Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΗ νοσηλεύτρια - Ανδρέας Μήλιος

  Η νοσηλεύτρια – Ανδρέας Μήλιος

  -

  Η νοσηλεύτρια. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που κατά το μεγαλύτερο μέρος του εξελίσσεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου λίγα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρωταγωνίστρια είναι η Έλλη, μια νεαρή κοπέλα ιταλικής και κυπριακής καταγωγής, κόρη εύπορης οικογένειας, που καταφέρνει να πετύχει το όνειρο που έχει από μικρή: να γίνει νοσηλεύτρια.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Η Έλλη, με τη βοήθεια και την παρότρυνση μιας τυχαίας γνωριμίας, βρίσκει δουλειά στο αντικείμενό της στο καλύτερο νοσοκομείο της Αλεξάνδρειας, οπότε και αποφασίζει να αφήσει την οικογένειά της πίσω στην Κύπρο και να πάει στην Αίγυπτο. Το νοσοκομείο στο οποίο έχει προσληφθεί διαθέτει μια πτέρυγα αποκλειστικά για τη νοσηλεία των μελών της βασιλικής οικογένειας της Αιγύπτου, και γενικά είναι αυτό που προτιμούν οι αξιωματούχοι και τα σημαίνοντα μέλη της αιγυπτιακής κοινωνίας. Ο διευθυντής του νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψιν τα πτυχία της αλλά και την αφοσίωσή της στη δουλειά, την αποτελεσματικότητα και τις ικανότητές της, της δίνει μια πολύ υπεύθυνη θέση παρά τη νεαρή της ηλικία.

  Το Ανάκτορο ήταν ένα επιβλητικό τριώροφο κτήριο νεογοτθικού ρυθμού με ενσωματωμένα στοιχεία αραβικής αρχιτεκτονικής. Είχε τη μορφή μικρού φρουρίου, καθώς οι γωνίες του απέληγαν σε πυργίσκους, ο ένας από τους οποίους έμοιαζε με πύργο ελέγχου αεροδρομίου. Είχε διπλάσιο ύψος από αυτό του κτηρίου, λες και χρησίμευε ως παρατηρητήριο.

  Λόγω θέσης και ικανοτήτων, η Έλλη έρχεται σε επαφή με τη βασιλική οικογένεια και αναπτύσσονται σχέσεις εμπιστοσύνης. Έτσι, εμείς μαθαίνουμε αρκετά περιστατικά της ζωής της οικογένειας. Βασιλιάς εκείνη την περίοδο είναι ο Φαρούκ, και εμείς παρακολουθούμε τη γνωριμία του με τη Ναριμάν, τον βασιλικό τους γάμο αλλά και την επανάσταση που οδήγησε στην εξορία τους. Επίσης, μέσα από τις κινήσεις της Έλλης ο συγγραφέας μας κάνει μια ωραία ξενάγηση σε μερικά από τα πιο ξακουστά και σημαντικά μνημεία της Αιγύπτου, το Μουσείο του Καΐρου, αλλά και μια όμορφη βόλτα στις Κάννες της Γαλλίας.

  Το τοπίο έσφυζε από παραλυτική ακινησία. Μια απόκοσμη και υποβλητική ερημιά, χωρίς σημάδια ζωής, ήταν παντού παρούσα σε γη και ουρανό. Η απουσία ζώντων όντων ήταν τρομακτική. Μόνο ένα ζευγάρι γερακιών πετούσε με θεαματικές καταδύσεις και ανυψώσεις δίπλα στο λεωφορείο για κάποια λεπτά.

  Το βιβλίο δεν επικεντρώνεται τόσο στην Έλλη, δεν αναλύει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, αν και μαθαίνουμε για όλες τις βασικές στιγμές της ζωής της. Κυρίως οι κινήσεις της αποτελούν αφορμή για να μας μιλήσει ο συγγραφέας για αυτά που θέλει, την ιστορία της Αιγύπτου και τη ζωή της ανώτερης τάξης εκεί, και όλα αυτά καταφέρνει και τα συνδέει με την πορεία της πρωταγωνίστριάς του. Να κλείσω λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ωραίο βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα και εύκολα και μας μεταφέρει σε έναν κόσμο άγνωστο για τους περισσότερους από εμάς. 

  Περίληψη: Μυθοπλασία και πραγματικότητα συνυφαίνονται στον αργαλειό της Αλεξάνδρειας, στα τελευταία χρόνια της ακμής της, στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Μια νεαρή Ελληνοκύπρια νοσηλεύτρια αγνοεί προκλητικά τις εξουσιαστικές δομές της κοινωνίας και σπάει τα δεσμά των κοινωνικών προκαταλήψεων που ήθελαν τη γυναίκα καλή μητέρα και νοικοκυρά. Στα είκοσι δύο της χρόνια απαρνιέται την οικογενειακή θαλπωρή και ταξιδεύει στο άγνωστο: στη λαμπερή Αλεξάνδρεια.

  Κόντρα στους νόμους της αραβικής συντηρητικής κοινωνίας, καταφέρνει μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει διευθύνουσα του νοσοκομείου όπου στεγάζεται η βασιλική κλινική. Με διαβατήριο την εμπιστοσύνη της βασιλικής οικογένειας, μπαινοβγαίνει στο Παλάτι και γίνεται αυτόπτης μάρτυρας γεγονότων που δεν τα έχει καταγράψει η Ιστορία. Παράλληλα, ένας παράφορος έρωτας με Έλληνα επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας θα στιγματίσει για πάντα τη ζωή της, που εξελίχτηκε σε τέσσερις ηπείρους, ακολουθώντας τροχιά παραμυθιού.

  Ένα μυθιστόρημα εποχής που γοητεύει και σε ταξιδεύει στη στρατόσφαιρα του χρόνου. Ένα ονειρικό οδοιπορικό μιας αξιοζήλευτης καριέρας που θα ήθελε να κάνει κάθε σύγχρονη γυναίκα.

  Στοιχεία βιβλίου

  Η νοσηλεύτρια - Ανδρέας ΜήλιοςΤίτλος: Η νοσηλεύτρια

  Συγγραφέας: Ανδρέας Μήλιος

  Εκδόσεις: Αρμός

  Σελίδες: 210

  Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2022

  ISBN: 978-960-615-549-9

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ