Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΟ Δρόμος των Βασιλέων (τόμος Δ'): Ο Πύργος - Brandon Sanderson

  Ο Δρόμος των Βασιλέων (τόμος Δ’): Ο Πύργος – Brandon Sanderson

  -

  Στον Δ’ Τόμο του Δρόμου των Βασιλέων (και τελευταίο) με υπότιτλο «Ο Πύργος», επιτέλους όλα τα κομμάτια μπαίνουν στη θέση τους και λαμβάνουμε όλα τα στοιχεία που κάνουν την ανάγνωση εξαιρετική.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Ας μη γελιόμαστε: δεν υπάρχει ούτε ένας αναγνώστης που να χάρηκε με το σπάσιμο ενός βιβλίου σε τέσσερις τόμους. Με τουλάχιστον έναν χρόνο αναμονή ανάμεσα στους τόμους, η ροή διαλύθηκε, το ενδιαφέρον έπεσε και το βιβλίο δεν διαβάστηκε με τον τρόπο που στόχευε ο συγγραφέας (hint: ολόκληρο δηλαδή). Οι ελπίδες είχαν σχεδόν εξανεμιστεί, όμως τελικά κυκλοφόρησε ο πολυπόθητος Δ’ Τόμος «Ο Πύργος», και όσοι ξεκινήσουν τώρα τη σειρά, θα έχουν την τύχη να εκτιμήσουν το βιβλίο πολύ περισσότερο, μιας και θα υπάρχει διαθέσιμο ολόκληρο στην αγορά.

  Στον Δ’ Τόμο λοιπόν, «Ο Πύργος», ο οποίος είναι δομικά η κορύφωση και το κλείσιμο του βιβλίου, λαμβάνουμε όλα αυτά τα στοιχεία που ενθουσιάζουν. Μετά από τρεις τόμους χτισίματος χαρακτήρων, κόσμου, μυθολογίας και στησίματος της πλοκής, εδώ φτάνει επιτέλους η ώρα όλα αυτά να καρποφορήσουν. Τη συντριπτική πλειοψηφία των σελίδων του τόμου την καταλαμβάνουν ο Ντάλιναρ και ο Κάλαντιν, με τη Σάλαν να κατέχει μόνο ένα μικρό μέρος, όμως και οι τρεις ήρωες φτάνουν σε πολύ σημαντικά σημεία της εξέλιξής τους. Μετά από 900 σελίδες συλλογισμών, γκρίνιας, αυτολύπησης, αποτυχιών, προσκόλλησης στο παρελθόν, στον Δ’ Τόμο υψώνουν επιτέλους το κεφάλι και κάνουν πράγματα. Η αγωνία βρίσκεται στα ύψη από την αρχή μέχρι το τέλος, οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, οι πολυαναμενόμενες απαντήσεις αρχίζουν να δίνονται, και ο συγγραφέας δεν αφήνει τον αναγνώστη σε χλωρό κλαρί μέχρι το κλείσιμο.

  «Είμαστε οι άνδρες της Τέταρτης Γέφυρας», είπε ο Κάλαντιν αποφασισμένα. «Αντιμετωπίζουμε τον θάνατο μαζί. Πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Δεν μπορείς να πηγαίνεις στη μάχη ενώ αναρωτιέσαι αν οι σύντροφοί σου θα αλλάξουν ξαφνικά στρατόπεδο». Κοίταξε τον κάθε άνδρα στα μάτια. «Σας εμπιστεύομαι. Όλους σας. Θα τα καταφέρουμε, και θα τα καταφέρουμε μαζί».

  Συνολικά πλέον αποτιμώντας τον Δρόμο των Βασιλέων, πρόκειται για ένα βιβλίο με ξεχωριστή και ιδιαίτερη κοσμοπλασία: η Ρόσαρ είναι ένας κόσμος ξηρός και βραχώδης, με χλωρίδα και πανίδα προσαρμοσμένη στο οικοσύστημα αυτό, και οι φοβερές θύελλες είναι ο καθοριστικός παράγοντας γύρω από τον οποίο έχει εξελιχθεί η ζωή των ανθρώπων. Στο μαγικό στοιχείο, έχουμε τον χειρισμό του Θυελλόφωτος, του οποίου πολλές ιδιότητες καλύπτονται ακόμη από μυστήριο. Η πλοκή κινείται γύρω από στρατιωτικά και πολιτικά στοιχεία, χρησιμοποιεί μυστήριο, δράση και μεγάλες δόσεις επικότητας, και υπάρχει ξεκάθαρα ένα τεράστιο λεπτομερές σχέδιο από πίσω που ξετυλίγεται σιγά σιγά, εμπλέκοντας το παρόν με μία περασμένη εποχή λαμπρών ηρώων και σκοτεινών εχθρών. Ανήκει ξεκάθαρα στα «φωτεινά» έργα fantasy, σε αυτά που καλοί ήρωες αναδύονται μέσα από δυσκολίες για να σώσουν τον κόσμο, ιστορίες όπου κομβικό ρόλο έχουν έννοιες όπως το θάρρος, η αξιοπρέπεια και η τιμή. Θέλω να ελπίζω ότι θα μεταφραστούν και τα επόμενα βιβλία της σειράς, δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσει κανείς το βιβλίο και να μη θέλει να διαβάσει παρακάτω. Δεν είμαι από αυτούς που πίνουν νερό στο όνομα του Sanderson, αλλά λατρεύω τις μεγάλες ιστορίες με πολλές λεπτομέρειες, κι εδώ του το αναγνωρίζω, στο magnum opus του –όπως έχει χαρακτηρίσει το Αρχείο του Θυελλόφωτος– έχει χτίσει κάτι εθιστικά ενδιαφέρον.

  Περίληψη:  Ρόσαρ, ένας κόσμος όπου κυριαρχεί η πέτρα και η βροχή, γεμάτος τερατώδη ζώα και με τρομερές θύελλες να σαρώνουν την επιφάνειά του. Ένας κόσμος όπου μεγάλα βασίλεια δημιουργούνται μέσα από ακατάπαυστους πολέμους, και στον οποίο το Θυελλόφως εμποτίζει κρυστάλλινες σφαίρες που χρησιμοποιούνται από τις διάφορες φυλές των ανθρώπων με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, από μέσα φωτισμού μέχρι μονάδες χρήματος. Αυτός είναι ο κόσμος της Ρόσαρ, που κάποτε υπεράσπιζαν οι Ακτινοβόλοι Ιππότες, άνδρες και γυναίκες με θαυμαστές πανοπλίες υπερφυσικής δύναμης και ξίφη που μπορούσαν να κόψουν τα πάντα. Όμως τώρα, αιώνες μετά, οι Ακτινοβόλοι έχουν χαθεί μέσα στο μύθο, και η Αιώνια Θύελλα απειλεί να καταπιεί ολόκληρη την πλάση.

  Δ’ ΤΟΜΟΣ, Ο ΠΥΡΓΟΣ: Στο κέντρο της θρυμματισμένης Πεδιάδας, η μεγαλύτερη μάχη μεταξύ Αλέθιων και Παρσέντι που θα κοστίσει αμέτρητες ζωές κι από τις δυο πλευρές, θα ρίξει τις μάσκες, αποκαλύπτοντας τραγικές προδοσίες αλλά και πράξεις μεγάλου ηρωισμού και απίστευτης γενναιοδωρίας.

  Σε ένα μεγαλειώδες φινάλε, πολλά μυστικά αποκαλύπτονται: η φύση των Προάγγελων του Κενού και των μαρτυρικών οραμάτων του Ντάλιναρ, τα χαρίσματα της Σάλαν και η χρήση του Ψυχοπομπού, η τρομερή μοίρα που απειλεί να καταπιεί για άλλη μια φορά τον κόσμο της Ρόσαρ.

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο Δρόμος των Βασιλέων (τόμος Δ’) – Ο Πύργος (The Way of Kings #4)

  Συγγραφέας: Brandon Sanderson

  Σειρά: Το Αρχείο του Θυελλόφωτος, βιβλίο 1ο

  Μετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος 

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2023

  Σελίδες: 344

  ISBN: 9786185194543

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ