Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Εκκλησιές και τα ξωκλήσια της Παύλιανης

  Εκκλησιές και τα ξωκλήσια της Παύλιανης

  -

  Εκκλησιές και τα ξωκλήσια της Παύλιανης. Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στην πλατεία της Άνω Παύλιανης, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από το 1886 και το περίφημο πετρόχτιστο καμπαναριό.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τον Απρίλη του 1862, οι Παυλιανίτες έχτισαν εξαρχής την εκκλησία τους, αφού ήταν μισοκατεστραμμένη και επικίνδυνη. Τα χρήματα διέθεσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, και οι μάστορες ήταν από το γνωστό μαστοροχώρι Κόνιτσα. Το τέμπλο κατασκευάστηκε από γνωστό ξυλογλύπτη του Μετσόβου το 1886. Το κόστος πληρώθηκε από τα έσοδα των κοινοτικών λιβαδιών της Παύλιανης. Η αγιογράφηση άρχισε στο τέλος του 1886 από αγιογράφους από το Νεοχώρι. Το καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1893 από Τηνιακούς τεχνίτες, με έντονα νεοκλασικά στοιχεία ιδιαίτερα στο τελευταίο τμήμα του, που είναι μικρογραφία αρχαίου ελληνικού κτηρίου. Τέλος, η καμπάνα κατασκευάστηκε το 1914 μετά από παραγγελία πέντε Παυλιανιτών. Ίσως ήταν αφιέρωμα που έχει σχέση με τους βαλκανικούς πολέμους, είτε στη μνήμη των πεσόντων είτε ως ευχαριστήριο για όσους επέστρεψαν.

  Εκκλησιές και τα ξωκκλήσια της Παύλιανης

  Από τον κεντρικό δρόμο της Κάτω Παύλιανης προς την Άνω, σε μια συνολική διαδρομή 600 μέτρων, συναντάμε την Αγία Παρασκευή. Στο σημείο που βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής εικάζεται πως υπήρχε χωριό, το οποίο και εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους. Χτίστηκε το 1868 και ανακαινίστηκε το 2004.

  Από την Άνω Παύλιανη σε μια διαδρομή όλο λιβάδια, θα συναντήσουμε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

  Ένα ξωκλήσι που βρίσκεται ΝΔ της Παύλιανης, δίπλα στον δρόμο που πάει στην Καλοσκοπή (Κουκουβίστα), είναι η Αγία Τρίαδα. Δίπλα του έχει βρύση και γύρω γύρω πλατώματα και πεζούλες. Έχει κτιστεί τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο υπόστεγο και κιόσκι για να διαμορφωθεί το μέρος ως χώρος αναψυχής. Εδώ φιλοξενείται τα καλοκαίρια το τριήμερο κατασκηνωτικό φεστιβάλ «Ηχοι του Δάσους» (www.forestsounds.gr), με πολιτιστικές εκδηλώσεις και εναλλακτικές ορεινές δραστηριότητες.

  Επίσης, εδώ σκοτώθηκαν πολλοί Έλληνες στρατιώτες το 1944. Στις 4 Γενάρη του 1944, μια διμοιρία του 1ου λόχου του 5ου ανεξάρτητου τάγματος Παρνασσίδας του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον διοικητή υπολοχαγό Χαράλαμπο Μώκο (Καλλία) και καπετάνιο τον υπολοχαγό Παναγιώτη Τζιβάρα, πήρε εντολή να χτυπήσει τους Γερμανούς και τους γερμανοντυμένους Έλληνες προδότες. Το χιόνι έφτανε το ένα μέτρο. Φτάνοντας στην Αγία Τριάδα, έπεσε σε ενέδρα που είχαν στήσει οι Γερμανοί. Οι περισσότεροι πέφτουν επιτόπου. Έφτασαν λίγα δευτερόλεπτα για να χάσει ο ΕΛΑΣ 33 παλικάρια. Θάφτηκαν όλοι σε ομαδικό τάφο στην Αγία Τριάδα, εκτός από τον αξέχαστο Καλλία, που θάφτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μαυρολιθάρι.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://pavliani.info

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here