Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά - Ορχάν Παμούκ

  Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά – Ορχάν Παμούκ

  -

  Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά

                        Προσωπική άποψη: Ποτίτσα Πιερρουτσάκου

  Ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ μας χαρίζει ένα πολύ όμορφο βιβλίο, την Γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά, το οποίο είχε ξεκινήσει στο μυαλό του από το 1988, όταν στη διάρκεια διακοπών στο οικογενειακό εξοχικό στη Χάλκη, άρχισε να παρατηρεί με ολοένα αυξανόμενη περιέργεια τη διάνοιξη ενός πηγαδιού στο διπλανό οικόπεδο από έναν μάστορα και τον βοηθό του.

  Ο Παμούκ φρόντισε να τους γνωρίσει και να μάθει τα πάντα για την τέχνη τους, ενώ ζήτησε από τον αρχιμάστορα να του αφηγηθεί απρόοπτα συμβάντα.

  Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς πού σε οδηγεί παρά μόνο στο τέλος του. Τουλάχιστον εγώ, διαβάζοντάς το, νόμιζα πως καταλάβαινα την συνέχεια, αλλά έσφαλα. Βασισμένο σε δύο μεγάλα κλασσικά κείμενα, από την μία τον «Οιδίποδα Τύραννο», το γνωστό κείμενο του Σοφοκλή, όπου ο ήρωας σκοτώνει τον πατέρα του και στη συνέχεια παντρεύεται την μητέρα του και από την άλλη  στο περσικό έπος «Σαχναμέ», γνωστό και ως το «Βιβλίο των Βασιλέων», έργο του ποιητή Φερντοσί, όπου ο Ρουστέμ, ένας πατέρας, ένας ακούραστος πολεμιστής από το Ιράν, σκοτώνει χωρίς να το γνωρίζει τον γιο του, Σουχράμπ, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι στη μάχη.

  Σχέση πατέρα και γιου μελετάμε σε αυτό το βιβλίο, σχέση εύθραυστη σαν και την δική του, του Παμούκ με τον δικό του πατέρα, τον οποίο τίμησε όταν το 2006 του απονεμήθηκε το Νόμπελ λογοτεχνίας.

  Στον Οιδίποδα, ο γιος σκοτώνει τον πατέρα, ενώ στο Σαχναμέ, ο πατέρας σκοτώνει τον γιο του… Όλα αυτά συνδυάζονται πολύ αρμονικά με την ιστορία ενός μάστορα πηγαδά την δεκαετία του 1980, του μάστορα Μαχμούτ και του ήρωα του βιβλίου, τον 16χρονο τότε Τζεμ, που ακολουθεί τον μάστορα για να κερδίσει χρήματα για να πληρώσει το φροντιστήριό του.

  Η σχέση του με τον μάστορα παράξενη, καθώς τα πρωινά στην δουλειά του φωνάζει, τον κουράζει, τον θυμώνει πολύ ..μα τα βράδια μετατρέπεται σε έναν προστατευτικό και γλυκό άνθρωπο, που του φέρεται σαν πατέρας του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και μία πανέμορφη ηθοποιός ενός περιοδεύοντος θιάσου, η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά, την οποία ο Τζεμ ερωτεύεται παράφορα, παρότι εκείνη είναι πολύ μεγαλύτερή του. Μέσα από αυτήν την γνωριμία του, αλλάζει τελείως η ζωή του, το «γραφτό» του είναι ήδη διαμορφωμένο, μα εκείνος δεν το ξέρει…

  Μεγαλώνει, γίνεται ένας πολύ επιτυχημένος κατασκευαστής -παράλληλα με όλα αυτά παρακολουθούμε και την ανάπτυξη της Κωνσταντινούπολης και της βιομηχανίας της με γοργούς ρυθμούς-. Έχει παντρευτεί μία γυναίκα που υπεραγαπά με την οποία δυστυχώς δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, γεγονός που τους στενοχωρεί ιδιαίτερα. Ταιριαστοί πολύ οι δυο τους κάνουν μεγάλα ταξίδια σε πολλές ξένες χώρες, μελετώντας βαθιά το θέμα του Οιδίποδα και του Σαχναμέ. Συζητούν με γνώστες και επισκέπτονται βιβλιοθήκες και μουσεία για να καταλήξουν σε κάποια αποτελέσματα, σαν άλλοι φιλόσοφοι, σχετικά με την πατροκτονία και την παιδοκτονία.

  Έπειτα ο ηλικιωμένος πολεμιστής κάθισε καταγής, έσφιξε στην αγκαλιά του τον ετοιμοθάνατο νεαρό κι άρχισε να κλαίει. Κι ήταν τόσο αληθινά τα δάκρυά του, που κι εμείς, οι θεατές, συγκινηθήκαμε σε βαθμό απρόσμενο. Το κλάμα του ηλικιωμένου πολεμιστή έδειχνε βαθιά μεταμέλεια. Μεταμέλεια ένιωσα σύντομα κι εγώ.

  Θα επέλθει στο τέλος μία τέτοιου είδους κάθαρση τελικά;

  Ο Παμούκ κατόρθωσε να με κερδίσει με αυτό το βιβλίο του πραγματικά!!! Δεν μπορούσα να περιμένω αυτήν την εξέλιξη!!! Είναι δικαιωματικά ένας χαρισματικός συγγραφέας, δεν έχω ξαναδιαβάσει δικό του βιβλίο, μα θα το δοκιμάσω σίγουρα!!

  Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά, με τις 341 σελίδες, δεν σε αφήνει να κοιμηθείς!!! Είναι από εκείνα τα βιβλία που δεν τα αφήνεις από τα χέρια σου!!!

  Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Δεν είχα ξαναδεί μια τόσο απροκάλυπτη έκφραση αυτού του συναισθήματος. Ούτε στον κινηματογράφο, ούτε στα εικονογραφημένα μυθιστορήματα. Μέχρι εκείνη την στιγμή, η μεταμέλεια για μένα ήταν μόνο μία λέξη. Τώρα, συμμετείχα στο μαρτύριο της μεταμέλειας, απλώς και μόνο κοιτάζοντας κάποιον να το βιώνει πάνω στη σκηνή. Θαρρείς κι αυτό που έβλεπα ήταν μία ανάμνηση από κάτι που έζησα και ξέχασα.

  Περίληψη: Πόσο καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή µας είναι η πρώτη ερωτική εµπειρία; Ή µήπως αυτό που ορίζει τη µοίρα µας είναι η δύναµη της ιστορίας και των µύθων; Στα µέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ ο πηγαδάς µάστορας Μαχµούτ και ο έφηβος βοηθός του Τζεµ σκάβουν ένα πηγάδι σ’ ένα δύσκολο κοµµάτι γης για να βρουν νερό, µια µυστηριώδης γυναίκα, ηθοποιός ενός περιοδεύοντος θιάσου, κάθε βράδυ στο υπαίθριο θέατρό της αφηγείται στους θεατές παλιά παραµύθια και ιστορίες.

  Η Γυναίκα µε τα κόκκινα µαλλιά, µε άξονα τον έρωτα του Τζεµ, µας παρασέρνει στη δίνη ενός µεγάλου ανθρώπινου εγκλήµατος. Μας αφηγείται τη γνωριµία του νεαρού ήρωα µε τον έρωτα, τη ζήλια, την υπευθυνότητα, την ανεξαρτησία, πραγµατεύεται θέµατα σχέσης πατέρα και γιου, «αυταρχισµού», διαµόρφωσης της προσωπικότητας. Δύο θανάσιµα αµαρτήµατα, η πατροκτονία και η παιδοκτονία, θα απασχολήσουν τον αναγνώστη, που για άλλη µια φορά θα συναντηθεί µε δύο θεµελιώδη έργα του δυτικού και ανατολικού κόσµου, τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και το Ρουστέµ και Σουχράµπ του Ιρανού Φιρντουσί, και θα αναρωτηθεί πόσο η συνηθισµένη ζωή µας επηρεάζεται από τα παλιά κείµενα.

  «Ο Παµούκ είναι ο συγγραφέας της εποχής µας που έχει γράψει καλύτερα απ’ όλους ίσως για τη σχέση Ανατολής-Δύσης… Η Γυναίκα µε τα κόκκινα µαλλιά έρχεται να µας θυµίσει πως στα καλά βιβλία η απόλαυση του πώς το λέει είναι ισάξια µε το τι θέλει να πει ο συγγραφέας…» The Guardian

  «Ο Παµούκ είναι ένας µοναδικός συγγραφέας, που τα καλύτερα µυθιστορήµατά του τα έγραψε µετά το Νόµπελ». Independent

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά

  Συγγραφέας: Pamuk Orhan

  Εκδόσεις: Πατάκη

  ISBN: 9789601678368

  Αριθμός Σελίδων: 344

  Έτος Έκδοσης: 2018                    

  Μετάφραση: Βρετού-Σοφιανίδου Στέλλα

                                      Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη
   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here