Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2020
More

  Casa Batllo

  -

  Casa Batllo: Το αριστούργημα του Γκαουντί 

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Στη συνέχεια του ταξιδιού μας, θα γνωρίσουμε ένα αριστούργημα και πολύ γνωστό αξιοθέατο της Βαρκελώνης. Αναφερόμαστε στο κτίριο Casa Batllo.

  Casa Batllo

  Το κτίριο αποτελεί αναδιαμόρφωση ενός παλαιότερου σπιτιού, το οποίο επανασχεδίασε ο Γκαουντί το 1904 και ανακαινίστηκε αρκετές φορές από τότε. Το σπίτι αγοράστηκε από τον Josep Batlló το 1900. Ο σχεδιασμός του σπιτιού δεν άρεσε στους αγοραστές, αλλά η οικογένεια Μπατλό αποφάσισε να αγοράσει το σπίτι λόγω της κεντρικής του θέσης. Βρίσκεται στη μέση της κεντρικής λεωφόρου Passeig de Gràcia, που στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν μια διάσημη και με κύρος περιοχή. Μια περιοχή που διάσημες οικογένειες μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους.

  Ο Μπατλό ήθελε έναν αρχιτέκτονα για να σχεδιάσει ένα σπίτι που να μη μοιάζει με κανένα άλλο και να ξεχωρίζει ως δημιουργικό και τολμηρό. Ο Μπατλό και η γυναίκα του διάλεξαν τον αρχιτέκτονα που είχε σχεδιάσει το πάρκο Γκουέλ ώστε να δημιουργήσει ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο χωρίς να τον περιορίσουν πουθενά.

  Tο 1904 ο Josep Batlló προσέλαβε τον Γκαουντί να του σχεδιάσει το σπίτι. Αρχικά το σχέδιο ήταν το κτίριο να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί ένα τελείως καινούριο. Ο Γκαουντί όμως έπεισε τον Μπατλό ότι μια αναδιαμόρφωση ήταν αρκετή και ήταν σε θέση να υποβάλλουν αίτηση σχεδιασμού το ίδιο έτος. Το κτίριο ολοκληρώθηκε και ανακαινίστηκε το 1906. Ο Γκαουντί άλλαξε τελείως το κύριο διαμέρισμα που έγινε η οικία της οικογένειας Μπατλό. Επέκτεινε τον κεντρικό φωταγωγό ώστε να παρέχεται φως σε ολόκληρο το κτίριο και πρόσθεσε νέους ορόφους. Τον ίδιο χρόνο, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης επέλεξε το σπίτι ως υποψήφιο για το βραβείο του καλύτερου κτιρίου της χρονιάς. Το βραβείο δόθηκε σε άλλον αρχιτέκτονα.

  Όπως όλα τα έργα που σχεδίασε ο Γκαουντί, μπορούν να χαρακτηριστούν ως μοντερνισμός και αρτ νουβό σε μια ευρύτερη έννοια. Το ισόγειο, συγκεκριμένα, είναι ασυνήθιστα δομημένο, με ακανόνιστα οβάλ παράθυρα και πέτρινο τοίχο σμιλεμένο σαν να ρέει. Υπάρχουν λίγες ευθείες γραμμές και η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με πολύχρωμο μωσαϊκό, φτιαγμένο από θραύσματα κεραμικών πλακιδίων Trencadís με μια τεχνική που λέγεται Pique assiette. Η οροφή είναι αψιδωτή και μοιάζει με την πλάτη από δράκο ή δεινόσαυρο.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!
  Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη στη Sagrada Familia
  Επόμενο άρθροΕπίσκεψη στο πάρκο Γκουέλ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here