Βοτανικός Κήπος και Μουσείο
Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε μια όαση πρασίνου μέσα στην πόλη. Πρόκειται για τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου της Πίζας.
Ιδρύθηκε το 1543 από το γιατρό και βοτανολόγο Luca Ghini (1490-1556), και είναι ο πρώτος πανεπιστημιακός βοτανικός κήπος στον κόσμο.
Αρχικά χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Arno. Μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση το 1591 και στη συνέχεια επεκτάθηκε. Φιλοξενεί φυτά από 5 ηπείρους.

Το σημερινό Βοτανικό Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 2016. Βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του αρχαίου χυτηρίου, γνωστού και ως “Palazzo delle Conchiglie”, για την πρόσοψή του, διακοσμημένη σε γκροτέσκο στιλ.
Το μουσείο διατηρεί την Πινακοθήκη (πορτρέτα διάσημων βοτανολόγων), τη μνημειακή πύλη εισόδου στη γκαλερί, το αρχαίο “Studiolo” για τους σπόρους του Βοτανικού Κήπου, καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με τη διδασκαλία της επιστήμης των βοτάνων.
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ