Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το πέρασμα - Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

  Το πέρασμα – Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

  -

  Το πέρασμα

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η γνωριμία μου με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Τζαμιώτη, έγινε μέσα από το μυθιστόρημά του «Το πέρασμα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

  Πρόκειται για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε κάποιο μικρό νησί του Αιγαίου από αυτά που καθημερινά δέχονται ροές προσφύγων.

  Μια δύσκολη χειμωνιάτικη νύχτα, με πολύ άσχημο καιρό, ένα καράβι γεμάτο πρόσφυγες, πέφτει πάνω στα βράχια. Οι κάτοικοι του μικρού νησιού με ό, τι δυνάμεις διαθέτουν (υλικές, σωματικές και ψυχικές) προσπαθούν να σώσουν τους πρόσφυγες, να τους προσφέρουν στεγνά ρούχα, τροφή και στέγη. Ενώ συλλέγουν και όσους ξεβράζει η θάλασσα πνιγμένους.

  Η κακοκαιρία συνεχίζεται και βοήθεια, από μεγαλύτερα νησιά, δεν προβλέπεται. Κάτοικοι και  φιλοξενούμενοι δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Η ηγεσία του νησιού προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη όταν κάποιες φορές η ηρεμία ανατρέπεται. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, έρχεται να προστεθεί και ένας φόνος, ένας σοβαρός τραυματισμός ενός νεαρού και μερικές μικροκλοπές.

  Σχεδόν τους λυπήθηκε. Μετά σκέφτηκε πως κακώς επέτρεπε να τον επηρεάζει η κατάσταση. Δεν ήταν δα και η πρώτη φορά που συμμετείχε σε τέτοιου είδους επιχείρηση. Από τον περασμένο Ιούνιο που είχε μετατεθεί στη Μεραρχία Νοτίου Πελάγους άλλη δουλειά δεν έκαναν, κάθε τόσο μάζευαν κόσμο από τη θάλασσα.

  Ένα μυθιστόρημα γεμάτο εικόνες έντασης που ενώ είναι προϊόν μυθοπλασίας, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, θα μπορούσε να είναι ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Οι ήρωες του βιβλίου είναι χαρακτήρες καθημερινοί. Με τα προβλήματα, τους φόβους, τις ανησυχίες, που έχουν οι άνθρωποι των μικρών κοινωνιών που καλούνται να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό προσφύγων, διαθέτοντας ελάχιστα μέσα.

  Ο συγγραφέας δεν τάσσεται υπέρ των προσφύγων ή υπέρ των κατοίκων. Καταγράφει απλώς με την πένα του γεγονότα, σκιαγραφεί χαρακτήρες και δίνει τροφή για σκέψη. Τραγικά προφητικό βιβλίο, αφού σαν να αντιλήφθηκε τα γεγονότα και τα εξιστόρησε πριν συμβούν αληθινά.

  οταν ολα ισοπεδωνενται, η ανθρωπια αντεχει;

  Ένα ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί. Ίσως κάποιοι αναγνώστες διαβάζοντάς το αναγνωρίσουν στοιχεία του χαρακτήρα τους στους ήρωες του βιβλίου.

  Μόλις την προηγούμενη βδομάδα το Λιμενικό είχε περισυλλέξει έντεκα άνδρες και έξι γυναίκες από ένα τρύπιο φουσκωτό λίγες στιγμές πριν βουλιάξει, ενώ δυο μέρες πριν  απ΄ αυτό, είχαν βρει τουλάχιστον τριάντα ανθρώπους πάνω στη βραχονησίδα που βρισκόταν στα ανατολικά του νησιού. Το σημερινό όμως ξεπερνούσε οτιδήποτε είχε δει ως τώρα.

  Περίληψη: Μια χειμωνιάτικη νύχτα, σ’ ένα μικρό νησί του νοτίου Αιγαίου με 120 μόνιμους κατοίκους, ναυαγεί ένα καράβι με περισσότερους από τριακόσιους πρόσφυγες. Ο κακός καιρός, η γραφειοκρατία, η αδιαφορία αλλά κι η πρακτική αδυναμία των Αρχών πρώτα της πρωτεύουσας και κατόπιν του γειτονικού Μεγάλου νησιού, καθυστερούν τις διαδικασίες περίθαλψης, καταγραφής, ελέγχου και μεταφοράς των νεοφερμένων, αναγκάζοντας τις δύο κοινότητες να συνυπάρξουν για τέσσερις μέρες.
  Οι αριθμητικοί συσχετισμοί σε συνδυασμό με τις πιεστικές συνθήκες θέτουν τους δικούς τους κανόνες, ανατρέπουν δεδομένα και ρόλους, δοκιμάζουν μέχρις εσχάτων τις δύο πλευρές, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις μεταξύ τους σχέσεις.
  Ένα βιβλίο για την πραγματικά μεγάλη πρόκληση της εποχής, την αναπόφευκτα βίαιη συνάντηση διαφορετικών κόσμων, όπως προκύπτει από τη διαρκώς διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών, τα όρια του ανθρωπισμού, και του αναφαίρετου δικαιώματος όλων για μια καλύτερη ζωή. 
  Μια ιστορία για την ανθρώπινη φύση, τις αδυναμίες της μα και το μεγαλείο της.  

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το πέρασμα

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-0485-5

  Σελίδες: 264

  Ημερομηνία Έκδοσης: 20/04/2016

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here