Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Το πέτρινο σχολείο της Παύλιανης – Εθνικός Δρυμός Οίτης

  Το πέτρινο σχολείο της Παύλιανης – Εθνικός Δρυμός Οίτης

  -

  Το πέτρινο σχολείο της Παύλιανης – Εθνικός Δρυμός Οίτης. Πλάι στην εκκλησία, βρίσκεται το πέτρινο σχολείο. Το κουδούνι του σιώπησε το 1988, για να ξαναπάρει ζωή μερικά χρόνια αργότερα, φιλοξενώντας στη μια αίθουσα τον Φορέα Διαχείρισης της Οίτης και στην άλλη τις συνεδριάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Tο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης στεγάζεται στο παλιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο της Παύλιανης και είναι ένα μνημείο παραδοσιακής δόμησης. Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Σχολείου, το Κέντρο Ενημέρωσης, με σύγχρονο, ευχάριστο και παραστατικό τρόπο, δίνει τη δυνατότητα σε ένα ευρύ κοινό, όλων των ηλικιών, να έρθει σε επαφή με τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον της Οίτης.

  Η αίθουσα περιλαμβάνει εκθεματικές επιφάνειες που παρουσιάζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εθνικού Δρυμού Οίτης και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, διαθέτει ψηφιακό διαδραστικό πίνακα με διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια-εφαρμογές, αλλά και ηχητική εγκατάσταση που αναπαράγει τους ήχους των ζώων του δάσους. Στόχος είναι η ενεργοποίηση των αισθήσεων (όραση, ακοή, αφή) του επισκέπτη, προκειμένου να ανακαλύψει βιωματικά τη βιοποικιλότητα του βουνού και να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.

  Το Πέτρινο σχολείο της Παύλιανης

  Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η ξενάγηση στον χώρο γίνεται δωρεάν από το προσωπικό του Φορέα κατόπιν συνεννόησης για την ημερομηνία επίσκεψης (Τηλ. 22310 59007), ενώ ο χώρος είναι προσβάσιμος και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Η είσοδος του Εθνικού Δρυμού βρίσκεται στον δρόμο προς Καλοσκοπή, 1 χιλιόμετρο περίπου μετά την Παύλιανη, δεξιά.

  Κοντά στην Υπάτη και την Παύλιανη, στον Νομό Φθιώτιδας και στο ομώνυμο βουνό που ορθώνεται επιβλητικά στα νότια της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού, ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός Οίτης, που εκτείνεται υψομετρικά από τα 400 μ. μέχρι τα 2.116 μ. της κορυφής Γρεβενό. Άλλες κορυφές είναι ο Σέμπεης (2.086 μ.), ο Αλούμπεης (2.058 μ.), και ο Πύργος (2.152 μ.), που είναι η ψηλότερη της Οίτης. Ανάμεσα στις τρεις τελευταίες κορυφές αρχίζει ο ονομαστός παραπόταμος του Σπερχειού, ο Γοργοπόταμος, που έγινε σύμβολο της αντίστασης του έθνους στις μέρες της γερμανικής κατοχής. Παλιότερα το βουνό αυτό αποτέλεσε ορμητήριο αντίστασης στην τουρκική στρατιά των Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ Βρυώνη, όταν το 1821 κατέβηκαν να πνίξουν την επανάσταση των Ελλήνων.

  Η προσπέλαση είναι το καλοκαίρι εύκολη από τον δρόμο που συνδέει τα χωριά Παύλιανη και Κουμαρίτσι με το χωριό Καστανιά Υπάτης και διασχίζει τον δρυμό στα νότια υψίπεδα. Στις βόρειες απότομες πλαγιές υπάρχουν μονοπάτια που ξεκινούν από τα χωριά Υπάτη, Μεξιάτες και Κομποτάδες.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://pavliani.info

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here