Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας στην Παύλιανη

  Διαβάζοντας στην Παύλιανη

  -

  Διαβάζοντας στην Παύλιανη. Λίγο πριν αναχωρήσουμε από την πανέμορφη Παύλιανη, θα κάνουμε μια στάση στο καφέ Μαντάμια και θα απολαύσουμε τη μαγευτική θέα συντροφιά με έναν καφέ. Βρίσκεται στο χωριό της Παύλιανης ανάμεσα στις χιονισμένες βουνοκορφές και το καταπράσινο δάσος του όρους Οίτη. Φτιαγμένο με μεράκι, συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Εδώ, θα σας παρουσιάσουμε τα βιβλία που επιλέξαμε για σας.

  Διαβάζοντας στην Παύλιανη

  Πρώτη μας επιλογή, το βιβλίο «Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα», του ηθοποιού και συγγραφέα Βασίλη Κολοβού με καταγωγή από τη Φθιώτιδα.

  Χρόνια ανακατατάξεων και ανακατανομών, χρόνια αντιπαροχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Mια πόλη χτισμένη με μεράκι και ανθρωπιά. Kι όμως όλα ξεθεμελιώνονται. H πολιτεία αλλάζει μορφή, παίρνει όψη άσκημου τσιμεντένιου θεριού. Mια σκιά φόβου πάνω της. Kοινωνικές και οικονομικές ανατροπές, νέα αφεντικά, νέα εργατική δύναμη, μια σκληρή πάλη ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, που η Iστορία όρισε μονόπλευρα την έκβασή της. Άνθρωποι καθημερινοί, βασανισμένοι, μόνιμοι ή διαβατάρηδες. Mια τρυφερή ιστορία σε μια λυπημένη ζωή, μια ιστορία τόσο όμορφη, όσο ο ήλιος που φωτίζει ξαφνικά το μουχλιασμένο καταχείμωνο. Σαν την ελπίδα του ανθρώπου, που κατοικεί στα μεγάλα σταυροδρόμια της Iστορίας, εκεί που οι ζαριές ρίχνονται στο τραπέζι του ουρανού με μπολιασμένα ζάρια. Γλώσσα καθάρια σαν το ψωμί του μεροκαματιάρη, αισθήματα γνήσια, χαρακτήρες δυνατοί κι ανθεκτικοί, σαν το γρανιτένιο πέτρωμα που κρατά αιώνες στην πλάτη του αδιαμαρτύρητα την πολιτεία. Ένα απαλό κλάμα βροχής, που επιμένει να ταράζει τη γαλήνη του χορτάτου, εφησυχασμένου ανθρώπου.

  Διαβάζοντας στην Παύλιανη

  Η επόμενη επιλογή μας είναι αφιερωμένη στους πιο μικρούς αναγνώστες της παρέας μας. Προτείνουμε το βιβλίο «Στη μάχη των Θερμοπυλών» της Κατερίνας Σέρβη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

  Ο Πλείσταρχος, η Λαμπιτώ, ο Ξέρξης, η Γοργώ, ο βασιλιάς Λεωνίδας, ένα μυστηριώδες «φάντασμα», ο πάντα αισιόδοξος Διηνέκης, ο συνετός Αρτάβανος, ο πρώην βασιλιάς Δημάρατος, ο πρίγκιπας Υπεράνθης, ο Εφιάλτης, ο Υδάρνης και οι άφθαρτοι Αθάνατοι, ο «δειλός» Αριστόδημος και ο γενναίος Αλφεός, οι ανώνυμοι Κισσαίοι και Υρκάνιοι, Μήδοι και Αφρικανοί, Θηβαίοι, Πελοποννήσιοι και Λοκροί, όλοι μαζί, Έλληνες και Πέρσες, παρατρεχάμενοι και οπλίτες, ήρωες και προδότες, μεγάλοι και μικροί, άνδρες και γυναίκες αληθινοί ή φανταστικοί ξετυλίγουν τον μίτο που οδηγεί σε ένα από τα πιο θρυλικά σταυροδρόμια της ιστορίας.

  Ελπίζουμε να σας άρεσε το ταξίδι μας στην πανέμορφη Παύλιανη. Την επόμενη εβδομάδα, ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here