Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Η Λόγχη της Ερήμου Τόμος Β' - Peter V. Brett

  Η Λόγχη της Ερήμου Τόμος Β’ – Peter V. Brett

  -

  Η Λόγχη της Ερήμου, Β’ Τόμος. Δύο Λυτρωτές σε διαμάχη, δύο κόσμοι σε σύγκρουση. Και στις σκιές, δύο πρίγκιπες των δαιμόνων καραδοκούν…

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Μετά τον κατά το μεγαλύτερο μέρος αφιερωμένο στον Τζαρντίρ Α’ Τόμο της Λόγχης της Ερήμου (μπορείτε να διαβάσετε εδώ το review), ο Brett συνεχίζει την ιστορία του με μεγαλύτερη συμμετοχή των χαρακτήρων που γνωρίσαμε στον Σημαδεμένο Άντρα – συν καινούργια POV. Οι πολλές τριτοπρόσωπες οπτικές είναι ο αγαπημένος μου τρόπος αφήγησης. Πέραν του ότι προσθέτουν τόσα πολλά στον ίδιο τον κόσμο, ο Brett εξελίσσει ταυτόχρονα έναν αριθμό προσωπικών ιστοριών, βάζοντας διαφορετικούς συνδυασμούς χαρακτήρων να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

  Αυτός είναι ένας τόμος που δίνει βάρος στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην εξέλιξη των χαρακτήρων. Μου έλειψαν ωστόσο οι μεγάλης κλίμακας μάχες του Σημαδεμένου Άντρα. Εδώ, έχουμε ένα νέο είδος δαίμονα, τους δύο πρίγκιπες, παντοδύναμους δαίμονες του νου – των οποίων έχουμε τη χαρά να διαβάσουμε και το POV. Αυτή η προσθήκη γκρεμίζει την εντύπωση που είχαμε από τους τόμους του Σημαδεμένου Άντρα για τους δαίμονες, ότι δηλαδή ήταν σαν ζώα, αφού όλα τα είδη δαιμόνων που είχαμε γνωρίσει ως τότε συμπεριφέρονταν ως τέτοια. Οι δαίμονες του νου όμως φέρνουν στο τραπέζι μία ανώτερη ευφυΐα ανατριχιαστική και επικίνδυνη. Ανεβάζουν την αγωνία γιατί δείχνουν ότι δεν φτάνει η συγκέντρωση στρατών, δεν φτάνει η χρήση των αποτροπαϊκών φυλαχτών για να νικηθεί ο Πυρήνας – έχει πολλούς άσους στο μανίκι του και η ανθρωπότητα θα χρειαστεί κάτι από το οποίο δεν έχει επιδείξει πολύ έως τώρα: εξυπνάδα.

  Ο Πυρήνας τον καλούσε, του υποσχόταν καταφύγιο. Με τα φυλαγμένα του μάτια έβλεπε ξεκάθαρα τους δρόμους που οδηγούσαν εκεί, σαν μονοπάτια μαγείας που ξεπηδούσαν από το έδαφος και όλοι του σιγοτραγουδούσαν ότι ο ήλιος δεν θα μπορούσε να τον κάψει στην αγκαλιά του Πυρήνα.

  Στο επίπεδο των χαρακτήρων γίνονται πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Ο Άρλεν είναι ο χαρακτήρας με την περισσότερη ανάπτυξη, πιστεύω. Ανάπτυξη που καιρός ήταν επιτέλους να γίνει, αρκετά βασανίστηκε από το παρελθόν του. Η εισβολή των Κράσιων στις χώρες του Βορρά θα αναγκάσει τους Ξυλοκόπους να αναζητήσουν συμμάχους και τον Άρλεν να περπατήσει σε γνώριμα μονοπάτια στη Μιλν, και να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους που εγκατέλειψε τόσα χρόνια πριν. Αυτό το ταξίδι κάθαρσης έρχεται να ανταμώσει (όπως περίμενε και ο τελευταίος αναγνώστης) με την ιστορία της Ρέννα, και αυτό εδώ το storyline έγινε σίγουρα το αγαπημένο μου. Αν ο Άρλεν ήταν μία φορά σκοτεινός στον Σημαδεμένο Άντρα, η Ρέννα στη Λόγχη της Ερήμου είναι δέκα (και ποιος μπορεί να την κατηγορήσει μετά από όσα σοκαριστικά περνάει). Αν ήταν μία φορά ατίθασος, εκείνη είναι δέκα. Ειλικρινά είναι σαν κάποιος –ο Brett, στην προκειμένη περίπτωση– να πέταξε στη μουντρούχικη και πειθαρχημένη ζωή του Άρλεν τον πιο χαοτικό παράγοντα, ο οποίος παράγοντας, αν καταφέρει να μην πεθάνει από την απερισκεψία και την αγριάδα της, θα σκοτώνει περισσότερους δαίμονες από τον ίδιο.

  «Και πρέπει να πολεμάς τους δαίμονες, Ρέννα. Είναι ο μόνος τρόπος να ζήσεις με το κεφάλι ψηλά. Δεν μπορεί να περιμένεις από κανέναν άλλον να κάνει ό,τι δεν κάνεις μόνη σου».

  Στον αντίποδα του άξονα Άρλεν-Ρέννα, η αλληλεπίδραση Λήσα-Τζαρντίρ-Ινεβερά με άφησε με ανάμικτα συναισθήματα. Ίσως ο Brett αδίκησε λίγο τον συνήθως έξυπνο και ηθικό χαρακτήρα της Λήσα σε αυτόν τον τόμο – πολλοί αναγνώστες παραπονέθηκαν για αυτό. Παραμένει ηγετική φυσιογνωμία και εξελίσσεται σε αυτή τη θέση, όμως κάποιες επιλογές της είναι… αμφιλεγόμενες. Από την άλλη όμως όλοι κάνουν λάθη και έχουν αδύναμες στιγμές, και η πορεία της σε αυτόν τον τόμο πιθανόν την έκανε πιο αληθινή. Σίγουρα σε αυτή την ιστορία απόλαυσα ό,τι αφορούσε παιχνίδια στρατηγικής και μαγεία.

  Συνολικά, άλλος ένας καταπληκτικός τόμος. Ανυπομονώ οι εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος να μεταφράσουν και να κυκλοφορήσουν και τους τόμους του Daylight War! Η βιβλιοθήκη μου θέλει απελπισμένα να στολιστεί με το πανέμορφο εξώφυλλο με την Ινεβερά στα κόκκινα.

  ***Προειδοποίηση περιεχομένου (Trigger Warning): Η σειρά περιέχει σκηνές ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης, βιασμού και αιμομιξίας.***

  Περίληψη:  Η ανθρωπότητα βρίσκεται στη δύση της. Η νύχτα ανήκει πια στους αδηφάγους δαίμονες που κυνηγούν μανιασμένα έναν πληθυσμό που όλο και λιγοστεύει, αναγκασμένος να κρύβεται πίσω από μισοξεχασμένα σύμβολα δύναμης. Οι θρύλοι μιλούν για τον Λυτρωτή: έναν στρατηγό που κάποτε ένωσε την ανθρωπότητα σε μια στρατιά που κατατρόπωσε τους δαίμονες. Μα είναι η επιστροφή του Λυτρωτή απλώς ένας μύθος; Ίσως και όχι. Από την έρημο έρχεται ο Άμαν Τζαρντίρ, που από τις φυλές της ερήμου έχει σφυρηλατήσει έναν στρατό που φονεύει δαίμονες. Έχει αυτοανακηρυχθεί Σαρ’Ντάμα Κα, Λυτρωτής, και τα αρχαία όπλα που κουβαλάει –μια λόγχη κι ένα στέμμα– επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του. Αλλά οι Βόρειοι πιστεύουν ότι έχουν τον δικό τους Λυτρωτή: τον Σημαδεμένο, μια σκοτεινή, απειλητική μορφή. Ο Σαρ’Ντάμα Κα και ο Σημαδεμένος ήταν κάποτε φίλοι. Τώρα είναι θανάσιμοι εχθροί. Ωστόσο, ενώ οι παλιές συμμαχίες δοκιμάζονται και δημιουργούνται νέες, κανείς δεν έχει αντιληφθεί την εμφάνιση ενός νέου είδους δαίμονα, με μεγαλύτερη ευφυΐα –και πιο θανάσιμου– απ’ όσους είχαν συναντήσει μέχρι τότε.

  Υποψήφιο για βραβείο Locus

  Times of London Top 10 Best Seller List

  New York Times Best Seller

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η Λόγχη της Ερήμου, Τόμος Β’

  Συγγραφέας: Peter V. Brett

  Σειρά βιβλίου: The Demon Cycle, Βιβλίο 2ο, Τόμος Β’

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος

  Έτος έκδοσης: 2020

  Σελίδες: 496

  ISBN: 978-618-5194-46-8

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here