Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 0-5Δε μ' αρέσει τ' όνομά μου - Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

  Δε μ’ αρέσει τ’ όνομά μου – Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

  -

  Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Κωνσταντίνας Αρμενιάκου «Δε μ’ αρέσει τ’ όνομά μου», σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Απευθύνεται σε ηλικίες 3+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ήρωας του βιβλίου ο Ζαχαρίας, που δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με το όνομα που έχει, αφού τα παιδιά στο σχολείο τον κοροϊδεύουν για αυτό και τον φωνάζουν ζάχαρη. Βέβαια ο ίδιος έχει βρει και άλλους λόγους για τους οποίους δεν του αρέσει το όνομά του.

  Γιατί να μη μ’ αρέσει το όνομά μου; Πρώτα απ’ όλα γιατί όταν γιορτάζω κανείς δεν το ξέρει. Ύστερα δεν έχει χαϊδευτικό, όπως Κώστας – Κωστάκης, Γιάννης – Γιαννάκης. Πώς δηλαδή; Να με πουν Ζαχαράκη ή Ζαχαρούλη; Είναι τόσο αστείο. Ούτε έγινε τραγούδι όπως «Ο Γιώργος είναι πονηρός». Κι ούτε παροιμία, όπως «Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει».

  Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Ζαχαρίας έχει πολλούς λόγους για να μην του αρέσει το όνομά του εκτός από την κοροϊδία των συμμαθητών του στο σχολείο. Μέχρι και στο ληξιαρχείο πηγαίνει, ζητώντας να του αλλάξουν το όνομα, αλλά και εκεί δεν καταφέρνει να πετύχει την πολυπόθητη αλλαγή.

  Όταν βγήκα στο δρόμο, έτρεξα στο πρώτο άδειο παγκάκι της πλατείας κι άρχισα να κλαίω απελπισμένος.

  Θα καταφέρει άραγε ο συνονόματος παππούς του να τον κάνει να αγαπήσει και να αποδεχτεί επιτέλους το όνομά του;

  Μια τρυφερή ιστορία που αναφέρεται στην αυτοπεποίθηση έγραψε η συγγραφέας, χωρίς να λείπει όμως το χιούμορ. Πολλά παιδιά που θα ακούσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ζαχαρίας θα ταυτιστούν μαζί του, αφού ένα παράξενο όνομα ή επίθετο δίνει αφορμή για πειράγματα από τους συμμαθητές στο σχολείο. Ιδιαίτερα αν τα παιδιά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αφήνουν τη λύπη να φωλιάσει μέσα τους. 

  Υπάρχει όμως πάντα για όλα τα προβλήματα μια λύση. Και ο Ζαχαρίας θα ακούσει γλυκά και τρυφερά λόγια που θα τον κάνουν να σκεφτεί και να καταλάβει. Μαζί με τον ήρωα του βιβλίου, θα κατανοήσουν πολλά και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τον Ζαχαρία. Θα γνωρίσουν πολλά για τις ρίζες τους, και όπως λέει και ο ήρωάς μας:

  Όλα τα ονόματα έχουν το γλυκό τους μυστικό. Σαν να ’ναι από ζάχαρη.

  Περίληψη: Είναι δυνατόν να μη μας αρέσει το όνομά μας;
  Κι όμως είναι, αφού δεν το διαλέξαμε μόνοι μας.
  Γιατί, λοιπόν, να μην μπορούμε να το αλλάξουμε;
  Αυτό σκεφτόταν ο Ζαχαρίας, ώσπου ανακάλυψε ότι όλα τα ονόματα έχουν το γλυκό τους μυστικό. Κι από τότε το φωνάζει με χαρά: Ζα – χα – ρί – ας.
  Είμαι ο Ζαχαρίας!

  Ο Ζαχαρίας είμαι εγώ!

  Μια ιστορία για την αυτοεκτίμηση που ξεδιπλώνει ερωτήματα και γλυκές απαντήσεις.

  Δε μ' αρέσει τ' όνομα μου - Κωνσταντίνα ΑρμενιάκουΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Δε μ’ αρέσει τ’ όνομά μου

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

  Εικονογράφος: Αιμιλία Κονταίου

  Εκδόσεις: Μίνωας 

  Σελίδες: 32

  ΙSBN: 978-618-02-0802-3

                                                   Ημ. Έκδοσης: 01/09/2017

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here