Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας στην Πίζα

  Διαβάζοντας στην Πίζα

  -

  Διαβάζοντας στην Πίζα

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε την όμορφη ιταλική πόλη που μας φιλοξένησε, θα κάνουμε μια στάση στο βιβλιοπωλείο – καφέ «Volta Pagina” (Γύρισε σελίδα).

  Πρόκειται για ένα σημείο συνάντησης των κατοίκων της Πίζας. Εδώ έρχεται κάποιος για να χαλαρώσει πίνοντας καφέ ή τρώγοντας κάτι ελαφρύ, διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική. Φεύγοντας μπορεί να αγοράσει και το βιβλίο που επιθυμεί. Τρώγοντας ένα υπέροχο tiramisu για να μας ανεβάσει τη διάθεση ή απολαμβάνοντας τον καφέ μας, θα σας παρουσιάσουμε τα βιβλία που επιλέξαμε για σας.

  Πρώτη μας επιλογή, το βιβλίο του συγγραφέα Rino Cammilleri «Ο Ιεροεξεταστής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διήγηση. Ο συγγραφέας γεννήθηκε και ζει στην Πίζα.

  Διαβάζοντας στην Πίζα

  Στην Πίζα, λοιπόν, τοποθετεί ο Καμιλέρι την ιστορία του. Βρισκόμαστε στα 1247 και μπροστά από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο της πόλης βρίσκεται το πτώμα μιας πανέμορφης, αλλά «ελευθέρων ηθών» γυναίκας. Την υπόθεση αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει ένας ιεροεξεταστής, πρώην σταυροφόρος, ο Κοράντο. Σύμμαχός του θα είναι ένας μοναχός, ο Γκάντο, φίλος και παλιός συναγωνιστής του στους Αγίους Τόπους. Στην προσπάθειά τους να λύσουν το μυστήριο θα συναντήσουν δυο απροσδόκητους συμμάχους: έναν ιδιόρρυθμο Τούρκο και ένα Σκωτσέζο μάγο. Τα περίεργα, όμως, δεν σταματούν σε αυτούς τους δυο παράξενους βοηθούς, αλλά συνεχίζονται καθώς οι έρευνές τους θα τους οδηγήσουν στην αίρεση των Καθαρών. Ο δολοφόνος, ωστόσο, θα αποδειχθεί κάποιος που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

  Επόμενη αναγνωστική μας επιλογή, το βιβλίο του συγγραφέα Egidio Festa «Γαλιλαίοςο αγώνας για την επιστήμη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

  Διαβάζοντας στην Πίζα

  Ο πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας γεννήθηκε στην Πίζα και με το βιβλίο αυτό μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ζωή και το έργο του μεγάλου επιστήμονα.

  Το βιβλίο αποτελεί ένα πλήρες πορτρέτο του Γαλιλαίου και μια ζωηρή τοιχογραφία της εποχής του. Το επιστημονικό και φιλοσοφικό έργο του Γαλιλαίου είναι σημαντικό όχι μόνο λόγω των ζητημάτων που πραγματεύτηκε, αλλά και επειδή εκφράζει την εξέγερση, η οποία συχνά παίρνει τη μορφή σφοδρής ειρωνείας, ενάντια στις πνευματικές και θεσμικές δεσμεύσεις. Ο συγγραφέας φιλοτεχνεί τη μορφή του μεγάλου επιστήμονα και διανοητή και περιγράφει τις εργασίες του και τα γεγονότα που οδήγησαν στη δίκη και την καταδίκη του από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με ακρίβεια και χωρίς συναισθηματισμούς. Η έκδοση βασίζεται στους είκοσι τόμους των Απάντων του Γαλιλαίου, ενώ ανατρέχει και σε πηγές της εποχής εκείνης.

  Ελπίζουμε να σας αρέσουν τα βιβλία που επιλέξαμε σήμερα. Ακόμα ένα ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Την επόμενη εβδομάδα ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here