Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Έντεκα Ιστορίες Αγιότητας και Αγριότητας - Σπύρος Κιζιρίδης

  Έντεκα Ιστορίες Αγιότητας και Αγριότητας – Σπύρος Κιζιρίδης

  -

  Έντεκα Ιστορίες Αγιότητας και Αγριότητας. Ψηλαφίσαμε τα όρια που διακρίνουν την αρετή από την κακία, την αγιότητα από την κυριαρχία των πιο άγριων ενστίκτων, μέσα από τις έντεκα αυτοτελείς ιστορίες της συλλογής διηγημάτων του συγγραφέα Σπύρου Κιζιρίδη στο πρώτο του βιβλίο.

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  Η παρούσα συλλογή διηγημάτων «Έντεκα ιστορίες αγιότητας και αγριότητας» αποτελεί την πρώτη απόπειρα του κ. Κιζιρίδη να ξεκινήσει τη λογοτεχνική σταδιοδρομία του, δίνοντας το προσωπικό στίγμα του στα σύγχρονα ελληνικά γράμματα.

  Η Θάλεια Αργέντη έφτασε, καθώς πάντα, κουρδισμένη στα συμφωνημένα. Το μπάσιμό της συνοδεύτηκε από κύμα ψιθύρων των αρσενικών θαμώνων, ένεκα της μακράς απουσίας της, κοντά δέκα χρόνια απ’ το νησί· μα και γιατί ο χρόνος την είχε, πια, πλάσει σοφά κι εμπνευσμένα γυναίκα.

  Στο Μπαρ το «Καρνάγιο»

  Γενικότερα, ο συγγραφέας αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μιαν άλλη ματιά στη ζωή, θεώρηση που γεννάται αφενός από το άθλημα της σχέσης του ανθρώπου με τα έμψυχα και τα άψυχα, καθώς κι από το πάλαισμα με τις λέξεις, μέσα σε αρένες δημιουργικής έμπνευσης κι ανθρώπινου προβληματισμού.

  Τραμουντάνα βαρβάτη σούριζε έξω, ρόγχος θανατερός της χρονιάς που έσβηνε μπρος στο αχνοφανέρωμα της νέας, όταν σαματάς ανδροκαβγά νίκησε την ανεμοχαλασιά.

  Στο Μπαρ το «Καρνάγιο»

  Ορφάνια, κακοτυχιά, ατυχήματα, ξενιτιά, νοσταλγία, απουσία, γοητεία, θλιμμένη αξιοπρέπεια. Τι απ’ αυτά χωρά σ’ ένα reunion παλιών συμμαθητών; Λαυρέντης και Θάλεια. Ο έρωτας, όμως, χωρά παντού. Θα βρει ο «Σάλας» τη «Λίτσα» του;

  Το ανάγνωσμα αποτελεί συλλογή διηγημάτων, πάνω στο γνωστό δίπολο κακίας και αρετής, ισορροπίες εντός των οποίων κινούμαστε καθημερινά, συντεταγμένοι στα μήκη του έρωτα και στα πλάτη του θανάτου.

  Μια σπίθα ηδυπάθειας, ντυμένη με βαθιά πείρα ζωής. Ποιος μπορεί να μη θυμάται τη «μάγισσα των Πατρών», τη γόησσα της Αχαΐας, Γιάννο; Βολική η λήθη.  

  Ήταν πάνω της το αποδέλοιπο της γυναικείας μεγαλειότητας, που χρόνια πριν σκλάβωνε με δεσμά βασανιστικά ψυχές πολλών αντρών, όσων είχαν την τύχη -και τα γρόσια- να περάσουν με την «ωραία Βασίλω» έστω ένα κάρτο της ώρας.

  Βασίλω

  Η γλώσσα του συγγραφέα είναι ιδιαίτερη. Χρησιμοποιεί σύνθετες μα απολύτως κατανοητές λέξεις, κάνοντάς τες να φαίνονται τόσο ταιριαστές. Ιδανικά αρμονικές. Το λεξιλόγιο πολύ ξεχωριστό, μονόδρομος το να σε βομβαρδίσει με έντονα συναισθήματα. Δημιουργός ζωντανών εικόνων. Μου έβγαλε έναν αχνό λυρισμό, σαν να ήθελε να αναδείξει μια ποιητική νησιώτικη ντοπιολαλιά, σε σωστές ισορροπίες, χωρίς να κουράζει. Βρήκα επίσης πολύ ταιριαστές και επιτυχημένες τις παρομοιώσεις του. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί καθόλου κοινότοποι, μόνο ξεχασμένοι στην αλόγιστη επιμονή επιλογής των ίδιων καθημερινών, συνηθισμένων λέξεων.

  Μερικές φορές εκεί που σπέρνεις υποψία θλίψης, συναισθηματισμό, λύπηση, εγωισμό και οίκτο, φυτρώνουν αλήθειες, μεγάλο τσαγανό, τεράστια ψυχή και στοργική λογική…

  Ήταν, μάλλον, εγωιστική ανακούφιση κάτω απ’ το πέπλο αγνής παρθένας συμπάθειας, που δεν ήμουν στη θέση του. Ήταν συμπόνοια αβαθής, χρέος στον Θεό της αγάπης, για να μην επιτρέψει ποτέ, κι έχω την τύχη του.

  Ο «Αγέλαστος» Φίλος

  Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών παραδέρνουν μέσα στην τρικυμία της ζωής, άλλοτε έρμαια των πιο εγωιστικών ενστίκτων τους και άλλοτε προσεγγίζοντας με κόπο το λιμάνι της ομορφιάς με μια πιο φιλόστοργη λογική. Ή ακόμα, δοκιμάζοντας την περίφημη και βαρύτιμη αγάπη για τους συνανθρώπους και τη φύση.

  Γκούσταβ, Ασημίνα κι ανάμεσά τους μίλια διάφανων, λυτρωτικών δακρύων.

  Πέρασε καιρός από τότε που ιστόρησε, τελευταία φορά, τη μορφή της στον καμβά της θύμησής του.

  Ο Βίκινγκ και η μαστίχα

  Αγάπησα τις Χιονούλες και τους Ανώριμους Ωραίους. Πόσο ταιριάζουν οι χιονούλες στην προσφυγιά; Ξεθυμαίνει ποτέ η δίψα για επικοινωνία;

  Το βιβλίο θα σάς κρατήσει ενδιαφέρουσα συντροφιά, εγείροντας γόνιμο και δημιουργικό προβληματισμό. Αναζητήστε το!

  Περίληψη: Στο δίπολο αρετής και κακίας, αγιότητας και κυριαρχίας των πιο άγριων ενστίκτων, κινούμαστε όλοι καθημερινά. Πότε μαγνητισμένοι από τον έναν, πότε από τον άλλο πόλο. Παραδέρνουμε μέσα σε συμπληγάδες ανθρωπιάς κι απανθρωπιάς, αναζητώντας νόημα κι ευτυχία στη ζήση μας. Κι επειδή ο στόχος αυτός αποδεικνύεται συνήθως χίμαιρα, το πιο ψηλαφητό σε τούτο το ταξίδι είναι οι εμπειρίες, θελημένες ή αθέλητες, ανθρώπινες κι απάνθρωπες. Πείρα που αφήνει γεύση ανάμεικτη, με μπόλικη την πικράδα, λίγη κι ανεκτίμητη τη γλύκα.

  Οι πρωταγωνιστές των έντεκα αυτοτελών ιστοριών της παρούσας συλλογής είναι κι ετούτοι βουτηγμένοι πατόκορφα στο αγριοπέλαγο της ζωής. Κι όπως συμβαίνει, τραβούν ρότα ακραία, σπανιότερα ορισμένη με την πυξίδα της αυτογνωσίας και τα πέρατα του μέτρου. Άλλοτε, γίνονται ή και αφήνονται να γίνουν έρμαια των πιο ταπεινών ορμεμφύτων τους, κυρίως του ενστίκτου της κυριαρχίας έναντι των άλλων και της εγωτικής αυτοθωράκισης. Άλλοτε, πορεύονται ανήμποροι να τα βάλουν με τον δαίμονα της καταρρακωμένης αυτοπεποίθησης, καταλήγοντας θύματα των άλλων, περιθωριακές φιγούρες. Κάποτε, πάλι, διάγουν ζωή, γεμάτη από την κενότητα της αφοσίωσης σε ιδανικά ιδεολογήματα και στερεότυπα. Είναι και φορές που ξεπερνώντας την ανθρώπινη ηθική, τη φτιασμένη στα μέτρα των δυνατών, των αυθεντιών και των τυποποιών, φθάνουν στην αυθυπέρβαση ξεχειλίζοντας το απόσταγμα της λογικής στοργής για τον συνάνθρωπο, τούτο το ακριβά σπάνιο ελιξίριο που οι άνθρωποι έχουν ονοματίσει με τη βαρύτιμη λέξη «αγάπη».

  Έντεκα Ιστορίες Αγιότητας και Αγριότητας – Σπύρος Κιζιρίδης

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Έντεκα ιστορίες αγιότητας και αγριότητας

  Συγγραφέας: Σπύρος Κιζιρίδης

  Εκδόσεις: Πηγή

  ISBN: 9789606261824

  Σελίδες: 84

  Χρονολογία έκδοσης: Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2019

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here