Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Άρωμα Ρεζεντάς - Ρούλα Σαμαϊλίδου

  Άρωμα Ρεζεντάς – Ρούλα Σαμαϊλίδου

  -

  Άρωμα ρεζεντάς

  Προσωπική άποψη: Αναστασία Ελευθεριάδου

  Διάβασα το βιβλίο ”Άρωμα ρεζεντάς” και μεταφέρθηκα σε αλλοτινές εποχές! Η συγγραφέας, με ωραία, στρωτή γραφή ενίοτε λυρική, ξετυλίγει ένα οδοιπορικό τριών γενεών μέσα από γεγονότα καθοριστικά για την Ελλάδα του μεσοπολέμου, της κατοχής, του εμφυλίου και κατ’ επέκταση της Ευρώπης του 20ου αιώνα.

  Άρωμα Ρεζεντάς

  Άννα – Γκιζέλα – Βαλεντίνη. Γιαγιά – κόρη – εγγονή. Όλα ξεκινούν όταν η Βαλεντίνη, στον απόηχο της ζωής της, βλέποντας ένα ξεχασμένο άλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες.

  Θυμάται και εξιστορεί τις ζωές τους ξεκινώντας από την Αυστρία του Φραγκίσκου Ιωσήφ εκεί όπου γεννήθηκε η γιαγιά της η Άννα και φτάνοντας στο τώρα το δικό της μέσα από γεγονότα που σημαδεύουν, μέσα από πολλές ανατροπές και πάντα με την μοσχοβολιά της ρεζεντάς διάχυτη τριγύρω!

  Το γνώρισε από το δέρμα του εξωφύλλου του και το σχήμα της καρδιάς ακριβώς στη μέση, σε χρώμα πιο ανοιχτό καφέ. Το πήρε στα χέρια της και το χάιδεψε χωρίς να βιάζεται. Έπειτα έβαλε τα γυαλιά της για να βλέπει καλύτερα και το άνοιξε. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τακτοποιημένες με τάξη και με χρονολογική σειρά ήταν στη θέση τους όπως ακριβώς τις θυμόταν. Άρχιζε να γυρίζει μια-μια τις σελίδες, αργά. Αυτές οι φωτογραφίες αποτελούσαν την ιστορία της οικογένειάς της και τη δική της. Ήταν παράξενο πως ακόμη και μία απ’ αυτές είχε τη δυνατότητα να την ταξιδέψει χρόνια πίσω και να φέρει στη μνήμη της ακόμη και συναισθήματα.

  Η Άννα ζει με τους γονείς της στα περίχωρα της Βιέννης, στις καλύβες των ξυλοκόπων, μια φτωχική ζωή η οποία θα εξελιχθεί σαν παραμύθι μετά την γνωριμία της με τον Αντόν, γόνο ανώτερης τάξης της Αυστρίας. Μια μεγάλη αγάπη γεννιέται και προσπερνά τις όποιες διαφορές. Παντρεύονται και αποκτούν πολλά παιδιά, ένα εξ αυτών και η Γκιζέλα.

  Οι καλύβες δεν ήταν πολύ μακριά από κει. Ο αέρας έφερνε τη μυρωδιά του καπνού που έβγαινε από τις καμινάδες να αναμειχθεί με τις μυρωδιές του δάσους, του νοτισμένου γρασιδιού και τον ήχο ενός βιολιού. Ένα μικρό μονοπάτι ζωσμένο στα πλάγια με ανθισμένες λυγαριές τους έβγαλε κατευθείαν στο ξέφωτο με τα χαμόσπιτα από σανίδες κέδρου. Η Άννα του έδειξε την καλύβα τους. Βρισκόταν στην άκρη του καταυλισμού κάτω από τη σκιά μιας πελώριας καρυδιάς.

  Άρωμα ΡεζεντάςΗ Γκιζέλα, τελειώνοντας τη σχολή καλογραιών, ακολουθεί την αδελφή της στην Ελλάδα και βρίσκεται στην Αθήνα του 1928 όπου και έμελλε να ανταμώσει τον δικό της πρίγκηπα, ένα πρίγκηπα χωρίς πανοπλία και ρούχα αστραφτερά αλλά απλά φορώντας την λευκή ποδιά του γιατρού την οποία και απέκτησε με σκληρό αγώνα!

  Το όνομά του Χρήστος Καλλέργης, γιος φουστανελά από τη Λακωνία, ταγμένος στην επιστήμη του και στην ανιδιοτελή προσφορά της! Από αυτόν τον μεγάλο έρωτα θα γεννηθεί η Βαλεντίνη, το μοναδικό παιδί τους.

  Ενώ στη Γερμανία εγκαθιδρύετο η δικτατορία του Χίτλερ, η Αθήνα βρισκόταν ακόμη στην ηρεμία της. Οι καμινάδες κάπνιζαν, οι σόμπες και οι σαλαμάνδρες στα σπίτια και στα αρχοντικά σκορπούσαν τη γλυκιά θαλπωρή τους. Στις κουζίνες τους οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το φαγητό για τον νοικοκύρη που θα γύριζε για το μεσημεριανό γεύμα κρατώντας κάποια φρούτα ή λίγα λουλούδια που ίσως είχε αγοράσει από πλανόδιους ανθοπώλες. 

  Η Βαλεντίνη, μια γυναίκα γεμάτη δίψα για ζωή, γνωρίζει τον έρωτα σε νεαρή ηλικία στο πρόσωπο του Αντρέα, ενός δασκάλου μουσικής. Αναγκάζεται όμως να παντρευτεί τον άντρα που της διαλέγει ο πατέρας της, τον ευγενικό Σταύρο, υπάλληλο προξενείου, δεν τον ερωτεύεται αλλά αναγνωρίζει τα προτερήματά του. Θα αποκτήσει τρία παιδιά και θα ζήσει δίπλα του μέχρι το τέλος της ζωής του. Μετά από πολλά χρόνια θα υπάρξει άλλος ένας άντρας στη ζωή της, που η γνωριμία μαζί του θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον, συμπαρασύροντας και άλλες ζωές γύρω τους.

  Εκείνη ήταν χαρούμενη. Η μνήμη της δεν την είχε εγκαταλείψει. Μπόρεσε να ανατρέξει έναν αιώνα και κάτι. Ένας αιώνας και κάτι μέσα στο σεντούκι του νου και της ψυχής της. Ένιωθε τυχερή. 

  Σε αυτό το μυθιστόρημα μύθος και πραγματικότητα συμπορεύονται, υπάρχουν πρόσωπα υπαρκτά και πρόσωπα φαντασίας, είναι όμως αρμονικά δοσμένη η ιστορία που πολλές φορές αναρωτήθηκα πού τελειώνει η πραγματικότητα και ξεκινάει η μυθοπλασία; Έναν αιώνα και κάτι κρατάει αυτό το ταξίδι και μας μεταφέρει σε εκείνη την εποχή με ωραίες περιγραφές των συνηθειών της και του καθημερινού αγώνα, μέσα από την καταγραφή των ιστορικών γεγονότων της εποχής και γεμάτο αρώματα του παλιού καιρού!

  Περίληψη: Άρωμα ρεζεντάς Ζωές γεμάτες ανατροπές μέσα στη δίνη σημαντικών ιστορικών γεγονότων.
  Τρεις γενιές γυναικών που θα παραδοθούν στον έρωτα ή θα μάθουν να αγαπούν.

  Η Άννα από τη φτωχική ζωή στις καλύβες των ξυλοκόπων θα βρεθεί στα σαλόνια του Γιαν φον Ντούσεκ, συμβούλου του Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ.

  Η Γκιζέλα θα περιπλανηθεί στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου δίπλα στον άντρα της, τον Χρήστο, γιο φουστανελά από τη Λακωνία, σπουδαγμένο στο Παρίσι, με μόνη φιλοδοξία να είναι ένας γιατρός που θα προσφέρει στον άνθρωπο έστω και χωρίς αμοιβή.

  Η Βαλεντίνη, διψασμένη για ζωή, θα βιώσει τον πρώτο έρωτα, τον συμβιβασμό του γάμου και τον πειρασμό του απαγορευμένου γιατί η μοίρα την έχει διαλέξει να είναι ο κρίκος για να δέσει το κενό που άφησαν οι στάχτες του πολέμου.

  Ένα τανγκό με άρωμα ρεζεντάς θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα;

  Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει τις στιγμές και τα γεγονότα που καθόρισαν τις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του 20ού αιώνα.

  Άρωμα ΡεζεντάςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Άρωμα Ρεζεντάς

  Συγγραφέας: Ρούλα Σαμαϊλίδου

  Εκδόσεις : Μ. Σιδέρης

  Σελίδες: 640

  Έτος έκδοσης: 2017

  ISBN: 978-960-468-168-6

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here