Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Ένα ποτάμι μέσα μου - Μαρία Ρουσάκη

  Ένα ποτάμι μέσα μου – Μαρία Ρουσάκη

  -

  Ένα ποτάμι μέσα μου 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Ρουσάκη «Ένα ποτάμι μέσα μου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε υπέροχη εικονογράφηση της Σοφίας Γαλή. Απευθύνεται σε ηλικίες 4+.

  Θα ξεκινήσω από την πανέμορφη εικονογράφηση του βιβλίου. Οι εικόνες της Σοφίας Γαλή κουμπώνουν μοναδικά στο τρυφερό κείμενο της συγγραφέως.

  Ο Γιάννης είναι ο ήρωας του βιβλίου, που έχει ένα μυστικό. Ένα ποτάμι που κυλάει μέσα του. Άλλοτε αυτό το ποτάμι κυλά ήρεμα κι άλλοτε γίνεται πιο ορμητικό. Ο ίδιος έχει βρει τρόπο να κρατάει το ποτάμι μέσα του σταθερό. Έχει δημιουργήσει τα δικά του οχυρά.

  Ήρεμα κυλά το ποτάμι μέσα μου όποτε διαβάζω ένα βιβλίο.

  Ή όποτε ακούω μουσική.

  Ή όποτε παίζω στο πάρκο με τον σκύλο μου, τον Δία.

  Ή όποτε με φιλά στο μέτωπο η μαμά.

  Ένα ποτάμι μέσα μουΌλα όμως αλλάζουν μέσα του όταν ο σκύλος του, ο Δίας, φεύγει από το σπίτι τους και, όσο κι αν τον ψάχνουν, δεν μπορούν να τον βρουν. Τότε, ο Γιάννης αφήνει ελεύθερο το ποτάμι που κυλάει μέσα του.

  Τότε ένιωσα να γκρεμίζεται το φράγμα μέσα μου.

  Ξεχείλισε το ποτάμι. Ξεχείλισε και γκρέμισε τα πάντα γύρω μου.

  Για τρεις ολόκληρες μέρες έβρεχε. Για τρεις ολόκληρες μέρες πλημμύρισε όλα όσα είχα σε τάξη: τα πρωινά, την ώρα του σχολείου. Το μάθημα τένις, το παιχνίδι με τον αδελφό μου, τον βραδινό μου ύπνο. Όλα καταστράφηκαν.

  Μια όμορφη, τρυφερή ιστορία για τα συναισθήματα που υπάρχουν μέσα μας. Πολλές φορές, για διάφορους λόγους, είτε από ντροπή είτε από φόβο, δεν εκφράζουμε ανοιχτά τα συναισθήματά μας. Η συγγραφέας, με πολύ παραστατικό τρόπο, παρουσιάζει τις εναλλαγές των συναισθημάτων του ήρωά της. Ηρεμία, γαλήνη, στενοχώρια, θυμός, όλα όσα υπάρχουν κρυμμένα στην ψυχή του Γιάννη παρουσιάζονται στο βιβλίο, κάνοντας τους αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να ελευθερώνουν την ψυχή τους από όσα την κατακλύζουν. Είτε είναι ευχάριστα, είτε δυσάρεστα.

  Περίληψη: Έχω ένα μυστικό. Έχω κάτι κρυφό. Μέσα μου ζει ένα ποτάμι». Από τη μια όχθη μέχρι την άλλη ζει η καρδιά. Όμως τι γίνεται αν το ποτάμι φουσκώσει και πλημμυρίσει τα πάντα; Ο Γιάννης δεν επιτρέπει σε κανέναν να δει το ποτάμι του. Όχι όπως ο μπαμπάς του, όταν έφυγε ο παππούς για το «μεγάλο του ταξίδι». Ούτε σαν τη μαμά του όποτε κλαίει από χαρά. Μέσα του βρέχει καμιά φορά. Όμως ποτέ δεν ξεχειλίζει το δικό του ποτάμι. Ώσπου μια μέρα…
  Ένα τρυφερό βιβλίο για την ανάγκη των παιδιών να εκφράζουν τη χαρά και τη λύπη τους δίχως ντροπή και ενοχές.

  Στοιχεία βιβλίου

  Ένα ποτάμι μέσα μουΤίτλος: Ένα ποτάμι μέσα μου

  Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

  Εικονογράφος: Σοφία Γαλή

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Σελίδες: 32

  ISBN: 9789601614816

  Ημ. Έκδοσης: 10/2018

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here