Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Τακτοποιημένη ζωή - Κυριάκος Κώστας

  Τακτοποιημένη ζωή – Κυριάκος Κώστας

  -

  Τακτοποιημένη ζωή

  Προσωπική άποψη: Κίσκα Νάντια

  Storytime: Οι “Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών” είναι ένα από τα μεγαλύτερα site που αφορούν τις τέχνες και το βιβλίο, και δε θα μπορούσε να μην είναι και μέλος σε κάθε προσπάθεια που γίνεται ώστε να προωθηθεί το βιβλίο σε όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια.

  Για αυτό το λόγο, οι Θεματοφύλακες είναι μέλος του ευρύτερου δικτύου “Greek bookreviewers”, όπου μπορείτε να βρείτε για το ίδιο βιβλίο κριτικές από 13 (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) διαφορετικά sites αφιερωμένα στο βιβλίο. Μέσω αυτού του δικτύου λοιπόν, ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο “Τακτοποιημένη ζωή” του Κυριάκου Κώστα. (Κυριάκος το όνομα, Κώστας το επίθετο, ναι και εμένα με μπέρδεψε)

  Η βέρα γλιστράει από τα χέρια μου και πέφτει στον νιπτήρα μ’ ένα “ντιν” που ηχεί σαν καμπάνα στα αυτιά μου και φέρνει στο μυαλό μου την εικόνα των δυο μας, τη μέρα του γάμου μας.

  Προσωπική άποψη: Το βιβλίο “Τακτοποιημένη ζωή” ανήκει στην κατηγορία “διηγήματα”. Και όντως αυτό είναι. 15 μικρά διηγήματα που μιλάνε κατευθείαν στην ψυχή σου. Είναι κοινωνικό και μιλάει για χαμένες αγάπες, δεύτερες ευκαιρίες, μοναξιά, φιλία, και αγάπη. Αγάπη σε όλες τις μορφές. Βαθιά κοινωνικό, βαθιά αληθινό και επίκαιρο. Σε έναν σάπιο κόσμο φτιαγμένο από μέτρια συναισθήματα, χλιαρές σχέσεις και ψεύτικους ανθρώπους, η “Τακτοποιημένη ζωή” είναι γροθιά στο στομάχι.

  Τακτοποιημένη ζωή
  Τακτοποιημένη ζωή

  Η γλώσσα δεν έχει κάτι ιδιαίτερο, δεν έχει γλαφυρές εικόνες και περιγραφές, καθώς η γραφή του συγγραφέα χτυπάει στο συναίσθημα.

  Είναι 15 διηγήματα που σου αφήνουν μια πίκρα στο στόμα. Για τις σχέσεις των ανθρώπων και την κατρακύλα που έχουμε πέσει και αναλωνόμαστε σε σχέσεις χωρίς αισθήματα ή προδίδουμε ανθρώπους που δεν το αξίζουν.

  Μιλάει για τη μοναξιά. Όχι μόνο αυτή που περιλαμβάνει ένα άτομο, αλλά και αυτή μέσα σε μια σχέση. Σε έναν γάμο.

  Η “Τακτοποιημένη ζωή” είναι μια απρόσμενη έκπληξη. Μουντό και καταθλιπτικό, αλλά σε βάζει σε αυτήν τη διαδικασία να σκεφτείς τη δική σου ζωή και εάν είσαι ικανοποιημένος με αυτή. Σε εμένα είχε αυτή την επίδραση. Μετά την ανάγνωσή του αναθεώρησα κάποιες απόψεις μου και είδα τα πράγματα από μια άλλη γωνία.

  Τέλειωσε τον καφέ του και σηκώθηκε, νιώθοντας όλη του την πίκρα μέσα στο στόμα. Στη συνέχεια θα επισκεπτόταν τα διάφορα βιβλιοπωλεία και χάρη στη φαντασία του θα έκανε όνειρα, σαν να ‘ταν κι ο ίδιος ένας από τους αμέτρητους ήρωες των βιβλίων.

  Καθεμιά από τις μικρές ιστορίες που περιέχονται μέσα στο βιβλίο είναι δυνατή. Βαμμένη με τα χρώματα της θλίψης. Δίνει ένα άλλο νόημα στο πώς ο καθένας θεωρεί τακτοποιημένη τη ζωή του. Οι χαρακτήρες καλούνται να “ξεκουνηθούν” από την καθημερινότητά τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

  Τακτοποιημένη ζωήΓια εμένα που δεν είμαι αναγνώστης του είδους, ήταν ό,τι καλύτερο. Με έβαλε σε σκέψεις και αυτό θεωρώ ότι το καταφέρνει μόνο ένας συγγραφέας που έχει μελετήσει το θέμα του σε βάθος.

  Θα σταθώ σε μια φράση από την περίληψη του βιβλίου: “Είναι άραγε οι ζωές μας όμορφες και ψεύτικες, σαν τις κούκλες στις βιτρίνες που λάμπουν πίσω από το αψεγάδιαστο, αφιλτράριστο τζάμι;” Όσο όμορφη και να θεωρείς τη ζωή σου, πάντα η απληστία του ανθρώπου θα θέλει κάτι παραπάνω. Και πολλά από τα διηγήματα, μας δείχνουν ακριβώς αυτό. Την απληστία – σε διαφορετικό βαθμό – και πώς αυτή επηρεάζει τη ζωή μας.

  Ένα must-read βιβλίο που θα σας βάλει σε σκέψεις και ίσως μιλήσει στην ψυχή σας, όσο μίλησε και στη δική μου.

  Περίληψη: Άραγε, μπορεί κανείς να προετοιμαστεί ώστε να μην πέσει στην παγίδα που μας εγκλωβίζει μέσα σε ένα ατέρμονο αίσθημα αβεβαιότητας, ανασφάλειας και κατ’ επέκταση μοναξιάς; Είναι αρκετό να έχει γνωρίσει κανείς το άλλο του μισό για να ζήσει μια ευτυχισμένη καθημερινότητα; Κατά πόσο μπορεί ο άνθρωπος να δαμάσει το θηρίο που λέγεται “εγώ” μέσα του, ώστε να σβήσει τη δίψα του για περισσότερη αναγνώριση και επιβεβαίωση; Είναι μήπως τελικά οι ζωές μας όμορφες και ψεύτικες, σαν τις κούκλες στις βιτρίνες που λάμπουν πίσω από το αψεγάδιαστο, αφιλτράριστο τζάμι;

  Η συλλογή διηγημάτων “Τακτοποιημένη Ζωή” παρουσιάζει διαφορετικούς ήρωες, μέσα από το κάθε διήγημα ξεχωριστά, με σκοπό να προβάλει τη μοναξιά με την οποία έρχεται αντιμέτωπος κανείς μέσα στον γάμο, στις σχέσεις, στις φιλίες, στη συνείδησή του. Πόσο τακτοποιημένη είναι τελικά η κάθε πλευρά της ζωής μας;

  Τακτοποιημένη ζωήΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Τακτοποιημένη ζωή

  Συγγραφέας: Κυριάκος Κώστας

  Σελίδες: 126

  Εκδοτικός οίκος: Πηγή

  ISBN: 9789606260520

  Ημερ/νία έκδοσης: Αύγουστος 2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here