Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ - Πατένταλης Μιχάλης

  Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ – Πατένταλης Μιχάλης

  -

  Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ; Ένα βιβλίο γεμάτο κλασική μουσική, ένα είδος στο οποίο σπάνια δίνουμε στην καθημερινότητά μας τη σημασία που του αξίζει.

  Ο Αλέξης, μετά από χρόνια μελέτης της κλασικής μουσικής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, έρχεται στη Βιέννη να σπουδάσει με υποτροφία στη Μουσική Ακαδημία. Μένει στο σπίτι της κ. Μπάουμαν, χήρας γνωστού μουσικού, και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες των μαθημάτων της Ακαδημίας. Πολύ γρήγορα κάνει φιλίες με ντόπιους κατοίκους και με φοιτητές της σχολής, ενώ γνωρίζει και τον απόλυτο έρωτα στο πρόσωπο της Μαλάικα, της πανέμορφης νεαρής βιολίστριας.

  Η μουσική, κύριε Βελλίδη, είναι ένας κώδικας συναισθημάτων αλλά και φορέας μηνυμάτων. Έχει κανόνες δομής που υπαγορεύονται από θεωρητικά συστήματα. Πρέπει να είστε από την αρχή έτοιμος να ανακαλύψετε και να διαφυλάξετε τους κωδικούς αυτούς.

  Όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά – μάλιστα, είναι τόσο καλός στις σπουδές του που οι καθηγητές τού αναθέτουν την πιο δύσκολη εργασία, την ίδια που κάθε χρόνο αναλαμβάνει ο καλύτερος φοιτητής της σχολής και ποτέ κανείς δεν έχει καταφέρει να φέρει σε πέρας. “Ρέκβιεμ”. Το τελευταίο έργο του Μότσαρτ πριν το θάνατό του, και ο Αλέξης καλείται να γράψει μια εργασία που να αφορά ακριβώς αυτό. Τι θα γίνει στην πορεία και ο Αλέξης θα καταλήξει έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική;

  Για μια στιγμή σηκώθηκε από το κρεβάτι και αφού ισορρόπησε το κορμί του στο κενό, κατευθύνθηκε προς το γραφείο. Κάθισε αργά στην καρέκλα, έβγαλε από το συρτάρι τη μισοτελειωμένη εργασία για το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ και άρχισε να γράφει όλα όσα είχε ανακαλύψει εκείνο το βράδυ.

  Καταρχάς ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια ωραία ατμόσφαιρα μυστηρίου. Δίνει στοιχεία που αφορούν την πλοκή από τις πρώτες σελίδες, των οποίων ο ρόλος αποκαλύπτεται στο τέλος. Συνωμοσίες, άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση και παρακολουθούν τον Αλέξη ή έχουν εντολή να τον βλάψουν, αλλά και άτομα που είναι στο πλάι του, έτοιμα να τον βοηθήσουν και να τον στηρίξουν όταν θα έρθουν οι δύσκολες στιγμές.

  Εκτός από το αστυνομικό κομμάτι του βιβλίου (που πολλοί έμπειροι σε αστυνομικά αναγνώσματα μπορούν να το θεωρήσουν λίγο αργό και χωρίς έντονη δράση, αλλά η ουσία είναι στην πρωτοτυπία του) το βιβλίο κατάφερε και με ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια μέσω των αναμνήσεων και της επίσκεψης που έκανε εκεί η Μαλάικα. Πολύ ωραίες περιγραφές, επίσης πολύ έντονο το συναισθηματικό κομμάτι που αφορά το παρελθόν και τις σχέσεις της Μαλάικα με την οικογένειά της όσο και του Αλέξη με τους νεκρούς από χρόνια γονείς του.

  Και τότε άρχισε να του μιλάει για την Αλεξάνδρεια. Εκεί που έζησε τα παιδικά της χρόνια. Ανάμεσα στις μυρωδιές από τα μπαχαρικά και τις φωνές των γυρολόγων που έρχονταν από τα βάθη της Συρίας για να πουλήσουν την πραμάτεια τους.

  Γενικά, είναι μια πολύ καλή προσπάθεια σε όλους τους τομείς, με ένα θέμα πρωτότυπο και καλά δουλεμένο, και μια λύση βασισμένη κατά κύριο λόγο στην κλασική μουσική.

  Περίληψη: Βιέννη, δεκαετία ’80. Ο νεαρός φοιτητής Αλέξης Βελλίδης βρίσκεται έγκλειστος στην ψυχιατρική κλινική και, μέσα από τη σύγχυση που τον διακατέχει, προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της παράξενης ιστορίας που τον οδήγησε εκεί. Θυμάται μόνο πως είχε έρθει πριν ένα χρόνο στη Βιέννη για να σπουδάσει στη Μουσική Ακαδημία…

  Όλα ξεκίνησαν όταν ο καθηγητής Χαρνακούρτ της Μουσικής Ακαδημίας ζήτησε από τον Αλέξη να ετοιμάσει μια εργασία για το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Κατά την έρευνά του, ο Αλέξης ανακαλύπτει τυχαία μια παρτιτούρα που δείχνει να είναι το τελευταίο απόσπασμα του Ρέκβιεμ. Αφού καταφέρει να την αποκωδικοποιήσει με πολύ κόπο, διαπιστώνει ότι κρύβει ένα φοβερό μυστικό: τους δολοφόνους του Μότσαρτ. Όσοι φοιτητές πλησίασαν στο παρελθόν τόσο κοντά στην αλήθεια, εξαφανίστηκαν. Και ο Αλέξης βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια θανάσιμη πλεκτάνη, χωρίς περιθώρια διαφυγής…

  Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που αποτυπώνει περίτεχνα το κατατονικό κλίμα της Βιέννης και των πανεπιστημίων της τη δεκαετία του ’80.

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ

  Συγγραφέας: Πατένταλης Μιχάλης

  Εκδοτικός: Κλειδάριθμος

  Έκδοση: 2018

  Σελίδες: 272

  ISBN: 978-960-461-888-0

  Επεξεργασία εικόνας:  Μαρία Μακροβασίλη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here