Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Δεν είμαι η αδελφή μου - Μαίρη Σάββα–Ρουμπάτη

  Δεν είμαι η αδελφή μου – Μαίρη Σάββα–Ρουμπάτη

  -

  Δεν είμαι η αδελφή μου

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  «Δεν είμαι η αδελφή μου», είναι ο τίτλος του εφηβικού βιβλίου της συγγραφέως Μαίρης Σάββα – Ρουμπάτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

  Θα μπορούσε να είναι μια κραυγή όλων των παιδιών που βιώνουν καθημερινά από τους γονείς τους συγκρίσεις με τα μεγαλύτερα ή μικρότερα αδέλφια τους.

  Το βιβλίο απευθύνεται σε εφηβικό-νεανικό αναγνωστικό κοινό, αλλά είναι εξίσου ενδιαφέρον και για ενήλικο κοινό που, διαβάζοντας το βιβλίο, θα αντιληφθούν ότι φράσεις που υπάρχουν στο κείμενο ειπωμένες από τους γονείς των ηρώων του βιβλίου, σίγουρα τις έχουν πει και οι ίδιοι στα δικά τους παιδιά.

  Δεν είμαι η αδελφή μου

  Η Αλίκη είναι η καλή κόρη που όλοι οι γονείς επιθυμούν. Άριστη μαθήτρια, άριστη στο χορό, τακτική, προσεκτική. Από την άλλη πλευρά, η Μαρία, η αδελφή της. Τελείως διαφορετική και μονίμως ακούει τα παράπονα των δικών της. Τη συγκρίνουν συνεχώς με την αδελφή της.

  Τι τους νοιάζει όλους που δεν ξέρω πού βρίσκεται το καθετί, τη στιγμή που το χρειάζομαι; Γιατί πρέπει να γυρίζω από την καλή τη μπλούζα ή το τζιν μου; Γιατί πρέπει να συμμαζεύω συνεχώς τα βιβλία και τα χαρτιά μου, αφού μπορούν να παραμένουν ανενόχλητα στο σάκο μου για να ξαναπάνε στο σχολείο την επόμενη μέρα; Ποιον ενοχλώ επειδή δεν με ενοχλούν όλα αυτά;

  Η Αλίκη και η Μαρία δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις. Η Μαρία δεν υπάρχει καν για την αδελφή της. Αδιαφορεί για την ύπαρξή της, την αποφεύγει.

  Οι δυο αδελφές όμως θα βρεθούν μαζί σε μια σκληρή δοκιμασία και μετά τίποτα δε θα είναι το ίδιο.

  Ένα βιβλίο που μιλάει τη γλώσσα των εφήβων, που σκύβει πάνω στα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.

  «Η μάνα μου νομίζει ότι πήγαμε να ενοχλήσουμε, να κάνουμε κάτι κακό στο ξένο σπίτι. Λέει ότι δεν πάω καλά, γιατί πρώτα άρχισα να φέρομαι άσχημα στον μικρό και τώρα γυρνάω στη γειτονιά σαν αλήτης. Τώρα, αν τα κατορθώματά μου φτάσουν και στην αστυνομία, την έβαψα», έλεγε ο Πέτρος απαρηγόρητος.

  Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί και μας δείχνει ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και πρέπει να του αφήνουμε το χώρο για να μας το δείξει.

  Περίληψη: Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στα Public Book Awards 2016, κατηγορία Εφηβική Λογοτεχνία. Οι συγκρίσεις κάνουν τη ζωή της δεκαπεντάχρονης Μαρίας ανυπόφορη. Τη συγκρίνουν πάντα με το καλύτερο και στον περίγυρό της το καλύτερο είναι η μεγαλύτερη αδελφή της, η Αλίκη.

  Καταπληκτική στον χορό, άριστη μαθήτρια, όμορφη, τακτική, χρυσοχέρα.
  Είναι δύσκολο να μεγαλώνουν δύο έφηβες σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
  Όμως, μερικές φορές ο ανταγωνισμός μάς βοηθά να βγούμε έξω από τα στενά όρια της οικογένειας…

  Η Αλίκη, μαθημένη να είναι «η άριστη», οδηγείται σε μια παγίδα, από αυτές που στήνει η ίδια η ζωή στους εφήβους. Η μικρότερη Μαρία, μολονότι έχει αδυναμίες και βαθιά έλλειψη αυτοπεποίθησης, προσπαθεί να γίνει ο δυνατός κρίκος όταν η αδελφή της βρεθεί σε κίνδυνο. Θα μπορέσει να ξεπεράσει «τις ετικέτες» που της έχουν βάλει;

  Ένα μυστήριο σ’ έναν εγκαταλελειμμένο κήπο, ένας άγνωστος νεαρός, το σημείωμα από έναν ανώνυμο αποστολέα, οι υποσχέσεις ενός μεγαλύτερου για το «μεγάλο ταξίδι» δοκιμάζουν τη σχέση των δύο κοριτσιών και τις κάνουν να δουν τη ζωή με άλλα μάτια.

  Δεν είμαι η αδελφή μουΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Δεν είμαι η αδελφή μου

  Συγγραφέας: Μαίρη Σάββα- Ρουμπάτη

  Εκδόσεις: Μίνωας

  Σελίδες: 224

  ISBN: 9786180204568

  Έτος Έκδοσης: 2015

  Επεξεργασία εικόνας: Χρυσούλα Παπαβασιλείου 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here