Πέμπτη, 16 Απριλίου, 2026
More
    ΑρχικήΤαξιδεύοντας ΛογοτεχνικάΓνωρίζοντας τα πιο όμορφα φαράγγια

    Γνωρίζοντας τα πιο όμορφα φαράγγια

    -

    Γνωρίζοντας τα πιο όμορφα φαράγγια. Για το πρώτο ταξίδι της νέας χρονιάς, επιλέξαμε κάτι διαφορετικό να σας παρουσιάσουμε. Να γνωρίσουμε μέρη που κόβουν την ανάσα. Τοπία απίστευτης φυσικής ομορφιάς.

    Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Κάποιοι από σας ίσως τα έχετε επισκεφτεί, άλλοι να θέλετε να τα επισκεφτείτε στο μέλλον. Ευχόμαστε σε όλους μια καλή χρονιά με υγεία και με επιστροφή στην κανονικότητα. Ελάτε να γίνουμε λοιπόν συνταξιδιώτες στο πρώτο ταξίδι του 2021 και να γνωρίσουμε τα πιο όμορφα φαράγγια, ξεκινώντας από την Κρήτη και το φαράγγι της Σαμαριάς.

    Το φαράγγι είναι μια βαθιά χαράδρα με σχεδόν απόκρημνες βραχώδεις πλευρές. Στη χώρα μας, το πιο γνωστό είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς.

    Το μήκος του αγγίζει τα 15 χλμ. και η κατάβασή του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα τον ρυθμό του πεζοπόρου από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Νομού Χανίων. Δημιουργήθηκε από το ποτάμι που ρέει ανάμεσα στον κύριο όγκο των Λευκών Ορέων και το όρος Βολακιά.

    Γνωρίζοντας τα πιο όμορφα φαράγγια

    Η απόσταση των 15 χλμ. αφορά την απόσταση μεταξύ του οικισμού του Ομαλού στο ομώνυμο οροπέδιο και το χωριό Αγία Ρουμέλη. Στην πραγματικότητα όμως, το φαράγγι είναι 13 χλμ., ξεκινώντας σε υψόμετρο 1250 μέτρων στη βόρεια είσοδο, και τελειώνει στις ακτές του Νότιου Κρητικού Πελάγους στην Αγία Ρουμέλη. Η πορεία μέσα στον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Ορέων, δηλαδή από το φυλάκιο στο Ξυλόσκαλο ως το φυλάκιο στο παλιό χωριό της Αγίας Ρουμέλης, είναι 13 χλμ. Από εκεί όμως θα πρέπει να περπατήσετε κι άλλο 1.5 χλμ. ως την παραλία της Αγίας Ρούμελης, κάνοντας τη συνολική διαδρομή των 14,5 χλμ.

    Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο Πόρτες ή Σιδερόπορτες, όπου οι πλευρές του έρχονται σε απόσταση μόλις 4 μέτρων, ενώ υψώνονται σε ύψος 500 μέτρων! Το φαράγγι έγινε εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως λειτουργώντας ως καταφύγιο για τον απειλούμενο κρητικό αίγαγρο, ο οποίος περιορίζεται σήμερα στη Σαμαριά, στο νησί Θοδωρού, αλλά και σε άλλες νησίδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Υπάρχουν πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας που ενδημούν στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή.

    Το έρημο σήμερα χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται ακριβώς μέσα στο φαράγγι. Εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους το 1962 για να γίνει ο Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων. Το χωριό και το φαράγγι λένε ότι παίρνουν το όνομά τους από την αρχαία εκκλησία του χωριού, την Οσία Μαρία, αν και μάλλον έχει την ίδια ρίζα με την Αμάρα (δηλαδή το μέρος που ενώνονται πολλά ρυάκια).

    Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

    Πηγή:  https://www.cretanbeaches.com/

     

     

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ