Τρίτη, 13 Ιουλίου, 2021
More

  Globe Theatre

  -

  Η Αγγλία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα υπέροχα θέατρα που διαθέτει. Ένα από αυτά είναι το Globe Theatre, γνωστό ως και τo Θέατρο του Σαίξπηρ, που σχετίζεται με τον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα και ποιητή της Αγγλίας.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Χτίστηκε το 1599, αλλά στις 29 Ιουνίου του 1613 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ένα κανόνι που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παράστασης, έκαψε τα ξύλινα δοκάρια και την αχυροσκεπή του θεάτρου. Ένα δεύτερο θέατρο χτίστηκε ξανά στη θέση του πρώτου που κάηκε, έναν χρόνο αργότερα, το 1614, αλλά έκλεισε με απόφαση της Βουλής το 1642, όπως και όλα τα θέατρα, αφού οι Πουριτανοί δεν ενέκριναν αυτή τη μορφή ψυχαγωγίας. Δυστυχώς μετά από δυο χρόνια το θέατρο κατεδαφίστηκε.

  Το 1949, ο Sam Wanamaker επισκέφθηκε το Λονδίνο με αποστολή να βρει το σημείο του αρχικού Globe. Το 1970, ξεκίνησε την κατασκευή του θεάτρου θέλοντας να δημιουργήσει ένα θέατρο όσο πιο πιστό στο αρχικό του 1599. Συνάντησε πολλά εμπόδια για περίπου δυο δεκαετίες και δυστυχώς όταν το θέατρο ολοκληρώθηκε είχε φύγει από τη ζωή και δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο. Πέθανε το 1993 ενώ το θέατρο εγκαινίασε η Βασίλισσα της Αγγλίας το 1997.

  Το Globe Theatre δεν είναι μόνο θέατρο. Είναι ένας χώρος όπου μπορεί ο επισκέπτης εκτός από το να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση, να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του μεγάλου Άγγλου δραματουργού. Διοργανώνει εργαστήρια και μαθήματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Διαθέτει επίσης και πωλητήριο όπου μπορεί ο επισκέπτης να αγοράσει βιβλία του Σαίξπηρ αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα που θα του θυμίζουν την επίσκεψή του στο Globe Theatre. Κάθε χρόνο υποδέχεται περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

  Kατά τη διάρκεια της πανδημίας, το θέατρο δοκιμάστηκε πολύ, όπως και αρκετοί άλλοι καλλιτεχνικοί χώροι. Για να παραμείνει ανοιχτό είχε ανάγκη από μια οικονομική βοήθεια ύψους πέντε εκατομμυρίων λιρών. Ηθοποιοί και κοινό υποστήριξαν ότι θα ήταν τραγωδία να κλείσει ο «εθνικός τους θησαυρός», όπως αποκαλούν το θέατρο. Ακόμη και σήμερα μέσα από την επίσημη σελίδα του δέχεται δωρεές προκειμένου να επιβιώσει.

  Αυτό το καλοκαίρι, όσοι βρεθούν στο θέατρο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

  Περισσότερα για το θέατρο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του: https://www.shakespearesglobe.com/

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here