Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Ο σωστός τρόπος ανάγνωσης

  Ο σωστός τρόπος ανάγνωσης

  -

  Ο σωστός τρόπος ανάγνωσης

  Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

  Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το βιβλίο σαν δεκανίκι της σκέψης, ούτε και να το εμπιστευόμαστε.

  Παίρνουμε μια φράση, μια ιδέα, μια εικόνα και τη συνδέουμε με άλλη που έχουμε ξεχωρίσει από κάποιο μακρινό κείμενο ή από κάποιο προσωπικό βίωμα. Το βιβλίο δηλαδή μπαίνει στη διαδικασία διαμελισμού και ανασύνθεσης. Απαιτεί παράλληλα με την ανάγνωση, και στοχασμό.

  “Το να διαβάζεις χωρίς να στοχάζεσαι, είναι σαν να τρως χωρίς να χωνεύεις” έλεγε ο Burke.

  Ο Δάντης ξεκαθάρισε πως κάθε κείμενο έχει τουλάχιστον δύο αναγνώσεις: Μία κατά το γράμμα -κυριολεκτική- και μία κατά την προσλαμβάνουσα σημασία -αλληγορική ή μυστική-. Με λίγα λόγια, αναζητούμε κάθε φορά την πρόθεση του συγγραφέα.

  Διαβάζοντας σημειώνουμε χωρία και τα αντιγράφουμε ή τα υπογραμμίζουμε. Είναι σαν να τα παγιδεύουμε με ξόβεργα που θα τα εμποδίσει να πετάξουν μακριά μας και να φύγουν, όπως δίδαξε και ο Αυγουστίνος. Μόνο έτσι μπορεί να αποτυπωθεί συνοπτικά το βιβλίο και να ενεργοποιήσει τη μνήμη μας στο μέλλον.

  Ο σωστός τρόπος ανάγνωσηςΟ Κάφκα έγραψε πως διαβάζουμε για να γεννήσουμε ερωτήσεις.

  Πως η σε βάθος κατανόηση απαιτεί γνώση και πείρα.

  Ο ίδιος δεν ολοκλήρωσε πολλά απ’ τα γραπτά του.

  Δεν υπάρχει τελευταία σελίδα για τον ‘Πύργο’ γιατί ο ήρωας δεν πρέπει ποτέ να φτάσει σ’ αυτόν ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να διεισδύει εσαεί σ’ ένα πολυεπίπεδο κείμενο. Έλεγε πως

  “αξίζει να διαβάζουμε βιβλία που μας δαγκώνουν, μας τσιμπούν, μας γρονθοκοπούν, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να τα διαβάσουμε”.

  Εν τέλει το δημιουργικό διάβασμα δεν στέκεται απλά κριτικά απέναντι σ’ ένα κείμενο. Ο αναγνώστης διεισδύει στα άδυτα της ψυχής του συγγραφέα, γίνεται εκλεκτός αποδέκτης πάσης φύσεως μηνυμάτων που συμβάλλουν στην πνευματική ανάπτυξη και την καλλιέργειά του.

  Ο σωστός τρόπος ανάγνωσης

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here