Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΣειρές: Ελληνική ΛογοτεχνίαΕυτοπία, Η φλόγα της επανάστασης

  Ευτοπία, Η φλόγα της επανάστασης

  -

  Ευτοπία – Η φλόγα της επανάστασης

  Προσωπική άποψη: Χαρά Ξένου

  Το 2ο μέρος του βιβλίου της ‘Αννης Παπαθεοδώρου «Ευτοπία», με ρεαλιστικό τρόπο μας παρακινεί να πορευτούμε ξανά μαζί με τους ήρωες σε δρόμους αναζήτησης της ελπίδας για καλύτερο μέλλον, της αισιοδοξίας για τη δυνατότητα πραγματοποίησης του ονείρου, της αντιμετώπισης του φόβου και της ανησυχίας που κάποιες στιγμές κυριαρχούν.

  Σ΄αυτή την πορεία για την “Ευτοπία” θα συναντήσουμε τους ήρωες να ξεπερνάνε τα ανθρώπινα όρια του εαυτού τους, να γίνονται αναλώσιμοι, αφού πρωταρχικό στοιχείο γι΄ αυτούς είναι η υποστήριξη και η συμπαράσταση του ενός για τον άλλον για τον κοινό αγώνα, για το κοινό καλό, για την καταστροφή του Μανιφέστουνα έρθει ξανά ο κόσμος στα ανθρώπινα όρια“. Να επικρατήσουν: η Αγάπη, η Ανθρωπιά, η Αλήθεια, η Αλληλεγγύη, η Απελευθέρωση.

  Το Μανιφέστο συνεχίζει την επικράτησή του με την επιβολή νόμων, μια εικονική πραγματικότητα σε αντίθεση με τον «αθέατο κόσμο», το «Πρώτο Χωριό» όπου επικρατεί η ελπίδα και το όνειρο.

  Η Χαρά, ο Σάββας, ο γιος τους ο Νίκος, οι γονείς της Χαράς, ο Λουκάς, όλη η οικογένεια της Χαράς, συμβάλλουν ώστε να έρθει το καλύτερο μέλλον. Όλοι αυτοί έχουν αναλάβει την υποχρέωση για την πραγματοποίηση του στόχου, την καταστροφή του Μανιφέστου σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα έχουν γίνει πιο δύσκολα με τους νέους νόμους που επιβάλλει το Μανιφέστο. Μια απόλυτη σιωπή επικρατεί, μοιάζουν όλα ίδια αλλά δεν είναι. Δεν υπάρχει ισότητα ούτε δικαιοσύνη, πρέπει ο κόσμος να το μάθει. Οι Άλφα ήρθαν σε επαφή με το Πρώτο Χωριό και τους ανθρώπους τους έξι χρόνια τώρα, το δίκτυό τους έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο. Ο κόσμος φαίνεται να μισεί το Μανιφέστο. Υπάρχει αισιοδοξία. Όλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή πρέπει να σχεδιάσουν νέους τρόπους δράσης.

  Η φλόγα της επανάστασης

  Οι Άλφα θα κάνουν την εμφάνισή τους στους τοίχους με το Α μοναχικό σαν τις ζωές τους. Θα εμφανιστούν ξανά με το Α να συνοδεύεται από τις λέξεις: Αρχή, Αυγή, Αγάπη, Αδελφότητα, Ανθρωπιά, Ανατολή, Αφύπνιση, Απελευθέρωση, Αλήθεια , Αλληλεγγύη. Όλοι χαίρονται για την δράση των Άλφα, οι υψηλά ιστάμενοι του Μανιφέστου οργίζονται, αναστατώνονται, όμως οι Άλφα επανέρχονται με προκηρύξεις. Όλοι συνειδητοποιούν ότι το Μανιφέστο θα δεχτεί εξ’ οικείων τα βέλη. Τα πράγματα αγριεύουν, οι πρώτοι Άλφα συλλαμβάνονται, πλησιάζει η μέρα της «ανοιχτής σύγκρουσης». Όλη η οικογένεια της Χαράς είναι σε κίνδυνο, υπομένουν και περιμένουν.

  Στην οικογένεια της Χαράς και του Σάββα, δύο νέα παιδιά -ο Νίκος και η Θάλεια- θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του αγώνα των δικών τους. Ο Νίκος, εγγονός ενός ισχυρού του Μανιφέστου και η Θάλεια, εγγονή του πρωθυπουργού του Μανιφέστου. Μια σχέση που δοκιμάστηκε που όμως κτίστηκε με εμπιστοσύνη και σεβασμό παρά τις δυσκολίες αφού αναγκάζονται λόγω των παππούδων να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του Μανιφέστου. Ο Νίκος λέει «Είναι πολύ μεγάλο αυτό που νιώθουμε για να το αφήσουμε να περάσει δίπλα μας και να χαθεί»

  Ο πρωθυπουργός του Μανιφέστου, ο Διονύσης, ο παππούς της Θάλειας, μεγάλωσε σε ένα σπίτι που ο πατέρας είχε την απολυτή κυριαρχία κακοποιούσε τον γιο του, του κατάστρεφε τα βιβλία του, ενώ η μητέρα του ανεχόταν αυτήν την κατάσταση και δεν υπερασπιζόταν το παιδί της. Έτσι ο μικρός Διονύσης μίσησε τον κόσμο, μισεί τους ανθρώπους, θέλει να καταστρέψει όλον τον κόσμο και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με την ευκαιρία που του έδωσε το Μανιφέστο.

  Όταν ο Νίκος θα του πει «Οι άνθρωποι ζουν σαν τα ζώα » αυτός θα απαντήσει «οι άνθρωποι αυτοί είναι ζώα». Η κόρη του η Σοφία μεγάλωσε σε ένα σπίτι χωρίς αγάπη και ενδιαφέρον ενώ η οικογένεια του Αλέξη, του άνδρα της, αγαπιούνται και θυσιάζονται ο ένας για τον άλλο. Αυτή και ο Αλέξης έχουν ενστερνιστεί τις απόψεις των Άλφα.

  Οι συνθήκες ζωής έχουν χειροτερέψει υπάρχει εξαθλίωση και βρωμιά, ο κόσμος ζει σαν τα ζώα, ο ισχυρός του Μανιφέστου, πατέρας του Σάββα επιβεβαιώνει «οι νόμοι του Μανιφέστου δεν ισχύουν για εμάς, εμείς είμαστε το Μανιφέστο, τους νόμους τους φτιάχνουμε για τους άλλους, εμείς κάνουμε ότι μας αρέσει. Έτσι απλά». Μια αποκάλυψη θα δώσει χαρά σε όλους και θα τους δυναμώσει. Ο Φόβος κάποιες φορές κυριαρχεί σε όλη την οικογένεια, όμως η θέληση για να κερδίσουν τον αγώνα, να βάλουν το λιθαράκι τους για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου μετατρέπουν τον φόβο σε δύναμη και ελπίδα.

  Η ζωή στον αθέατο κόσμο στην “Ευτοπία” συνεχίζεται. Ο Αγώνας των Άλφα προς το παρόν, δεν περιλαμβάνει τον «αθέατο κόσμο».

  Κάτι αλλάζει στον κόσμο.

  Όπως λέει και η Θάλεια:

  Το μέλλον δεν φύτρωσε ακόμα, το σπείραμε καλά και σε λίγο θα θερίσουμε. Και οι σπόροι ήταν καλοί. Η σοδειά δεν μπορεί παρά να είναι καλή. Το μέλλον θα φυτρώσει σύντομα. Ο ήλιος θα λάμψει στον ορίζοντα ξανά για όλους. Η οργή θα δώσει τη θέση της στη συμπόνια. Το μίσος θα δώσει τη θέση του στην αγάπη. Και η λύπη θα δώσει τη θέση της στην ελπίδα. Το όραμα είναι κοντά. Το ξημέρωμα είναι κοντά. Η ανατολή έρχεται…

  Περίληψη: Ευτοπία Η φλόγα της επανάστασης. Τριάντα οχτώ χρόνια μετά το Μανιφέστο, το οποίο έβαλε τέλος στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τις αξίες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά και τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο.
  Το Μανιφέστο ζει και βασιλεύει, υπάρχει και εξελίσσεται. Δύο μυστικοί κόσμοι που αντιδρούν είναι αποφασισμένοι να το πολεμήσουν. Θα καταφέρουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους;
  Μια γνωριμία θα φέρει τα πάνω κάτω. Μια μεγάλη αγάπη.
  Τι γίνεται όταν έχεις μεγαλώσει στη φωλιά του λύκου αλλά εσύ παραμένεις πρόβατο; Το απόλυτο κακό παίρνει πρόσωπο, σάρκα, οστά και συγκεκριμένο όνομα. Και πρέπει να μπεις στη φωλιά του λύκου για να το πολεμήσεις.
  Ένας επικίνδυνος γάμος, κόντρα στις συνθήκες, που φέρνει αλλαγές στην οικογένεια. Είναι πράγματι πρόβατα αυτοί που πιστεύουν στις αξίες; Ή μήπως γίνονται σιγά σιγά λύκοι αποφασισμένοι να αγωνιστούν;
  Η ανατροπή είναι προ των πυλών. Ο κίνδυνος και ο φόβος έχουν γίνει οι σύντροφοι όλων. Η απόφαση, το ίδιο. Κανείς δεν μένει ανέγγιχτος τα χρόνια του Μανιφέστου. Ήρθε πια το τέλος της αθωότητας. Και της ανοχής. Οι σπόροι φυτεύτηκαν χρόνια πριν. Με προσοχή και φροντίδα καλλιεργήθηκαν για πολύ καιρό. Το μέλλον σιγά σιγά αρχίζει να φυτρώνει.
  Η φλόγα της επανάστασης ανάβει…

  Η φλόγα της επανάστασης

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ευτοπία η φλόγα της επανάστασης

  Συγγραφέας: Άννη Παπαθεοδώρου

  Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική

  Σελίδες: 400

  ISBN: 978-960-9585-98-9

  Έτος έκδοσης: 2019

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ