Παρασκευή, 11 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΤαξιδεύοντας ΛογοτεχνικάΕπίσκεψη στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη

  Επίσκεψη στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη

  -

  Επίσκεψη στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια του ταξιδιού μας θα επισκεφτούμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, που πήρε το όνομα του ιδρυτή της.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο ιδρυτής της Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου, Δημήτριος Παπαχαραλάμπους, υπήρξε μία από τις περισσότερο εξέχουσες και δημοφιλείς προσωπικότητες του τόπου. Χάρη στα πολλαπλά του προσόντα, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και την απαράμιλλη αγάπη για την πατρίδα του, αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος ευεργέτης της Ναυπάκτου.

  Γεννήθηκε το 1895 στη Χόμορη Ναυπακτίας. Δώδεκα χρονών μετανάστευσε στην Αμερική, για να αναζητήσει διέξοδο από τη φτώχεια. Οι φυσικές του αρετές και η απεριόριστη αγάπη για τον τόπο του τον οδήγησαν να διαθέσει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του σε κάθε είδους αγαθοεργό δράση.

  Επίσκεψη στην Παπαχαραλάμπειο ΒιβλιοθήκηΘέλοντας να θεμελιώσει γερά τη μελλοντική κοινωνία, κτίζει μία βιβλιοθήκη στην πόλη της Ναυπάκτου, χαρίζοντας έτσι σε κάθε φιλομαθή νέο την ευκαιρία για μόρφωση, που η ζωή στέρησε στον ίδιον. Τα εγκαίνια ανέγερσης του κτηρίου της Βιβλιοθήκης έγιναν την Κυριακή του Θωμά το 1954. Από την ημέρα αυτή η Ναύπακτος μπορεί να υπερηφανεύεται, γιατί ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας έχουν τέτοιου είδους ιδρύματα και ακόμα λιγότεροι είναι οι δωρητές τέτοιου είδους. Ο δωρητής ανέλαβε επίσης και την επίπλωση της Βιβλιοθήκης, την οποία παρεχώρησε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την παραπέρα λειτουργία της.

  Ευτύχησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του να δει τη Βιβλιοθήκη γεμάτη από νεαρά άτομα που διψούσαν για μόρφωση αλλά και για να συμπληρώσουν τις γνώσεις των φτωχών και σχεδόν ανύπαρκτων σχολικών βιβλίων τους.

  Δίπλα στο κεντρικό κτήριο της Βιβλιοθήκης, έχει δημιουργηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, η Αίθουσα Γιάννη Βλαχογιάννη, όπου φιλοξενείται η συλλογή που κληροδότησε στην πόλη ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης. Περιέχει βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και φωτογραφίες, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και πολύτιμα. Ακόμα, φυλάσσεται το γραφείο του Γιάννη Βλαχογιάννη, η συλλογή του από κοχύλια και μερικά από τα προσωπικά του είδη. Κάθε επισκέπτης δύναται να ζητήσει, να ενημερωθεί και να ξεναγηθεί από τον αρμόδιο υπάλληλο.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: http://vivl-nafpakt.ait.sch.gr/

  Προηγούμενο άρθροΚάστρο της Ναυπάκτου
  Επόμενο άρθροOρεινή Ναυπακτία

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here