Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου – Παρθεναγωγείο

  Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου – Παρθεναγωγείο

  -

  Το Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου στεγάζεται από το 1989 στο Αρχοντικό Αγγελή, στη συνοικία Χηρόλακας της πόλης. Περιλαμβάνει αντικείμενα λαϊκής τέχνης, οικιακά σκεύη και εργαλεία, κεντήματα, υφαντά, παραδοσιακές φορεσιές εξαιρετικής σπανιότητας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την καθημερινή ζωή του Γαλαξιδίου του περασμένου αιώνα.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το ίδιο το κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου Γαλαξιδίου είναι στοιχείο της ιστορίας της πόλης. Ανήκει στα πρώτα αρχοντικά που χτίστηκαν εδώ, με αυστηρές, λιτές γραμμές, μεγαλοπρεπές, με λεπτομέρειες που επισημαίνουν τον πλούτο του ιδιοκτήτη, όπως για παράδειγμα η πελεκητή πέτρα που έχει χρησιμοποιηθεί για τα ανοίγματα στις πόρτες και τα παράθυρα. Για περισσότερο από έναν αιώνα, το κτήριο που σήμερα φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου χρησιμοποιήθηκε ως οικία της οικογένειας Αγγελή. Έγινε δωρεά στον Δήμο το 1955 από τους απογόνους του πρώτου ιδιοκτήτη, του Ναυάρχου Παναγιώτη Αγγελή (1814-1897). Αρχικά στέγασε το Ναυτικό Γυμνάσιο της πόλης, ενώ από το 1989 στις αίθουσές του φιλοξενούνται τα κειμήλια του Λαογραφικού Μουσείου Γαλαξιδίου.

  Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου
  Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου

  Ένα άλλο κτήριο άκρως επιβλητικό είναι και το Παρθεναγωγείο. Πρόκειται για νεοκλασικό με αρχαϊκού ρυθμού είσοδο, που βρίσκεται μέσα στον παραδοσιακό οικισμό Γαλαξιδίου και κτίστηκε το 1880, επί δημαρχίας Νικολάου Λουκέρη, όπως αναγράφεται στη μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στην είσοδο. Το κτήριο του Παρθεναγωγείου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

  Χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο θηλέων μέχρι το 1928-1929, ενώ μετέπειτα μόνον η μεγάλη αίθουσα χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα θεάτρου.

  Το κύριο κτήριο είναι ισόγειο, με τμήμα διώροφου στο πίσω μέρος του. Αποτελείται στο ισόγειο από την κεντρική αίθουσα με πολλά παράθυρα και στο δεύτερο πάτωμα από άνετες αίθουσες.

  Η είσοδος είναι επιβλητική, με προθάλαμο και δύο κίονες δωρικού ρυθμού. Τα κεραμίδια είναι βυζαντινά και τα παράθυρα της κεντρικής αίθουσας στο ισόγειο πλαισιώνονται από παραστάδες με δωρική απόληξη. 

  Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου – Παρθεναγωγείο

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://greece.terrabook.com/

  http://2.bp.blogspot.com/

  http://odysseus.culture.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here