Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Βιβλιοπωλεία Boekhandel Dominicanen: xιλιάδες βιβλία σε μια ουράνια ατμόσφαιρα

  Boekhandel Dominicanen: xιλιάδες βιβλία σε μια ουράνια ατμόσφαιρα

  -

  Boekhandel Dominicanen

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Το Boekhandel Dominicanen εδρεύει στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Το βιβλιοπωλείο δημιουργήθηκε μέσα στον παλαιότερο γοτθικό ναό της Ολλανδίας (1294 μ.Χ.) και διακοσμήθηκε με πολλή αγάπη στη λεπτομέρεια.

  Η Δομινικανή εκκλησία είναι μια γοτθική εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις πλατείες Markt και Vrijthof. Ο ναός χτίστηκε τον 13ο αιώνα με μαρμάρινη πέτρα πάνω σε ένα θεμέλιο από μύλο-χαλίκι. Οι Ολλανδοί αρχιτέκτονες Merkx και Gigord μετέτρεψαν το πολύπαθο κτίριο μιας δομινικανής εκκλησίας του 13ου αιώνα σε έναν ναό της γνώσης -βραβείο Lensvelt de Architect Interior Prize για την επέμβασή τους στον ναό-. Το 1796 η εκκλησιαστική λειτουργία της εκκλησίας τελείωσε και χρησιμοποιήθηκε διαφορετικά.

  Το 2006 (8 Δεκέμβρη) η παλιά Δομινικανή εκκλησία στο Μάαστριχτ βρήκε νέο πεπρωμένο. Στο εσωτερικό της εκκλησίας ιδρύθηκε βιβλιοπωλείο. Το 2005 ξεκίνησε μια μεγάλη ανακαίνιση και αποκατάσταση. Η εκκλησία (865 τ.μ.) έχει αποκατασταθεί στην πλήρη δόξα της, δίνοντας τη θέση της στο βιβλιοπωλείο Dominicanen. Τα παράθυρα από βιτρό, οι τοιχογραφίες και οι θόλοι έχουν σωθεί. Για να διατηρηθεί η θέα του ύψους της εκκλησίας, ανεγέρθηκε ένας χαλύβδινος κεντρικός «πύργος βιβλίου» με δύο ορόφους (400 τ.μ.). Μέχρι το 2013, το βιβλιοπωλείο ήταν μέρος των αλυσίδων βιβλιοπωλείων Selexyz και Polare, αλλά μετά το 2014 το βιβλιοπωλείο ξεκίνησε ξανά ως βιβλιοπωλείο Dominicanen και είναι πλέον ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο.

  Το βιβλιοπωλείο δέχεται περίπου 700.000 επισκέπτες το χρόνο. Η συλλογή του περιέχει νέα και μεταχειρισμένα βιβλία -25.000 τίτλοι και 50.000 βιβλία περίπου-, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά και ιταλικά. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το τμήμα μουσικής με CD, DVD και Vinyl (LP).

  Εκτός από πωλήσεις βιβλίων, μουσικής και μη βιβλίων, διοργανώνουν επίσης πάνω από 150 εκδηλώσεις το χρόνο (εκθέσεις, συζητήσεις, συνεντεύξεις, αναγνώσεις, μουσική, εργαστήρια κλπ.).

  Μέσα στο βιβλιοπωλείο λειτουργεί ένα μοντέρνο καφέ, στη μέση του οποίου υπάρχει ένα τραπέζι σε σχήμα σταυρού, όπου μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις ένα ζεστό τσάι ή ένα βιβλίο σε ένα χώρο εναρμονισμένο με την αρχική χρήση του κτιρίου.

  Boekhandel Dominicanen

  Dominicanerkerkstraat 1,

  6211 CZ Maastricht,

  Ολλανδία

  ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

  +31 43 410 0010

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here