Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας στην Εθνική Πινακοθήκη της Ναμίμπια

  Διαβάζοντας στην Εθνική Πινακοθήκη της Ναμίμπια

  -

  Διαβάζοντας στην Εθνική Πινακοθήκη της Ναμίμπια

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τη Ναμίμπια, θα κάνουμε μια επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, για να έρθουμε σε επαφή με την αφρικανική τέχνη.

  Εδώ συναντάμε εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και από τη Ναμίμπια. Στην πινακοθήκη, υπάρχει βιβλιοθήκη, καθώς και μια γωνιά ανάγνωσης.

  Σκέφτεστε καλύτερο μέρος για να σας παρουσιάσουμε τα βιβλία που επιλέξαμε για σας;

  Πρώτη μας επιλογή, το βιβλίο «Ηλέκτρα, το δάκρυ της Αφρικής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Συγγραφέας του η Γιόλα  Δαμιανού-Παπαδοπούλου.

  Διαβάζοντας στην Εθνική Πινακοθήκη της Ναμίμπια

  Στην Αθήνα του 1969, η νεαρή Ηλέκτρα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, είναι έτοιμη να κατακτήσει τα όνειρά της, μα μια απρόσμενη συνάντηση με τον μετανάστη Ηλία Θωμόπουλο ανατρέπει τα σχέδιά της. Οι συναρπαστικές ιστορίες που της διηγείται για την Αφρική τη γεμίζουν δέος και θαυμασμό, και καταλήγει να τον παντρευτεί και να τον ακολουθήσει στη Μαύρη Ήπειρο. Μόνο που γρήγορα αντιλαμβάνεται πως η Νιγηρία είναι μια επικίνδυνη χώρα. Η Ηλέκτρα ωθείται να συνθηκολογήσει με τη μοναξιά, τον φόβο της μαύρης μαγείας, καθώς και της ένοπλης ληστείας. Ωστόσο, όλα αυτά δεν την εμποδίζουν να αγαπήσει με πάθος την Αφρική και να αφιερωθεί στα παιδιά της Αμερικανικής Ιεραποστολικής Σχολής, όπου διδάσκει, αλλά και σε όλα τα ορφανά που βρίσκουν απεριόριστη αγάπη στην αγκαλιά της. 

  Ύστερα από σαράντα πέντε χρόνια γεμάτης ζωής, η Ηλέκτρα και ο Ηλίας αποφασίζουν να επαναπατριστούν, αλλά δεν υπολογίζουν πως, όταν ξεριζώσεις ένα γέρικο δέντρο, τότε αυτό μαραίνεται και πεθαίνει. Δυο χρόνια αντέχει ο Ηλίας στην Ελλάδα. Μετά τον θάνατό του, τίποτα πια δεν κρατά την Ηλέκτρα μακριά απ’ όσα αγάπησε στην Αφρική. Επιστρέφει, ανυποψίαστη για το μεγάλο παιχνίδι που της επιφυλάσσει η μοίρα: τη συνάντησή της με την εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

  Το βιβλίο Ηλέκτρα, Το δάκρυ της Αφρικής είναι ένα σύγχρονο και επίκαιρο μυθιστόρημα που καταπιάνεται με την τρομοκρατία ένα θέμα που σκορπά τον φόβο και την αγωνία ακόμα και στις χώρες της Ε.Ε.

  Επόμενη επιλογή μας, το βιβλίο «Το νυχτολούλουδο» της συγγραφέως Kopano Matlwa που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

  Όταν η Μασετσάμπα πετυχαίνει το μεγαλύτερο όνειρο της παιδικής της ηλικίας και γίνεται γιατρός, η φιλοδοξία της έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας της Νότιας Αφρικής.

  Προσπαθεί ν’ ανακουφίσει τον πόνο των άλλων –εργάζεται σ’ ένα νοσοκομείο με ελάχιστους πόρους και οι δυσκολίες δοκιμάζουν συνεχώς τις αντοχές της–, ταυτόχρονα όμως πρέπει να κατευνάσει και τους προσωπικούς της δαίμονες: τους έντονους πόνους της εμμηνόρροιας και τη ντροπή που συνδέεται μ’ αυτή, το πένθος για την αυτοκτονία του αδελφού της και τις πιέσεις μιας βαθιά θρησκευόμενης-αντιδραστικής μητέρας που κάνει τα πάντα για να την απομακρύνει από τη μοναδική της φίλη, τη Νιάσα.

  Η έντονα πολιτικοποιημένη και μαχήτρια Νιάσα, με καταγωγή από τη Ζιμπάμπουε, θ’ ανοίξει τα μάτια της Μασετσάμπα μπροστά στην επικρατούσα ξενοφοβική ένταση που μεταφέρει σημάδια του απαρτχάιντ.

  Το Νυχτολούλουδο καταγράφει δεξιοτεχνικά τη βίαιη και συγκεχυμένη ατμόσφαιρα της σημερινής Νότιας Αφρικής και διερευνά θέματα φυλής και φύλου, παρατηρώντας το επάγγελμα του γιατρού μέσ’ από τα μάτια της ηρωίδας. Αλήθεια, πόση ανθρωπιά χωρά στον σύγχρονο κόσμο μας;

  Άλλο ένα ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Ένα διαφορετικό ταξίδι με πολλές εναλλαγές στο τοπίο. Την επόμενη εβδομάδα, ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here