Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Ελληνική ΛογοτεχνίαΕυτοπία, Η γέννηση ενός νέου κόσμου - Άννη Παπαθεοδώρου

  Ευτοπία, Η γέννηση ενός νέου κόσμου – Άννη Παπαθεοδώρου

  -

  Ευτοπία, Η γέννηση ενός νέου κόσμου. Το πρώτο βιβλίο της Άννης Παπαθεοδώρου “Ευτοπία, Τα χρόνια του Μανιφέστου” συγκινεί, παρακινεί σε αγώνα, προσφέρει αισιοδοξία και ελπίδα για να πορευτούμε, όπως λέει και η συγγραφέας «μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους για την Ευτοπία, πού θα φθάσουμε ποιος ξέρει! Δανειζόμαστε λίγο από τη δύναμη της φύσης και προχωράμε».

  Προσωπική άποψη: Χαρά Ξένου

  Το δεύτερο βιβλίο της “Ευτοπία, Η φλόγα της επανάστασης” παρακινεί να πορευτούμε μαζί με τους ήρωές της σε δρόμους αναζήτησης της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο και της αισιοδοξίας για την πραγματοποίηση του ονείρου «να έρθει ξανά ο κόσμος στα ανθρώπινα όρια». Να επικρατήσουν η Αγάπη, η Ανθρωπιά, η Αλήθεια, η Αλληλεγγύη, η Απελευθέρωση, καθώς πλησιάζει η μέρα της ανοιχτής σύγκρουσης με το μανιφέστο.

  Στο τρίτο βιβλίο της “Ευτοπία, Η γέννηση ενός νέου κόσμου”, η συγγραφέας Άννη Παπαθεοδώρου μας οδηγεί από το σκοτάδι του τούνελ της κυβέρνησης του μανιφέστου στο άπλετο φως της δημιουργίας του νέου κόσμου. Μια διαδρομή που δεν θα είναι αναίμακτη, δεν θα είναι χωρίς απώλειες ανθρώπων, χωρίς καταστροφές, χωρίς βομβαρδισμούς και χαλάσματα. Όμως η ελπίδα παραμένει ζωντανή και δίνει δύναμη στους ήρωες να μπουν στη δράση και να πολεμήσουν όπου η επανάσταση τους χρειάζεται.

  Σ’ αυτό το βιβλίο η συγγραφέας, με μια βαθιά διείσδυση στα γεγονότα, στις πράξεις, στις σχέσεις των ανθρώπων, θα αναδείξει θεμελιώδη ζητήματα όπως η σημασία της οικογένειας και των άρρηκτων δεσμών της, η επίδραση του περιβάλλοντος της οικογένειας στην ανάπτυξη ενός παιδιού, ο ρόλος της γυναίκας, η δύναμη της ψυχής της, η προσαρμοστικότητά της στις απαιτήσεις της ζωής, η αποφασιστικότητά της για τον αγώνα, αφού ο πόλεμος είναι σκληρός, ανελέητος και αμείλικτος.

  Η εμπνευσμένη ολοκλήρωση μιας επικής τριλογίας για έναν δυστοπικό κόσμο, που θα μπορούσε να είναι ο δικός μας, και ένα ευτοπικό μέλλον που αξίζει να διεκδικήσουμε!

  Πολλές ανατροπές θα συγκλονίσουν και θα συγκινήσουν τους αναγνώστες. Ενώ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων ο τρόπος που παρουσιάζει τους ήρωες σαν αφηγητές, εξερευνητές της ανθρώπινης σχέσης, αλλά και σαν παρουσιαστές της δικής τους ζωής με αυτοκριτική και συναισθηματική προσέγγιση.

  Η Θάλεια βρίσκεται στην Ευτοπία, θέλει να συμμετέχει και αυτή στον πόλεμο, νιώθει ενοχές που άφησε τους δικούς της μόνους, όμως το παιδί που μεγαλώνει μέσα της την ηρεμεί και της δίνει δύναμη.

  Τότε κατάλαβα. Όταν γίνεσαι μάνα, είσαι πρώτα και πάνω απ’ όλα αυτό, όλα τα άλλα έρχονται μετά. Το πρώτο που μετράει είναι το παιδί σου, αλίμονο αν ήταν αλλιώς. Η φύση για όλα έχει προνοήσει, αν ήταν αλλιώς, ίσως τώρα να μην υπήρχε το ανθρώπινο γένος. Γι’ αυτό δέχτηκα να φύγω, για να σώσω αυτό το πλάσμα μέσα μου.

  Ο Σάββας θα ζήσει μια συγκλονιστική στιγμή, θα μάθει την αλήθεια για τους γονείς του και η επαφή μαζί τους θα τον κάνει να νιώσει σαν το μικρό παιδί που δεν ένιωσε ποτέ την τρυφερότητα και τη φροντίδα των γονιών του. Θα νιώσει συγκίνηση και γλυκιά θαλπωρή.

  Πατέρα, θέλω να σας προειδοποιήσω… Πρέπει να πάρεις τη μητέρα και να φύγετε.

  Σάββα, φύγε! ούρλιαξε ξαφνικά, φύγε τώρα! Πήγαινε στην οικογένειά σου.

  Η Χαρά σε αυτόν τον πόλεμο νιώθει πρώτη φορά χρήσιμη. Θέλει να αγωνιστεί για τον κοινό σκοπό.

  Πόσες και πόσες μανάδες έχουν τροφοδοτήσει με το αίμα των σπλάχνων τους την Ιστορία; Πόσες έχουν χύσει ποταμούς δακρύων για τα παιδιά που έχασαν σε πολέμους άλλων; Πόσες γυναίκες έδωσαν τα ιερότερα κομμάτια τους σε αγώνες για το δίκιο; …Ήρθε τώρα η σειρά μας.

  Η Σοφία νιώθει φόβο και αγωνία, αλλά με τη συμμετοχή της στον αγώνα, νιώθει ότι ξεπληρώνει το χρέος που της κληροδότησε ο πατέρας της, ο πρωθυπουργός του μανιφέστου, με το κακό που έκανε στον κόσμο.

  Φοβάμαι μη διαπιστώσω πως δεν έμεινε τίποτα από αγάπη γι’ αυτόν στην καρδιά μου.

  Η Αλεξάνδρα, μαζί με τον άνδρα της τον Δημήτρη, υπουργό εξωτερικών του μανιφέστου, γονείς του Σάββα, θα ταχθούν στον αγώνα για τη συντριβή του μανιφέστου.

  Περίληψη: Σαράντα χρόνια μετά την εγκαθίδρυση του Μανιφέστου, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά με την επιβολή παγκόσμιας διακυβέρνησης, το κλείσιμο των συνόρων, την απαγόρευση μετακινήσεων και επικοινωνιών, τη δημιουργία οικονομικών ζωνών σε κάθε χώρα, τον έλεγχο γεννήσεων και θανάτων και τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε χρήσιμους και ακατάλληλους.

  Ταυτόχρονα, κάποιοι πολίτες αντιστέκονται δημιουργώντας έναν μυστικό υπόγειο κόσμο, την Ευτοπία, ενώ άλλοι δημιουργούν τους Άλφα και την οργανωμένη και μεθοδευμένη αντίσταση ενάντια στους απάνθρωπους κανόνες του Μανιφέστου.

  Δυο οικογένειες ακροβατούν ανάμεσα στην εξουσία και την επανάσταση, την επιλογή της συμμόρφωσης με τους ανηλεείς κανόνες ή την εξέγερση και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Τα μέλη τους θα συνδεθούν με ακατάλυτους δεσμούς και θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα μυστικά και τις ενοχές του παρελθόντος, που άλλοτε τους στοιχειώνουν και άλλοτε τους εξιλεώνουν και τους απελευθερώνουν. Ο αγώνας έχει πλέον οργανωθεί παγκόσμια και η εξέγερση είναι προ των πυλών.

  Θα βρουν οι άνθρωποι το θάρρος και τη θέληση να πολεμήσουν, να αντισταθούν, να θυσιαστούν και να ανατρέψουν μια για πάντα την κατάρα του Μανιφέστου; Θα μπορέσει το όραμα των πολλών ανίσχυρων να επιβληθεί στους λίγους ισχυρούς και ο νέος κρυφός κόσμος να αναδυθεί για να δώσει ζωή στα όνειρα των ανθρώπων;

  Στοιχεία βιβλίου

  Ευτοπία, Η γέννηση ενός νέου κόσμου
  Ευτοπία, Η γέννηση ενός νέου κόσμου

  Τίτλος: Ευτοπία, Η γέννηση ενός νέου κόσμου

  Συγγραφέας: Παπαθεοδώρου Άννη
  ISBN: 9789606420405
  Σελίδες: 484
  Ημερομηνία έκδοσης: 5/2020

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here