Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More

  Oρεινή Ναυπακτία

  -

  Oρεινή Ναυπακτία. Τι θα λέγατε να πάρουμε μια γεύση και από τα πανέμορφα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας;

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η Ορεινή Ναυπακτία, στα Κράβαρα, όπως λέγονταν παλιότερα τα βουνά στα οποία απλώνεται, βρίσκεται ανάμεσα στην Πίνδο, την Οξιά, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια, ενώ τα πυκνά της δάση ελάτων, οξιών και καστανιών διασχίζουν ποτάμια, βρέχουν λίμνες και «στολίζουν» πάνω από 40 χωριουδάκια. Με άλλα λόγια, ένα σκηνικό ειδυλλιακό για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη φασαρία της πόλης. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να γνωρίσουμε όλα τα χωριά. Θα επισκεφτούμε τον Πλάτανο.

  Oρεινή ΝαυπακτίαΕίναι ένα ιστορικό κεφαλοχώρι, με λιθόστρωτα δρομάκια και όμορφα παλιά σπίτια. Λέγεται ότι πήρε τ’ όνομά του από ένα μεγάλο πλατάνι που υπήρχε στη θέση Μεγάλη Βρύση. Αξιοθέατα του χωριού είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Λαογραφικό Μουσείο.

  Ο Ναός οικοδομήθηκε μεταξύ 1846-1869, από δωρεές, όπως του μεγάλου ευεργέτη του χωριού και επιχειρηματία από τη Ρουμανία Ν. Μαραθέα, αλλά και με τη συμβολή των κατοίκων. Το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης εγκαινιάστηκε το 2001 και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώτου Πλατανιώτη ήρωα του Αλβανικού Έπους, Υπολοχαγού Μιχάλη Τσίπουρα.

  Το Λαογραφικό Μουσείο δημιουργήθηκε τo 1976 από τον Πλατανιώτη γυναικολόγο-μαιευτήρα και καθηγητή Νικόλαο Παπανικολάου. Περιλαμβάνει παλιά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παλιά βιβλία, φωτογραφίες κ.λπ. Θα δείτε ακόμα και φωτογραφίες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, από την επίσκεψή της στον Πλάτανο. Ήρθε στο χωριό για να εκπληρώσει το τάμα της όταν έμεινε έγκυος.

  Ένα ακόμα αξιοθέατο του χωριού είναι η Οικία Ροντήρη. Εδώ είχε εγκαταστήσει το αρχηγείο του ο Καραϊσκάκης κατά την Τουρκοκρατία, 1825-1826. Η καταγωγή του πατέρα του θεατρικού σκηνοθέτη, Δημήτρη Ροντήρη (1900-1981), ήταν από τον Πλάτανο. Στο χωριό υπάρχει και το ανοιχτό θέατρο «Δημήτρη Ροντήρη».

  Τέλος, λίγο μετά τον Πλάτανο προς τα βόρεια, θα συναντήσουμε το Φράγμα της Τεχνητής Λίμνης Εύηνου ή Ευηνολίμνη.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://www.driverstories.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here