Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Βόλτα στις πλατείες του Γαλαξιδίου

  Βόλτα στις πλατείες του Γαλαξιδίου

  -

  Βόλτα στις πλατείες του Γαλαξιδίου. Ήρθε η ώρα να περπατήσουμε στα σοκάκια της πόλης και να γνωρίσουμε τις πλατείες του Γαλαξιδίου.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η πλατεία Νικολάου Μάμα είναι η κεντρική πλατεία της παραλίας του Γαλαξιδίου, του πιο πολυσύχναστου σημείου της ναυτικής πολιτείας της Φωκίδας. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη του Γαλαξιδίου, που δημιούργησε το 1938 στον Πειραιά εντυπωσιακό και πρωτοποριακό πολυκατάστημα με κινηματογράφο και μαγαζιά, τα έσοδα του οποίου κληροδότησε στην πόλη που αγάπησε.

  Δίπλα στα μεζεδοπωλεία, τις ταβέρνες, τις καφετέριες, τις προτομές του οπλαρχηγού Γιάννη Μητρόπουλου και του Νικόλαου Μάμα, πάνω στην πλατεία βρίσκεται και η σπηλιά στο Γαλαξίδι! Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο: ο Κάρκαρος για τους παλιούς Γαλαξιδιώτες, η Σπηλιά στο Γαλαξίδι για τους νεότερους.

  Βόλτα στις πλατείες του Γαλαξιδίου
  Βόλτα στις πλατείες του Γαλαξιδίου

  Ένα φυσικό, θολωτό, μικρό σπήλαιο μέσα στον βράχο είναι ουσιαστικά η Σπηλιά στο Γαλαξίδι, εντυπωσιάζει όμως τους επισκέπτες, καθώς είναι το λιγότερο σπάνιο να βλέπει κανείς μια σπηλιά στο κέντρο μιας σύγχρονης πόλης, όπως είναι το σημερινό Γαλαξίδι. 

  Στην πλατεία Ηρώων, στο κέντρο της στέκει μια μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα όλων των Γαλαξιδιωτών οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.

  Στις 20 Σεπτεμβρίου 2008, η παγκόσμια ναυτική κοινότητα τίμησε την προσφορά της Συζύγου και Μητέρας των ναυτικών όλου του κόσμου με την αποκάλυψη ομώνυμου Διεθνούς Μνημείου στη θέση «Κεντρί» στο Γαλαξίδι. Η ανέγερση του Μνημείου, στη χρηματοδότηση του οποίου συνέβαλαν προσωπικότητες της διεθνούς ναυτιλιακής οικογένειας, Έλληνες κυρίως, πραγματοποιήθηκε κάτω από την αιγίδα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Η Γυναίκα του Μνημείου, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κώστας Ανανίδας, εμφανίζεται συνεπής στο βαρύ ρόλο της: μόνη, σε περίοπτο ακρωτήρι της Γαλαξιδιώτικης Γης, ν’ ατενίζει τα νερά του Κρισσαϊκού Κόλπου, να κατευοδώνει και ν’ αποχαιρετά τον καλό της, να τον τυλίγει στη σκέψη της και να προσεύχεται στην Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο να της τον φέρουν πίσω γερό και δυνατό.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://greece.terrabook.com/

  http://www.dimosdelfon.gr/

  Πηγή κεντρικής εικόνας: athinorama.gr

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here