Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Ένα αερόστατο για τον παππού - Μαρία Καλτσή

  Ένα αερόστατο για τον παππού – Μαρία Καλτσή

  -

  Ένα αερόστατο για τον παππού

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Καλτσή “Ένα αερόστατο για τον παππού“, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος σε εικονογράφηση Αριστείδη Καραβία. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία που αναφέρεται στην απώλεια.

  Ήρωας του βιβλίου ένα πεντάχρονο αγόρι, ο Πέτρος, που έχει καλή σχέση με τον παππού του. Κάθε φορά που τον επισκέπτεται στο χωριό, παίζουν πολύ και απολαμβάνει ο ένας την παρέα του άλλου.

  Έπιανε όλο καμάρι τα χερούλια και τον ζάλιζε γυρνώντας τον γύρω – γύρω από τα έπιπλα. Ο παππούς μπορεί να ένιωθε σαν σβούρα στα χέρια του εγγονού του, μα λάτρευε αυτές τις βόλτες που έκαναν οι δυο τους και τα γέλια τους όταν καμιά φορά σκουντουφλούσαν πάνω στα τραπεζάκια της γιαγιάς.

  Ο παππούς όμως κάποια στιγμή “φεύγει” από τη ζωή και ο Πέτρος δυσκολεύεται να αποδεχτεί το γεγονός.

  Κι εγώ πώς θα του λέω τα τραγούδια που μαθαίνω στο σχολείο και τα ποιήματά μου; Πώς θα βλέπει πόσο καλά κάνω ξιφασκία, πώς θα βλέπει τις ζωγραφιές μου και πόσο γρήγορα κάνω ποδήλατο; Γιατί έφυγε, μαμά; Εγώ τον θέλω εδώ, δεν του το είπες; φώναζε απογοητευμένος.

  Μέχρι που θα σκεφτεί κάτι για να τον φέρει κοντά στον παππού του.

  Η συγγραφέας καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα, αυτό της απώλειας. Ένα θέμα που δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί κανείς, είτε είναι μικρό παιδί, είτε ενήλικας. Η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου πονάει πάντα. Θέλει χρόνο για να αποδεχτούμε το θλιβερό αυτό γεγονός. Τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν την απώλεια ενός προσώπου. Έχουν ερωτήματα, ανησυχίες, φόβους, απορίες.

  Το παραμύθι της Μαρίας Καλτσή προσφέρει την παρηγοριά στους μικρούς μας φίλους, Η ιστορία της όχι μόνο παρηγορεί αλλά καθησυχάζει, ηρεμεί, και προσφέρει ελπίδα.

  Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, οι γονείς θα βρουν ένα σημείωμα της ψυχολόγου και συγγραφέως Νένας Γεωργιάδου, σχετικά με την απώλεια, το πένθος και συμβουλές διαχείρισής τους. Ενώ για τους μικρούς μας αναγνώστες, υπάρχουν ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα τους κρατήσουν όμορφη συντροφιά μετά την ανάγνωση του παραμυθιού.

  Περίληψη: Ο πεντάχρονος Πετράκης χάνει ξαφνικά τον αγαπημένο του παππού. Βιώνει τη θλίψη, την απώλεια, τη νοσταλγία, και δημιουργεί όλο αγάπη, ένα αερόστατο… για τον παππού. Ένα πολύχρωμο, μεγάλο αερόστατο, φτιαγμένο από όμορφες στιγμές που έζησε μαζί με τον παππού του. Πώς να εξηγήσουμε σ’ ένα μικρό παιδί την απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου; Πόσα ερωτήματα θα του γεννηθούν στο άκουσμα και μόνο αυτής της δυσάρεστης είδησης; Και σε πόσα τελικά από αυτά τα ερωτήματα εμείς οι μεγάλοι θα έχουμε απαντήσεις; Ας ακούσουμε το παιδί, ας το ανακουφίσουμε, κι αν κάποιες στιγμές δεν έχουμε λόγια, ας διαβάσουμε μαζί ένα παραμύθι κι ας αφήσουμε αερόστατα γεμάτα αναμνήσεις να πετάξουν στον ουρανό… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ένα αερόστατο για τον παππού

  Συγγραφέας: Μαρία Καλτσή

  Εικονογράφος: Αριστείδης Καραβίας

  Εκδόσεις: Οσελότος

  ISBN: 978-960-564-761-2

  Ημ. Έκδοσης 04/19

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here