είκοσι ένα διηγήματα που στοχεύουν να υφάνουν αυτή τη μαγεία με καινούργιο τρόπο και να μας τρομάξουν ξανά. Βασιζόμενος στην ελληνική λαογραφία και στους μοντέρνους αστικούς μύθους, ο συγγραφέας την αποτυπώνει με τον δικό του τρόπο, συστήνοντάς μας τους δικούς του πρωταγωνιστές ή δίνοντας φωνή σε γνωστά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα η γυναίκα του πρωτομάστορα του γεφυριού της Άρτας.

  Οι ιστορίες είναι περιεκτικές, στοχοπροσηλωμένες και ψυχολογικά επιτυχημένες, δομημένες σαν εφιάλτης θα μπορούσε να πει κανείς για τον τρόπο που χτίζονται και οδηγούν κλιμακωτά στην κορύφωση, εκεί που η λογική λυγίζει και ο τρόμος κυβερνά, κι έπειτα «αποσύρονται» γρήγορα, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς πολλές μελλοντικές εικόνες, ακριβώς όπως ξυπνάς από έναν εφιάλτη με τον απόηχό του στ’ αυτιά σου.

  Ίσως περιπλανηθείς μαζί με μαυροφορεμένες γυναίκες που, ό,τι κι αν τις ρωτήσεις, δεν θα σου απαντήσουν, μα θα καλύπτουν τη σιωπή τους με το μαύρο πέπλο που φορούν. Κι αν σε χορό σε καλέσουν πανώριες γυναίκες, μη βιαστείς να αποδεχτείς, γιατί μεμιάς θα χαθείς στον σκοτεινό τον Άδη. Θα δεις σκιές που κουβαλάνε πάνω τους στίγμα την αιώνια προδοσία κι άλλες που έρπουν από πόρτα σε πόρτα, πότε για κακό και πότε για εξιλέωση.

  Προσωπική μου αγαπημένη από αυτή τη συλλογή, η ιστορία για την έλευση της πανούκλας στην Αθήνα το 1854, γιατί –εκτός του πόσο ανατριχιαστική είναι– είναι και αντιπροσωπευτική του χαρακτηριστικού που θεωρώ άκρως συναρπαστικό στους μύθους: το πώς πολλοί διηγούνται με «κωδικοποιημένο» τρόπο αληθινά γεγονότα, όπως φυσικές καταστροφές και σπάνια φαινόμενα. Άραγε τι ιστορίες θα ξεπηδήσουν για αυτήν την πρώτη παγκόσμια πανδημία που βιώνουμε;

  Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν επίσης οι ματιές που προσφέρει ο συγγραφέας «πίσω από την κουρτίνα»: τα κομμάτια δηλαδή που ακολουθούν μετά από κάθε διήγημα και τιτλοφορούνται «Παντού υπάρχει… ένας μύθος», όπου δίνονται πληροφορίες για την ιστορία έμπνευσης του εκάστοτε διηγήματος, ιστορικές, λαογραφικές, ή περαιτέρω θρύλοι και δοξασίες.

  Αν λοιπόν δεν σας πειράζει να κοιμηθείτε με αναμμένο φως τη νύχτα, ακολουθήστε τον συγγραφέα σε αυτό το ταξίδι σε στοιχειωμένα στρατόπεδα, γεφύρια και ερημιές, παρέα με… συμπαθέστατες γριούλες και καταραμένες οπτασίες που διψούν για εκδίκηση, καθώς μας φανερώνονται αυτά που κρύβουν οι Σκιές.

  Περίληψη:  Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν ένας απλός καθρέφτης, εκτός από σύµβολο οµορφιάς, είναι και πύλη για τον Άλλο Κόσµο; Θα διέσχιζες βράδυ ένα αποµακρυσµένο σταυροδρόµι, χωρίς να νιώθεις τον φόβο να κυριεύει την ψυχή σου; Κι αν µια όµορφη γυναίκα σού ζητούσε να την πάρεις µαζί σου, θα σταµατούσες; Από χωριά χαροκαµένα που περνάς, θα σταµατήσεις να ακούσεις τον θρήνο των χαµένων ψυχών και του άδικου αίµατος ή θα φύγεις γοργά; Και αν η στράτα σου σε φέρει σε γεφύρια αιµατοβαµµένα, θα τα διαβείς ή όχι;

  Οι Σκιές επιστρέφουν για να στοιχειώσουν µε 21 ιστορίες, µέσα από αστικούς µύθους και θρύλους του τόπου µας. Στοιχήµατα σε µνήµατα ξεχασµένα, αρχοντικά στοιχειωµένα µε θάνατο, αλλόκοτες µαυροφορεµένες µορφές, νεκροί καταραµένοι κι άλιωτοι και άλλα τόσα θα «παρελάσουν» µέσα από τις γκρίζες σελίδες του βιβλίου.

  Η φωτιά στο τζάκι µπορεί να έσβησε, τα λόγια της γιαγιάς ίσως να σώπασαν, µα οι ιστορίες των Σκιών πλανιούνται στο σκοτάδι.

  Αυτά που κρύβουν οι Σκιές - Κωνσταντίνος ΑνυφαντήςΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Αυτά που κρύβουν οι Σκιές

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Ανυφαντής

  Εκδόσεις: Πηγή 

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2020

  Σελίδες: 370

  ISBN: 978-960-626-281-4

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here