Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΤαξιδεύοντας ΛογοτεχνικάΕπίσκεψη στον Πύργο της Πίζας

  Επίσκεψη στον Πύργο της Πίζας

  -

  Επίσκεψη στον Πύργο της Πίζας

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με την ιταλική πόλη από το σήμα κατατεθέν της, που είναι φυσικά ο κεκλιμένος Πύργος της.

  Ο Πύργος είναι το ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο του Καθεδρικού Ναού της Πίζας και είναι γνωστός παγκοσμίως για την ακούσια κλίση του. Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό Ναό και είναι το τρίτο παλαιότερο οικοδόμημα στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας (Piazza del Duomo) μετά τον Καθεδρικό Ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο της Πίζας, ενώ δίπλα βρίσκεται και το Κοιμητήριο.

  Η κλίση του Πύργου άρχισε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και οφειλόταν στην ανεπαρκή θεμελίωση πάνω στο έδαφος, καθώς ήταν πολύ μαλακό, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να υποστηρίξει το βάρος της υποδομής.

  Ήδη κατά τις δεκαετίες πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής, η κλίση αυξήθηκε, και συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τη σταθεροποίηση του Πύργου (και την εν μέρει διόρθωσή του) από προσπάθειες που καταβλήθηκαν στα τέλη του 20ου και αρχές του 21ου αιώνα.

  Επίσκεψη στον πύργο της Πίζας
  Επίσκεψη στον πύργο της Πίζας

  Το ύψος του Πύργου είναι 55,86 μ. από τη χαμηλότερη πλευρά του εδάφους και 56,67 μ. από την υψηλότερη. Ο Πύργος διαθέτει 296 ή 294 σκαλοπάτια, καθώς ο έβδομος όροφος έχει δύο λιγότερα στη βόρεια πλευρά της σκάλας. Πριν από τις εργασίες αναστήλωσης που διενεργήθηκαν μεταξύ των ετών 1990 και 2001, ο Πύργος είχε κλίση σε γωνία 5,5 μοιρών εν αντιθέσει με τη σημερινή κλίση του Πύργου που υπολογίζεται περίπου στις 3,97 μοίρες. Η κατασκευή του Πύργου πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια και διήρκεσε πάνω από 199 χρόνια.

  Έπειτα από μια δεκαετία διορθωτικής ανοικοδόμησης και προσπαθειών σταθεροποίησης, ο Πύργος κρίθηκε εκ νέου επισκέψιμος στις 15 Δεκεμβρίου 2001 και ανακηρύχθηκε ως σταθερός για τουλάχιστον 300 χρόνια ακόμη.

  Ο Πύργος της Πίζας, καθώς και γειτονικά οικοδομήματα όπως ο Καθεδρικός Ναός, το Βαπτιστήριο και το Κοιμητήριο, συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πιάτσα Ντελ Ντουόμο, υπό την αιγίδα της UNESCO (Piazza del Duomo UNESCO World Heritage Site),  όπως ανακηρύχθηκε το 1987.

  Πηγή: https://el.wikipedia.org

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθρο
  Επόμενο άρθρο

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ